Τέταρτο

Αλάα Αλ – Ασουάνι «Το σύνδρομο της δικτατορίας»


Στη Δύση, η μελέτη της δικτατορίας έχει αποκτήσει μία σχεδόν εξωτική διάσταση. Όμως τα απολυταρχικά καθεστώτα παραμένουν μία οδυνηρή πραγματικότητα για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τις ελευθερίες τους να παραβιάζονται και τα δικαιώματά τους να καταστρατηγούνται. Υπόκεινται σε αυθαίρετες συλλήψεις, διαφθορά και αδικία.

Ποια είναι η φύση της δικτατορίας; Πώς επικρατεί; Ποιες συνθήκες και περιστάσεις τής επιτρέπουν να ευδοκιμήσει; Και με ποιους τρόπους οι δικτάτορες καταφέρνουν να διατηρούν την εξουσία ακόμα και όταν τους λοιδορούν και τους χλευάζουν οι κυβερνώμενοι; Σε αυτό το εμβριθές και κατά στιγμές προκλητικό σύντομο έργο, ο Αλάα Αλ-Ασουάνι μάς δείχνει ότι – όπως και σε κάθε ασθένεια–, προκειμένου να κατανοήσουμε το σύνδρομο της δικτατορίας, οφείλουμε αρχικά να σκεφτούμε τις συνθήκες που εννοούν την εμφάνισή του, καθώς και τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που προκαλεί τόσο στον λαό όσο και στον δικτάτορα.

Ο Αλάα Αλ-Ασουάνι γεννήθηκε το 1957 στο Κάιρο. Σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, ενώ άσκησε για χρόνια το επάγγελμά του στο Κάιρο, στο θρυλικό Μέγαρο Γιακουµπιάν. Σήμερα ζει και διδάσκει λογοτεχνία στις ΗΠΑ. Ιδρυτικό µέλος του πολιτικού κινήματος Κιφάγια και πολέμιος του θρησκευτικού φανατισμού και της δικτατορίας, είναι παράλληλα, εδώ και πολλά χρόνια,  χρονικογράφος και µυθιστοριογράφος, γνωστός παγκοσμίως για κάποια από τα µυθιστορήµατά του, ανάµεσα στα οποία και Το Μέγαρο Γιακουµπιάν (εκδόσεις Πόλις, 2007• Εκδόσεις Πατάκη, 2016), το οποίο µεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες και αποτελεί το πιο πολυδιαβασμένο αραβόφωνο βιβλίο του 21ου αιώνα, µε πωλήσεις που ξεπερνούν τα 1.000.000 αντίτυπα, ενώ µεταφέρθηκε µε εξαιρετική επιτυχία και στον κινηματογράφο.

«Το σύνδρομο της δικτατορίας» | Συγγραφέας: Αλάα Αλ – Ασουάνι | Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης |  Σχήμα: 13,5×20,5 | Σελίδες: 208 | Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2021 | Εκδόσεις Πατάκη | Διαβάστε ένα απόσπασμα

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7670 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

   

Back to Top