Τέταρτο

Αλεπούδες στην πόλη

Μέγαρο ΟΤΕ – ΑΝΙΜΑ


Τους τελευταίους μήνες έκπληκτοι Αθηναίοι, αλλά και κάτοικοι επαρχιακών πόλεων της χώρας, έρχονται «πρόσωπο με πρόσωπο» με μια αλεπού εκεί όπου δεν θα περίμεναν να τους συμβεί κάτι παρόμοιο, μέσα στην πόλη.

Το θέμα αναδεικνύει η ΑΝΙΜΑ με σκοπό την πληροφόρηση, «για τον πιθανό νέο αστικό μας συγκάτοικο». Αναλυτικά αναφέρει:

Οι Ευρωπαίοι συνάνθρωποί μας δεν εκπλήσσονται βλέποντας μια αλεπού στις πόλεις τους, μιας και οι αλεπούδες έχουν εποικίσει τις μητροπόλεις της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια.

Οι αλεπούδες είναι ευφυέστατα και ιδιαίτερα προσαρμοστικά ζώα, και οι πόλεις τους παρέχουν πλέον ασφάλεια και εύκολο φαγητό: τα άφθονα ποντίκια, τα σκουπίδια και οι τροφές για δεσποζόμενα και αδέσποτα εξασφαλίζουν σίγουρη επιβίωση. Οι κίνδυνοι από τα αυτοκίνητα υπάρχουν και στη επαρχία και οι περισσότεροι σκύλοι δεν ασχολούνται μαζί τους.

Αγία Παρασκευή | ΑΝΙΜΑ


Η ΑΝΙΜΑ αναδεικνύει το θέμα γιατί δέχεται πολλά τηλεφωνήματα, αρκετά όχι και τόσο ευγενικά, από ανθρώπους που είτε ανησυχούν για τις αλεπούδες είτε για τα παιδιά τους, τις γάτες ή τα σκυλιά τους. Θέλοντας να ξεκαθαρίσει στους ανησυχούντες και στους λοιπούς ενδιαφερόμενους ότι:

Οι αλεπούδες είναι μεν φορείς της λύσσας, γενικώς, όπως και οι νυχτερίδες, ειδικώς όμως δεν έχουμε κανένα κρούσμα λύσσας κάτω από τη Θεσσαλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Να έχετε εμβολιασμένα τα σκυλιά σας έτσι κι αλλιώς.

Μπορούν να φάνε μικρά γατάκια, τις μεγάλες γάτες δεν τις καταφέρνουν, συνήθως γίνονται φίλοι και τρώνε όλοι μαζί.

Παιδάκια δεν τρώνε, ούτε γιαγιάδες.

Δεν κινδυνεύουν περισσότερο στην πόλη από ό,τι στο βουνό (δεν έχει και κυνήγι).

Όταν είναι υγιείς δεν πιάνονται (έχουμε προσπαθήσει) εκτός κι αν εγκλωβιστούν κάπου.

Συχνά είναι άρρωστες (με ψώρα) και επειδή αυτό τις εξαντλεί, τότε πιάνονται σχετικά εύκολα. Έχουμε πιάσει αρκετές και εμείς αλλά και φιλοζωικές κ.λ.π και τις έχουμε θεραπεύσει. Χρειαζόμαστε μια φωτογραφία του ζώου. Μερικές φορές μπορεί να δοθεί φάρμακο μαζί με την τροφή.

Τέλος, καλώς ή κακώς, θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι δεν υπάρχει ένα τείχος ανάμεσα στα άγρια και τα ήμερα. Αλεπούδες στην Αθήνα, λύκοι στα Μέγαρα, λαφιάτες στα Εξάρχεια, δεντρογαλιές στην Καλλιθέα, νυχτερίδες παντού. Και φυσικά, κοτσύφια, ψαρόνια, γεράκια. Αν σκεφτείτε τι έχουμε κάνει στο σπίτι τους, τα προβλήματα που προκαλούν στο δικό μας είναι πταίσματα. Ψυχραιμία λοιπόν.

 

 

Περισσός | ΑΝΙΜΑ


Αθήνα | ΑΝΙΜΑ


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9965 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top