Τέταρτο
58 Προβολές

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης «Μουσικές Μεταγλωττίσεις»


Advertisement


«Μουσικές Μεταγλωττίσεις» είναι ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μελωδικό Καράβι».

Είναι σαφές πως κάθε απόπειρα μεταφοράς ενός αμιγώς προφορικού μουσικού ιδιώματος στο χαρτί συνιστά ευθύς εξαρχής εγχείρημα μεταγλώττισης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης επιχειρεί να δώσει αναγνώσιμη μορφή σε πενήντα μελωδίες από την αστική-λαϊκή μουσική παράδοση της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης (κυρίως), όπως αυτές πρωτοηχογραφήθηκαν, με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής σημειογραφίας.

Στη συνέχεια, τα παραπάνω ανώνυμα τραγούδια πρόκειται να αξιοποηθούν ως εργαλεία πειθούς για μια σειρά από μουσικολογικά ζητήματα σχετικά με την ίδια τη διαδικασία της μουσικής καταγραφής, τη χρήση του τουρκικού μακάμ στην ελληνική μουσική πρακτική, τη μετακινούμενη φύση των μουσικών ως αυτόνομων φορέων πολιτισμού και, τέλος, την καταλυτική επίδραση της ηχογράφησης στην Ιστορία της μουσικής δημιουργίας.

Advertisement

Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Μουσική κουλτούρα & Επικοινωνία, ενώ το 2016 αναγορεύτηκε διδάκτορας Εθνομουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Δίδαξε στα μουσικά σχολεία Αλίμου, Ιλίου και Παλλήνης. Την τρέχουσα περίοδο εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής στα σχολεία της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης και παρακολουθεί μαθήματα μουσικής σύνθεσης.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες ως μουσικός εκτελεστής κι έχει, ως δημιουργός, συμμετάσχει στην ελληνική δισκογραφία. Είναι ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων Ματ σε 2 Υφέσεις, Olìgon και POLIS Ensemble.

Το 2017 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Η μουσική ως «πράξη φυσιολογική», ενώ, έναν χρόνο αργότερα το πρώτο του προσωπικό βιβλίο-CD με τίτλο «Το πικρό», αμφότερα από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης».

Το 2019 κυκλοφόρησε τη μουσική του εργασία «Φθινοπωρινό», η οποία περιλαμβάνει 24 πρωτότυπα έργα μουσικής δωματίου, ενώ στο τέλος του 2020 ακολούθησε η τρίτη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Νυχτέρι» με 8 τραγούδια και 2 οργανικά κομμάτια.

Τελευταίο του εγχείρημα το βιβλίο «Μουσικές Μεταγλωττίσεις».

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6681 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top