tetartopress

Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας: Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2021


Το Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία, είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ και πραγματοποιείται στα πλαίσια του Έργου Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των φροντιστών τους, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.


Advertisement

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στα 20 χρόνια λειτουργία του Συλλόγου στην Πάτρα. Ο σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει τα ζητήματα της ψυχοκοινωνικής διάστασης του καρκίνου σε όλα τα στάδια της νόσου.

Στόχοι του συνεδρίου:

– Να αξιοποιηθεί και να μοιραστεί η γνώση και η εμπειρία στα θέματα ψυχοκοινωνικής ογκολογίας
– Να συμβάλει στην εκπαίδευση όσων απασχολούνται στον τομέα της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας.
– Να εμπλέξει και να αξιοποιήσει τις δομές που ασχολούνται με τον καρκίνο (επιστημονικές εταιρίες, ογκολογικά τμήματα, συλλόγους ασθενών, κοινωνικές και ψυχολογικές υπηρεσίες κ.α.)
– Να δημιουργηθεί ένα δίκτυο της ογκολογικής κοινότητας γύρω από την ψυχοκοινωνική ογκολογία
– Να συνεχίσει να υλοποιείται ανά τακτά διαστήματα στο μέλλον.


Advertisement

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου καλύπτουν επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν από τη στιγμή της διάγνωσης καρκίνου στη ζωή του ατόμου από εξειδικευμένους εισηγητές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας. Η νέα τάξη πραγμάτων στον τομέα της υγείας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 θα συμπεριληφθεί καθώς το 2020, το ποσοστό των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μειώθηκε, παγκοσμίως, κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το 2019 λόγω της παραμέλησης του προληπτικού ελέγχου, που επέφερε η πανδημία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενότητες διαρθρώνονται ως εξής:

Παρασκευή 8/10/2021

Ενότητα 1η: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Το 60 – 90% των ογκολογικών ασθενών παρουσιάζουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους μετά τη διάγνωση του καρκίνου. Στην ενότητα αυτή θα αναπτυχθούν οι παράγοντες μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη προσαρμογή των ασθενών.


Advertisement

Ενότητα 2η: H ζωή μετά τον καρκίνο:  Survivorship

Η επιβίωση των ογκολογικών ασθενών (Survivorship) επικεντρώνεται στην υγεία και στα σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν τους επιβιώσαντες μετά το τέλος της θεραπείας για τον καρκίνο. Οι επιβιώσαντες αποτελούνται από ανθρώπους που είτε είναι ελεύθεροι νόσου μετά το τέλος των θεραπειών, είτε συνεχίζουν να λαμβάνουν θεραπεία ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι επιστροφής του καρκίνου, είτε συνεχίζουν να λαμβάνουν θεραπεία για να διαχειριστούν τον καρκίνο ως χρόνια νόσο (ESMO – ECPC, 2017).

Σάββατο 9/10/2021

Ενότητα 3η: Οικογένεια και Φροντιστές

Ένας βασικός παράγοντας για την θετικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου ενός ογκολογικού ασθενή είναι η ύπαρξη στη ζωή του ενός υποστηρικτικού φροντιστή. Η παροχή φροντίδας σε έναν ογκολογικό ασθενή είναι ένα απαιτητικό έργο ακόμα και σε κανονικές συνθήκες. Προσθέτοντας την πανδημία στο πλάνο, ο ρόλος του φροντιστή μοιάζει επιβαρυμένος πολύ περισσότερο.


Advertisement

Ενότητα 4η: Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η συνηγορία ασθενών

Ασθενείς με καρκίνο που ζουν σε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερες περιοχές αντιμετωπίζουν σχεδόν 25% περισσότερες εισαγωγές τον τελευταίο χρόνο της ζωής τους. Οι ευκαιρίες λήψης ουσιαστικής υποστήριξης επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των ασθενών μετά τη διάγνωση του καρκίνου

Ενότητα 5η: PalliativeCare- Ανακουφιστική Φροντίδα

Ανακουφιστική φροντίδα είναι η ενεργητική, ολοκληρωμένη φροντίδα των ατόμων για την αντιμετώπιση αναγκών που σχετίζονται με απειλητική για τη ζωή νόσο. Ετησίως, υπολογίζεται ότι 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα, εκ των οποίων το 78% είναι από χαμηλές και μεσαίες οικονομικά χώρες. Η ανακουφιστική φροντίδα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους όταν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Η ποιότητα ζωής των φροντιστών βελτιώνεται εξίσου.

Ενότητα 6η: Θάνατος και Πένθος

Ζητήματα που αφορούν το τέλος της ζωής και την διαχείριση των ασθενών τελικού σταδίου.

Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς.


Advertisement


Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ - Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ – Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» (Leto). Σκηνοθεσία: Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Ηθοποιοί:Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk. Ρωσία, 2018. (Διαθέσιμο στο cinobo). «Είσαι σκουπίδι/... Όταν μου ...
Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Για μια ακόμη χρονιά η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) προσκαλεί όσους αγαπούν τη φωτογραφία φύσης, να πάρουν μέρος στην έκθεση ...
«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

H Weirdwave, από τις 14 Μαρτίου, παρουσιάζει τη νέα ταινία του Ματέο Γκαρόνε «Εγώ, Καπετάνιος». Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ ...
«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» - Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» – Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου (FeCHA), επέλεξαν να προβάλουν ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13767 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top