Τέταρτο
57 Προβολές

Αμέλεια ή καλοσχεδιασμένη μεθόδευση, η «σαλαμοποίηση» των έργων ΑΠΕ για την παράκαμψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης;
Για εξόφθαλμη μεθόδευση παράκαμψης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο καθώς, όπως αναφέρεται, εσπευσμένα μέσα στον Αύγουστο ο Υπουργός Περιβάλλοντος εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία τα έργα ΑΠΕ κάτω από 10 MW κατατάσσονται –χωρίς σχετική τεκμηρίωση– σε δραστηριότητες, για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στην εκμετάλλευση αυτής της υπουργικής απόφασης προέβησαν οι εταιρείες για σαλαμοποίηση των γιγαντιαίων έργων τους σε πολλά μικρότερα, ώστε να πάρουν τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Σύμφωνα μ’ αυτή τη μεθόδευση, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε την τροποποίηση του έργου στη θέση «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ΚΟΡΦΟΥΛΑ», το οποίο έχει λάβει ήδη αρνητική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και το Δασαρχείο Ιωαννίνων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πριν λίγες εβδομάδες η Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε απόφαση (Βεβαίωση Παραγωγού) για την εταιρεία «ABO Wind Aktiengesellschaft» για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 5,0 MW  στη θέση «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» στον ορεινό όγκο του Λάκμου, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Αυτή η Βεβαίωση Παραγωγού αντικαθιστά την Άδεια Παραγωγής που είχε λάβει παλιότερα η εταιρεία για ΑΣΠΗΕ ισχύος 21,35 MW.

Αν τα παραπάνω δεν σας λένε τίποτα, διαβάστε τα ακόλουθα:

Πρώτον, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου ΑΣΠΗΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό αξιολόγηση από τις υπηρεσίες της Διοίκησης! Με λίγα λόγια, η ΡΑΕ εγκρίνει την τροποποίηση ενός έργου, το οποίο την ίδια στιγμή αξιολογείται από άλλες υπηρεσίες της Διοίκησης, και μάλιστα έχει λάβει ήδη αρνητική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και το Δασαρχείο Ιωαννίνων! Άραγε δεν συνεννοούνται οι υπηρεσίες μεταξύ τους ή δεν καταλαβαίνει η ΡΑΕ πως αποτελεί κραυγαλέα παρατυπία να αλλάζει το σχεδιασμό ενός έργου τη στιγμή που αξιολογούνται οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον;

 

 

Εικόνα: Στην υπό αξιολόγηση ΜΠΕ 4 ΑΣΠΗΕ στον Λάκμο, ο ΑΣΠΗΕ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» σχεδιάζεται να έχει 7 α/γ των 3 MW και συνολική ισχύ 21,35 MW


Δεύτερον, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς από τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ, η άδεια παραγωγής για τον ΑΣΠΗΕ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ΚΟΡΦΟΥΛΑ» 21,35 MW έχει πλέον «σπάσει» σε δύο τμήματα: σε έναν ΑΣΠΗΕ εγκατεστημένης ισχύος 5 MW και  μέγιστης  ισχύος  παραγωγής 3 MW, που έλαβε ήδη Βεβαίωση Παραγωγού, και έναν φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 9,994600 (!) MW, η αίτηση για τον οποίο βρίσκεται σε αξιολόγηση. Όλως τυχαίως, μέσα στον Αύγουστο ο Υπουργός Περιβάλλοντος εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία τα έργα ΑΠΕ κάτω από 10 MW κατατάσσονται –χωρίς σχετική τεκμηρίωση– στις δραστηριότητες κατηγορίας Β, για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ΜΠΕ! Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό, λοιπόν, για να «σαλαμοποιηθούν» όλα τα έργα Αιολικών σε υποέργα κάτω των 10 MW και να παρακαμφθεί η υποχρέωση εκπόνησης ΜΠΕ: το ΥΠΕΝ έστρωσε τον δρόμο και οι εταιρείες έχουν πιάσει ήδη το νόημα.

Ενώ η ΜΠΕ του έργου βρίσκεται ακόμα υπό αξιολόγηση, το έργο «σπάει» εκ θαύματος σε δύο υποέργα κάτω των 10 MW (το ένα μάλιστα με ισχύ 9,99 MW!) για να παρακαμφθεί η υποχρέωση υποβολής ΜΠΕ


Με κοινή επιστολή τους προς τη ΡΑΕ, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Ασπροποτάμου, το Δίκτυο Πολιτών και Φορέων για την Προστασία των Αγράφων και οι Ορειβατικοί Σύλλογοι (ΕΟΣ) Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση ανάκληση της απόφασης της ΡΑΕ και τη μη τροποποίηση της αρχικής άδειας παραγωγής του ΑΣΠΗΕ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» πριν την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του έργου.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5914 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top