tetartopress

Άμεση τροποποίηση του Οδηγού Αναγνώρισης Καρχαριών ζητά η iSea

blacktip-1294753_1280


Σε μία ακόμη προσπάθεια ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων, η iSea απέστειλε επίσημη επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την άμεση τροποποίηση του Οδηγού Αναγνώρισης Καρχαριών λόγω ελλείψεων στα είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας.

Η παρούσα επιστολή έρχεται να προστεθεί σε δύο προηγούμενες ανακοινώσεις της iSea σχετικά με τα συνεχιζόμενα ατυχή περιστατικά αλίευσης εμπορίας και διακίνησης προστατευόμενων ειδών καρχαριών στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

με θλίψη παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό τα συνεχιζόμενα περιστατικά αλίευσης και επίδειξης καρχαριών, που δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά μέσα και ομάδες κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα. Ειδικά για την αλίευση (παρεμπίπτουσα ή στοχευμένη) καρχαριών, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea θα ήθελε να επισημάνει ότι από το σύνολο των 39 ειδών που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες 17 είναι προστατευόμενα, είτε από την εθνική ή από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, συνεπώς η σύλληψή τους και ειδικότερα η διακίνηση και πώλησή τους στην αγορά απαγορεύεται.

Τον Ιούλιο του 2016 δημοσιεύθηκε και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές της χώρας μας, μία απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ζητά την πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης διακίνησης (και φυσικά αλίευσης) συγκεκριμένων ειδών καρχαριών και σαλαχιών από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τις συστάσεις της GFCM (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) και περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, 24 συνολικά είδη καρχαριών και σαλαχιών “απαγορεύεται να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να διατίθενται προς πώληση. Στο μέτρο του δυνατού, τα αλιευτικά σκάφη που έχουν αλιεύσει παρεμπιπτόντως καρχαρίες και σαλάχια των ειδών, που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης, πρέπει να τα ελευθερώνουν αμέσως ζωντανά και χωρίς τραυματισμούς”. Η απόφαση συνοδεύεται από έναν οδηγό αναγνώρισης των παραπάνω ειδών, ώστε να αποφεύγεται και πρακτικά η σύλληψη και διακίνησή τους από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς.

Η iSea, περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, χαιρέτησε θερμά την παραπάνω απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας και με δική της ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπό της. Παράλληλα όμως παρατηρήσαμε ότι ο οδηγός αναγνώρισης, που παρατίθεται μέσω διαδικτύου, περιλαμβάνει λανθασμένες και ανακριβείς πληροφορίες, ειδικά για το καθεστώς προστασίας του Επταβράγχιου καρχαρία ή Επτακαρχαρία (Heptranchias perlo) και του Εξαβράγχιου καρχαρία ή Εξακαρχαρία (Hexanchus griseus). Για το πρώτο είδος ο οδηγός αναφέρει ότι επιτρέπεται η αλίευση, εκφόρτωση και εμπορία του, ενώ ρητώς περιλαμβάνεται στα προστατευόμενα είδη του Π.Δ. 67/1981. Ο Εξαβράγχιος απουσιάζει εντελώς από τον οδηγό, ενώ περιλαμβάνεται ρητώς στο Π.Δ. 67/1981,με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση ακόμα και στις αρμόδιες λιμενικές αρχές, να θεωρείται ότι δεν αποτελεί είδος υπό προστασία και έτσι να μην βεβαιώνονται παραβάσεις ούτε να γίνεται κατάσχεση των αλιευμένων ατόμων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα επείγον να διορθωθεί και να τροποποιηθεί άμεσα ο οδηγός αναγνώρισης, συμπεριλαμβάνοντας και τα είδη που τελούν υπό καθεστώς προστασίας με βάση την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό η αναθεωρημένη έκδοση να εμπεριέχει και την τροποποίηση που πρόκειται να ισχύσει από τις 4/10/2017 σε όλες τις χώρες τις Ε.Ε. για τα είδη Alopias vulpinus (Καρχαρίας αλεπού) και Αlopias superciliosus (Αλωπίας μεγαλόματος), που προστέθηκαν πολύ πρόσφατα στο Παράρτημα 2 της Σύμβασης CITES.

Η σημασία των καρχαριών για τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι τεράστια. Τα περισσότερα είδη καρχαριών αποτελούν κορυφαίους θηρευτές και επιτελούν σημαντικές λειτουργίες στα θαλάσσια τροφικά πλέγματα. Ωστόσο, οι πιέσεις που δέχονται, κυρίως από την αλίευση, έχουν οδηγήσει στη δραματική μείωση του πληθυσμού τους, με πρόσφατη έκθεση του IUCN να αναφέρει πως τα μισά είδη καρχαριών στη Μεσόγειο κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η παράνομη αλίευση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά ακόμα περισσότερο η προκλητική επίδειξη τους ως τρόπαια, υποβαθμίζει σημαντικά την προστασία τους και προωθεί απαράδεκτα πρότυπα για την αντίληψη της άγριας ζωής και ειδικά των χαρισματικών και μοναδικών αυτών κορυφαίων θηρευτών.

Θεωρούμε λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη τη σωστή ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών που καλούνται να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία.

Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2017

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

«Το πνεύμα του πατέρα μου με πανοπλία! Κάτι δεν πάει καλά! ...Ας είχε έρθει η νύχτα! Όμως, ψυχή μου, ησύχασε ...
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top