tetartopress

Άμεσος κίνδυνος για το δικαίωμα στο άσυλο ο λαβύρινθος διαδικασιών του Συμβουλίου της ΕΕ


Περιορισμούς στην πρόσβαση των προσφύγων στο άσυλο στην Ευρώπη μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες, προωθεί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασύλου στην Ευρώπη, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA). Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ανεπίτρεπτους περιορισμούς στην πρόσβαση των προσφύγων σε διαδικασίες ασύλου στην Ευρώπη προωθεί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την έγκριση της διαπραγματευτικής εντολής επί των νομοθετικών προτάσεων για τον Κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου (Asylum Procedures Regulation, APR) και τον Κανονισμό διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης (Asylum and Migration Management Regulation, AMMR).

Η συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη 8 Ιουνίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ ανοίγει τον δρόμο για άμεσες διαπραγματεύσεις («τριμερείς διαλόγους») με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε τις δικές του θέσεις επί των προτάσεων τον Μάρτιο του 2023. Στόχος είναι η άμεση ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο, που εκκρεμεί από το 2016 μέχρι σήμερα.

Η εντολή του Συμβουλίου επιτείνει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην προστασία των προσφύγων, εισάγοντας υποχρεωτικές διαδικασίες συνόρων, ενισχύοντας την «πρώτη χώρα εισόδου» ως κριτήριο ευθύνης και θεσπίζοντας εξαιρετικά περίπλοκες διαδικασίες που εν ολίγοις κωδικοποιούν ως μορφές αλληλεγγύης τις ισχύουσες πρακτικές. Επιπλέον και κατά βάση περιορίζει υπέρμετρα την πρόσβαση των ανθρώπων στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας, μέσα από μία πληθώρα ρυθμίσεων που παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο.

Η εντολή για τον Κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου περιορίζει τη δυνατότητα «υποβολής» αίτησης ασύλου, απαιτώντας να εκφράζεται η βούληση του πρόσφυγα να λάβει προστασία αυτοπροσώπως και ενώπιον συγκεκριμένων εθνικών αρχών. Δεν θα θεωρούνται λοιπόν «αιτούντες άσυλο» όσοι άνθρωποι έχουν αιτηθεί ραντεβού καταγραφής μέχρι την ημερομηνία της δια ζώσης προσέλευσης, σε συμφωνία με ό,τι υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και σε ευθεία παράβαση της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Θα απορρίπτονται, δε, ως απαράδεκτες όσες αιτήσεις ασύλου υποβάλλονται τουλάχιστον επτά εργάσιμες ημέρες μετά από προηγούμενη απόφαση επιστροφής, αν δεν έχουν ανακύψει νέοι λόγοι στο διάστημα αυτό. Το μέτρο αυτό θα έχει ιδιαίτερα κρίσιμες συνέπειες για όσες και όσους αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα, δεδομένης της συστηματικής έκδοσης αποφάσεων απέλασης ή επιστροφής εις βάρος νεοαφιχθέντων από τις αστυνομικές αρχές, πριν την καταγραφή των αιτήσεων ασύλου τους.

Παράλληλα, το Συμβούλιο εγκρίνει ευρύτατο ορισμό της «ασφαλούς τρίτης χώρας» ως λόγου απόρριψης των αιτημάτων ασύλου χωρίς να εξετάζονται στην ουσία τους, με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και με άμεσο κίνδυνο περαιτέρω διεύρυνσης της αυθαίρετης πρακτικής που ακολουθείται στη χώρα την τελευταία επταετία, μετά την υπογραφή της «τοξικής» συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο επιτρέπει να χαρακτηρίζονται ως «ασφαλείς τρίτες χώρες» κράτη που διώκουν τους ίδιους τους πολίτες τους, που δεν παρέχουν νόμιμο καθεστώς και πλήρη δικαιώματα στους πρόσφυγες. Καταργεί την υποχρέωση θέσπισης κανόνων μεθοδολογίας για την εφαρμογή της έννοιας, ανατρέποντας τη νομολογία του ΔΕΕ, ενώ εισάγει τεκμήριο ασφάλειας των τρίτων χωρών με μόνη τη διαβεβαίωση που θα παρέχουν σε συμφωνία με την ΕΕ για τη μεταχείριση των μεταναστών και μεταναστριών «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Η εκκίνηση των «τριμερών διαλόγων» μεταξύ των συννομοθετών της ΕΕ καθιστά επιτακτική την αντίσταση στην αποδόμηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου που προωθείται από το Συμβούλιο και τη διατήρηση δίκαιων και αποτελεσματικών διαδικασιών που εγγυώνται πραγματική πρόσβαση σε προστασία για όσους την έχουν ανάγκη.

Κατεβάστε την επισκόπηση των κυριότερων αλλαγών που προτείνει το Συμβούλιο με την διαπραγματευτική εντολή του  εδώ.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13748 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top