tetartopress

«Αν όλα τα παιδιά» – Διαπολιτισμική δράση στην Πάτρα


Το Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά και το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων (ΠΕΔ) συνδιοργάνωσαν στο πλαίσιο των Ημερήσιων Παιδικών Κατασκηνώσεων του Δήμου Πατρέων ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διαπολιτισμικότητα, με τίτλο «Αν όλα τα παιδιά…». Το πρόγραμμα εστίαζε στην καταπολέμηση πιθανών στερεοτύπων, στην πρόληψη και καταπολέμηση πιθανών διακρίσεων και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας μέσα από την ανάδειξη της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας, έχοντας ως βασικό εργαλείο το παιχνίδι και την άμεση συμμετοχή των παιδιών.

Ακόμη, οι δύο φορείς διοργάνωσαν μονοήμερη εκδρομή παιδιών Ρομά στον κατασκηνωτικό χώρο της Πλαζ, στην οποία συμμετείχε και το Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Τα παιδιά Ρομά παρακολούθησαν και συμμετείχαν από κοινού με τους κατασκηνωτές στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ημέρας. Το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους περιλάμβανε, αρχικά, βιωματική δράση βασισμένη σε μεθόδους και τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, και αποσκοπούσε στο χτίσιμο της ομάδας, στην αλληλεπίδραση των μελών της, στη δημιουργία ενός νέου κώδικα επικοινωνίας και κυρίως στην ενδυνάμωσή τους καθώς και στην προτροπή να δηλώσουν παρόντες ως αυτόνομες προσωπικότητες με σθένος και άποψη, σεβόμενοι πάντα τα ιδιαίτερα στοιχεία της κουλτούρας τους.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν προγράμματα μουσικής, ποδηλασίας και tae kwon do. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έκλεισε με ένα ξέφρενο πάρτι σε βαλκανικά ακούσματα, όπου συμμετείχαν όλα τα παιδιά της κατασκήνωσης, ανταλλάσσοντας και ανακαλύπτοντας κοινά πολιτισμικά στοιχεία.

Πριν τη λήξη της μονοήμερης εκδρομής, όλοι οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν το μεσημεριανό τραπέζι, συζητώντας και συνάπτοντας φιλίες που υπόσχονταν κοινές κατασκηνωτικές εμπειρίες στις κατασκηνώσεις του 2023.

Για την επίσκεψη των παιδιών Ρομά στις Ημερήσιες Παιδικές Κατασκηνώσεις, προηγήθηκε μία πρώτη βιωματική δράση στο πλαίσιο των θερινών τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, που υλοποίησε το Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά.

Η εμπειρία συνάντησης και αλληλεπίδρασης των παιδιών αποδείχθηκε εξαιρετική. Αποδοχή, ενδιαφέρον, χαρά και σύνδεση σε συνθήκες παιχνιδιού και έκφρασης ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά. Τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές δράσεις θεατρικής αγωγής γνωρίστηκαν, εκφράστηκαν και αντιλήφθηκαν τη μοναδικότητά τους. Και κάπως έτσι, να φτάσουν όλα τα παιδιά «στο μπόι των ονείρων τους»…


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Λιβανάτες

Εκδικάστηκε στο Εφετείο η υπόθεση ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής Λιβανατών

Ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος Περιοχής Λιβανατών, αναφορικά με την εκδίκαση στο εφετείο για την υπόθεση ...
free palestine

Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την κατοχή της Παλαιστίνης

Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τη βάναυση κατοχή της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία ...
Εθελοντές στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας

Εθελοντές στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας

Το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας που δραστηριοποιείται στην Αλαγονία, Μεσσηνίας θα δεχτεί 3 εθελοντές οι οποίοι θέλουν να μάθουν τη φιλοσοφία ...
Πρόγραμμα φιλωζωίας στο 52ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

Πρόγραμμα φιλωζωίας στο 52ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

Ένα διήμερο παρέα με τους μαθητές και των έξι τάξεων του 52ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας στα Κρύα Ιτεών, πέρασαν ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13748 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top