Τέταρτο

91 Προβολές

Αναχώματα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης, ενάντια στους πλειστηριασμούςΔιανύουμε μια συνθήκη όπου η επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου εντείνεται καθημερινά σε πολλά κοινωνικά πεδία (μετανάστες, εργασιακά, παιδεία κ.λπ.) με πληθώρα μέσων όπως αστυνομοκρατία, επίθεση σε κινηματικούς χώρους και δομές, εξαθλίωση. Στη λαίλαπα όλων αυτών έρχονται να προστεθούν και οι πλειστηριασμοί των πρώτων κατοικιών παραμερίζοντας τη βασική ανάγκη της στέγασης, στο βωμό του κέρδους και στο μύθο της ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή ο ανταγωνισμός έχει απελευθερώσει τον «κανιβαλισμό» ανάγοντας σε φυσικότητα το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο άτομα, άνδρες και γυναίκες, και οικογένειες» σε μια προσπάθεια εξοστράκισης της έννοιας του συλλογικού ως απάντηση.

Σε όλα τα παραπάνω, όμως, έρχονται όσοι έμπρακτα οργανώνονται κι από κοινού προτάσσουν τις αντιστάσεις τους στην επέλαση που επιτελείται στις ζωές μας. Αμφισβητώντας τόσο τις επιταγές όσο και τα πλαίσια όπου ορίζουν οι από τα πάνω, χαράσσουν από κοινού το δικό τους δρόμο και τοποθετούν αναχώματα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.

Μια τέτοια πρόσφατη περίπτωση αντίστασης αποτέλεσε και το μπλοκάρισμα κατάσχεσης σπιτιού κι έξωσης στα άνω Πετράλωνα, από την ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Θησείου – Πετραλώνων – Κουκακίου. Μια δράση που δείχνει πως η αλληλεγγύη αποτελεί πραγματική απάντηση κι όχι φαντασιακό ή ιδεατή θεώρηση.

 

Η ανακοίνωση της Συνέλευσης για τη συγκεκριμένη δράση:

Καμία κατάσχεση σπιτιού – Η στέγαση είναι κοινωνικό δικαίωμα

Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου 2020 στα Άνω Πετράλωνα αιφνιδιαστικά επιχειρήθηκε η έξωση γειτόνων μας από το σπίτι τους, το οποίο τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό. Ο εμφανιζόμενος ως «νέος ιδιοκτήτης» που έσπευσε σαν γνήσιος βρικόλακας να αγοράσει το σπίτι με παρουσία κλητήρα & μπάτσων επιχείρησε να εισβάλλει και να αλλάξει κλειδαριά δημιουργώντας τετελεσμένο, καθώς οι κάτοικοι του σπιτιού έχουν προσβάλλει τον πλειστηριασμό και η υπόθεση επανεξετάζεται. Άμεσα ειδοποιήθηκε κόσμος από τη γειτονιά και τους απώθησε μεταφέροντας τον εκνευρισμό και τον φόβο σε αυτούς που θέλουν να κατάσχουν το σπίτι. Η συγκέντρωση – περιφρούρηση έξω από το σπίτι των γειτόνων μας διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε αφού αποχώρησε ο βρικόλακας με την κουστωδία του, καθώς και οι πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις (δελτάδες, δίας και μία κλούβα στην είσοδο των Πετραλώνων). Στο τέλος οι δελτάδες φυγάδευσαν τον κλητήρα ο οποίος έφυγε συνοδευόμενος αφού πρώτα κάλυψε την πινακίδα της μηχανής του.

Οι τράπεζες σε αγαστή συνεργασία με το κράτος έχουν βάλει στόχο να απαλλοτριώσουν τα σπίτια των φτωχών και των μη προνομιούχων. Αφού πρώτα οι εισπρακτικές εταιρείες εξαπολύσουν έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο με βρισιές, προσβολές και απειλές μέσω τηλεφώνου, τη σκυτάλη παίρνουν η εφορία και τα δικαστήρια που με όπλα τους τους φορολογικούς εκβιασμούς, τους νόμους, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα ΜΑΤ προβαίνουν σε κατασχέσεις σπιτιών. Οι κατασχέσεις δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική «ας πληρώσουμε, τι να κάνουμε». Το δικαίωμα στη στέγη πρέπει να το επιβάλλουμε με τον αγώνα μας. Μ’ ένα κίνημα ενάντια σε κατασχέσεις και εξώσεις που θα οργανώσει συλλογικά τη βοήθεια σ’ όποιον/α χτυπιέται, θα είναι παρόν στα δικαστήρια, αλλά κυρίως στις γειτονιές, στο πλευρό καθενός και καθεμίας που απειλείται να ξεσπιτωθεί και στους δρόμους με διαδηλώσεις και καταλήψεις των άδειων σπιτιών.

Ταξική αλληλεγγύη και κοινωνική αυτοοργάνωση.

Να αγωνιστούμε αποφασιστικά σε κάθε γειτονιά για να εμποδίσουμε να κατασχέσουν τις ζωές μας!

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα

askpthk.espivblogs.net


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5375 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top