tetartopress

Ανακοίνωση της FIAF και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία


Το Δ.Σ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος δημοσιοποιεί  και συμμερίζεται την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIAF (Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων) -της οποίας αποτελεί τακτικό μέλος- σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ανακοίνωση της FIAF σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για  την  τύχη των συναδέλφων της στο Κέντρο Oleksandar Dovzhenko στο Κίεβο, τις οικογένειες και τους φίλους τους, αλλά και για την ασφάλεια των μοναδικών συλλογών και των εγκαταστάσεων του Κέντρου, υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Θεσμοί όπως το Εθνικό Κέντρο Oleksandar Dovzhenko (αντεπιστέλλον μέλος της Ομοσπονδίας από το 2003)  μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους, δηλαδή τη συλλογή, φύλαξη και προβολή της πλούσιας κινηματογραφικής κληρονομιάς τους, σύμφωνα με τα υψηλά  διεθνή πρότυπα, υπό την προϋπόθεση  ότι λειτουργούν σε ένα σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον.

Η Διεθνής  Συνομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων, εφαρμόζει, από την ίδρυση της, πριν από 84 χρόνια, αυστηρή πολιτική ουδετερότητα, ωστόσο ανέκαθεν καταδίκαζε τις καταστροφικές συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων στους πολιτιστικούς θεσμούς, όπως είναι τα 171 αρχεία του δικτύου μας. Όπως και UNESCO, με την οποία η  FIAF θεσμικά συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια, η Συνομοσπονδία καλλιεργεί μια κουλτούρα ειρήνης, θεωρώντας αυτονόητο ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων, αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο των βιώσιμων στρατηγικών για να οικοδομηθεί ένας πιο ειρηνικός και ασφαλής κόσμος.

Εκ μέρους της διεθνούς μας κοινότητας των κινηματογραφικών αρχείων, η Eκτελεστική Eπιτροπή της FIAF επιθυμεί να διαβεβαιώσει τους συναδέλφους στο Κίεβο, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή,  για την αλληλεγγύη μας απέναντι σε αυτούς και τον Φορέα τους. Υπόσχεται να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει και να βοηθήσει το μέλος μας από την Ουκρανία.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top