Τέταρτο

23 Προβολές

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ε.Μ.Π. για το κλείσιμο των εστιώνΑνακοίνωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών και των λεσχών σίτισης αφήνοντας εκατοντάδες οικότροφους στο δρόμο:

 

Καταγγέλλουμε την απόφαση της κυβέρνηση της ΝΔ να κλείσει τις φοιτητικές εστίες και να πετάξει εκατοντάδες οικότροφους στο δρόμο. Την ίδια στιγμή όμως προβάλλει ως κύριο μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας το #menoume_spiti και εφαρμόζει απαγόρευση κυκλοφορίας! Αφήνει στο έλεος της μοίρας τους, τους οικότροφους που δεν μπορούν να φύγουν από την εστία για διάφορους λόγους:

– Υπάρχουν οικότροφοι όπου έχουν άτομα στις οικογένειές τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, καρκινοπαθείς, άτομα με χρόνια νοσήματα κ.ά.) και για το λόγο αυτό δεν θέλουν να ταξιδέψουν στον τόπο κατοικίας τους για να τους προστατέψουν

– Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από τους deliverάδες και τους εργαζόμενους στα super market, που δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός

– Υπάρχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και διδάκτορες που εργάζονται σε τεχνικά γραφεία και τεχνικές εταιρίες που δεν έχουν κλείσει ή δουλεύουν από το σπίτι.

Η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο την υγεία των οικότροφων, των οικογενειών τους αλλά και όλου του ελληνικού λαού, εντείνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι πίσω από την ατομική ευθύνη προσπαθεί να κρύψει τις δικές της ευθύνες, την πολιτική της που αφήνει απροστάτευτο το λαό και τη νεολαία απέναντι στη νέα πανδημία του κορονοϊού! Έτσι αντί με ευθύνη του κράτους να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί φοιτητές από την πανδημία, ρίχνει πάλι την ευθύνη σε ατομικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή Πρυτανείες, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, διοικήσεις εστιών αδιαφορούν πλήρως για τις ανάγκες των εστιακών, ενώ από τις 25/03 εφαρμόζουν πιστά την αναστολή της λειτουργίας των εστιών, επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους ως πιστοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικότροφοι σε όλη τη χώρα να είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι. Οι αγωνίες των εστιακών γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε Υπουργούς, Υφυπουργούς, Πρυτάνεις και διοικήσεις. Ήδη με ευθύνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διακόπηκε η λειτουργία των φοιτητικών εστιατορίων ενώ σε πολλές εστίες της χώρας οι φοιτητές καταγγέλλουν απειλές από τις διοικήσεις να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα! Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απαράδεκτοι εκβιασμοί για να φύγουν οι εστιακοί από τα σπίτια τους!

Στηρίζουμε τους εστιακούς φοιτητές σε όλη τη χώρα οι οποίοι αγωνίζονται μέσα από τους συλλόγους τους ενάντια σε αυτή τη πολιτική! Οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο πρόβλημα! Ο Σύλλογος των οικοτρόφων έχει πάρει δέσμευση από την διοίκηση του ΕΜΠ ότι δεν θα πεταχτεί κανένας έξω και δε θα γίνει καμία εκκένωση δωματίου, ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τη σίτιση, εξασφαλίστηκε έως ένα βαθμό η καθαριότητα. Αντίστοιχες δεσμεύσεις έχουν πάρει και άλλοι σύλλογοι οικοτρόφων σε άλλες πόλεις. Σήμερα με την νέα οδηγία φαίνεται ότι η κυβέρνηση μπροστά στον πανελλαδικό, συντονισμένο και δυναμικό αγώνα των εστιακών φοιτητών αναγκάστηκε να πάρει δέσμευση για την σίτιση και την καθαριότητα στις εστίες. Δεν επαναπαυόμαστε! Αποφασιστικά ενισχύουμε τον αγώνα των εστιακών φοιτητών απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα. Οι εστιακοί φοιτητές δεν είναι μόνοι τους! Έχουν την στήριξη δεκάδων φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Στηρίζουμε την κινητοποίηση των εστιακών φοιτητών στην πρυτανεία του ΕΜΠ την Τρίτη 31/3 στις 12:00 και απαιτούμε:

– ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ.

– Καμία σκέψη για εκκένωση δωματίων στις εστίες! Ούτε σκέψη για καταπάτηση του ασύλου-Έξω τα ΜΑΤ και η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια.

– Να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση για όσους θέλουν και μπορούν να φύγουν. Η δωρεάν μετακίνηση να αφορά όλα τα ΜΜΜ (πχ ακτοπλοϊκά), όχι μόνο τα λεωφορεία ΚΤΕΛ όπως αναφέρεται στην οδηγία. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η μετακίνηση να μην έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του κορονοϊού. (τεστ για τον covid-19, χορήγηση των απαραίτητων υλικών προστασίας κλπ)

– Να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση όσων αλλοδαπών φοιτητών επιθυμούν να γυρίσουν στις εστίες!

– ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΩΡΑ Η ΛΕΣΧΗ ΣΙΤΙΣΗΣ. ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΘΕΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ! Να μην κοπεί καμία παροχή της εστίας (νερό, ρεύμα, internet).

– Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

– Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.

– Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

– Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όλους.

– Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

– Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

– Τώρα επίταξη ιδιωτικών κλινών και κλινικών. Επιστράτευση και ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Να προσληφθεί το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ.

Πηγή: athens.indymedia.org


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5198 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top