Τέταρτο

219 Προβολές

Αναμένοντας μια σπειροειδή ανελικτική πορεία

mural-1290993_1280Οι ανθρώπινες συμπεριφορές συχνά είναι απρόσμενες. Πιο συχνά είναι κυκλοθυμικές και άρα πολύ πιο εύκολο να ελεγχθούν και να οδηγηθούν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Όταν συμβαίνει αυτό τότε το ανθρώπινο θυμικό χωρίς καμία εγκεφαλική διαδικασία, κρίση, η ακόμη και διάκριση οδηγείται και μανιπουλάρεται. Και έτσι τελικά οδηγεί τις ανθρώπινες πράξεις και ενέργειες σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Και τότε είναι που οι ανθρώπινες κοινωνίες επαναλαμβάνουν δις, τρις, πολλάκις τακτικές, διαδικασίες, λάθη. Λάθη του παρελθόντος που καταδεικνύουν ότι η κοινωνική μνήμη έχει το μέγεθος της μνήμης ενός ροφού, πιθανόν και ενός χρυσόψαρου.

Είναι πράγματι ανησυχητικό όταν η κρίση συντηρητικοποιεί τις κοινωνίες. Τότε είναι που τα μέλη της θεωρούν, ή μάλλον καλύτερα, αναμένουν την έλευση ενός είδους πολιτικού «Μεσσία» που θα τους βγάλει από το κοινωνικό, οικονομικό κυριότερα αλλά και προσωπικό τους αδιέξοδο.

Τότε είναι που οι «κανονικοί άνθρωποι» θεωρούν ότι για την κατάντια τους υπεύθυνοι είναι κάποιοι άλλοι άνθρωποι που δεν είναι «κανονικοί» σαν και αυτούς. Και τότε είναι που ο πολιτικός «Μεσσίας», έχει καταφέρει να έχει τον πλήρη έλεγχο των πράξεων των ανθρώπινων αυτών συμπεριφορών.

Η λέξη conservative, θυμίζει έντονα σε ελληνική ηχητική παράφραση την κονσέρβα. Μια κλειστή τύπου δηλαδή ανθρώπινη συμπεριφορά, με πολλά ενισχυτικά «γεύσης – μνήμης» ενός δήθεν καλύτερου πολιτικού και άρα οικονομικού και κοινωνικού μέλλοντος.

Μια πολιτική κονσέρβα που μόλις επιλεγεί και ανοιχτεί, μια πρώτη βαριά μυρωδιά αναπτύσσεται που θυμίζει, δυστυχώς, πολύ πρόσφατες αλλά δυστυχώς ξεχασμένες πολιτικές σκληρής και στυγνής οικονομικής διαφθοράς και ενός άγριου πελατειακού συστήματος.

Μια ανθρωποφάγα κονσέρβα που αντί να προσφέρει φαγητό, μόλις ανοιχτεί απαιτεί ανθρώπινη σάρκα και πόνο που υλοποιεί μέσα από την ταξικότητα της οικονομικής θέσης κάθε «κανονικού» ανθρώπου.

Μια κονσέρβα δυστυχώς από καιρό ληγμένης, στην αξία της οποίας πιστεύουν όλοι οι «κανονικοί» άνθρωποι με μνήμη ροφού, οι πράξεις και οι συμπεριφορές των οποίων μανιπουλάρονται με τέτοιο συστηματικό και επιστημονικό τρόπο που είναι σχεδόν μαθηματικά αδύνατο να μην την φάνε και να την καταπιούν αμάσητη.

Ένας Έλληνας ψυχίατρος, ο Κώστας Αρμάος που έζησε για πολλά χρόνια στην Πάτρα ήταν βαθύς γνώστης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Για αυτό τον λόγο και γνώριζε τα βαθιά αίτια των ανθρώπινων πράξεων. Κάποτε σε ανύποπτο χρόνο και σε αδαή απορία μου, μου απάντησε κάνοντας μου με το δεξί του χέρι μια κίνηση κυκλικά σπειροειδή και προς τα πάνω.

«Οι άνθρωποι, οι κοινωνίες, εξελίσσονται όταν η πορεία τους έχει μια σπειροειδή και προς τα πάνω κίνηση», μου πρότεινε με την βαθιά σιγανή, αισθαντική και πανέξυπνη φωνή του. Και αυτή του η κίνηση ήταν σαν να ευλογούσε. Να ευλογούσε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα ζουν με βαθιά ανθρωπιστικό και οικολογικό προσανατολισμό και με την βαθιά γνώση ότι όσο αναμένουν «Μεσσίες», τόσο πιο μακριά θα βρίσκονται από την πραγματική ανέλιξη.

Το παρακάτω βίντεο της Ισλανδής Bjork, με τον τίτλο Human Behaviour, ηχητικά και μουσικά είναι πολύ κοντά στην κίνηση και στα λόγια του αγαπημένου μου φίλου, που πραγματικά μου λείπει, του μέντορα μου Κώστα.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
Η Αυλή

Η Αυλή

Νύχτες φαντασμάτων

Νύχτες φαντασμάτων

Τα τραύματα είναι αθάνατα

Τα τραύματα είναι αθάνατα

Μια κουστωδία παραλόγου

Μια κουστωδία παραλόγου

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 136 Άρθρα

«Words are all we have», είπε ο Σάμουελ Μπέκετ. Mικρός σαν ήμουν, ήθελα να πραγματοποιηθούν οι τρεις ευχές που μου αναλογούσαν. Πάντα όμως έκανα την ίδια μοναδική ευχή. Τις άλλες δύο δεν χρειάστηκε να τις σπαταλήσω. Γιατί από μικρός βρήκα τους «Αγιους Τόπους» μου. Τους τόπους εκείνους όπου η μνήμη μου, δημιουργούσε τις λέξεις και οι λέξεις αρθρώνονταν σε λόγο. Μερικές φορές είμαι τυχερός και ο Λόγος με γεμίζει με το φως του. Τότε μιά βαθιά γαλήνη και παραδοχή με κατακλύζει. [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top