Τέταρτο

170 Προβολές

Αναμνήσεις από το Μετς – Όσα μένουν από μια γειτονιά

mets1Μπορεί να λέγεται Μετς. Μπορεί και όχι. Μπορεί να λέγεται Εξάρχεια, Καλλιθέα, Περιστέρι, Χαλάνδρι. Σίγουρα πάντως λέγεται γειτονιά, που όσο την ζεις και την αγαπάς και την μισείς και την αγνοείς, τόσο αυτή τρυπώνει αθόρυβα μέσα σου και γίνεται εσύ, και δεν μπορείς ούτε να της ξεφύγεις ούτε να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από αυτή. Και γίνεται ιστορία.  Για τέτοιες ιστορίες γράφει ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος και διευθυντής του ψηφιακού περιοδικού «Αναγνώστης».

Το «Ιστορίες από το Μετς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος είναι μια μικρή υπόκλιση απέναντι στον συναισθηματισμό που προκαλεί στον καθέναν μας το μέρος στο οποίο μεγαλώσαμε. Δεκατέσσερα διηγήματα ξεδιπλώνουν μια άλλη εποχή, αθώα και επαναστατική, με άξονα τις μεταεφηβικές εμπειρίες του συγγραφέα, υπό το πρίσμα της αντίστοιχης ηλικίας. Καμία στιγμή ποτέ δεν είναι τόσο ζωντανή όσο ήταν στα νεανικά χρόνια άλλωστε. Όταν είσαι δεκαεφτά όλα σα να μυρίζουν αλλιώς, σα να φωτίζονται με άλλα βατ, σα να ακούγονται πιο δυνατά και καθαρά.

Διαβάζοντας το «Ιστορίες από το Μετς» μου ήρθε στο μυαλό ένα συναίσθημα αντίστοιχο με αυτό που ένιωσα διαβάζοντας κάπου μετά τα 20 μου το «Φύλακα στη σίκαλη». Σαν κάποιος να με τράβηξε από το χέρι και να με έβαλε μπροστά σε μια κλειδαρότρυπα να κοιτάζω ελεύθερα μια ζωή που κάτι μου θυμίζει.

Με τόνο νοσταλγικό, ο Μπασκόζος μας ανοίγει την πόρτα σε  εικόνες και συναισθήματα γνώριμα, με φόντο την πιο μαγική ηλικία του ανθρώπου. Ίσως οι ιστορίες που ξετυλίγονται είναι τόσο προσωπικές, με το ανάγλυφο της αίσθησής τους αποτυπωμένο στο μυαλό του συγγραφέα, που κάποιες φορές αποξενώνει τον αναγνώστη. Αλλά έτσι συμβαίνει με τις αναμνήσεις.

Μέσα στα δεκατέσσερα αυτά διηγήματα μας θυμίζει πως είναι να στριμώχνεις σε λίγα χρόνια και μια γειτονία τους πρώτους έρωτες, ποίηση, σινεφίλ βραδιές και μπιλιάρδα. Που τυχαίνει να συμβαίνουν στο όμορφο Μετς. Και φυσικά το Μετς είναι μια αγαπημένη γειτονιά με την οποία πολλοί αναγνώστες θα ταυτιστούν και θα νοσταλγήσουν μέσα από τις εύστοχες αναφορές σε χαρακτηριστικά τοπόσημα της περιοχής. Οι μεγάλοι θα θυμηθούν και οι νεαρότεροι θα μάθουν. Για το θρυλικό ζαχαροπλαστείο του «Λέντζου» και τον περίφημο φραπέ του, για την ταβέρνα του «Μεγαρίτη» και το μπιλιαρδάδικο της οδού Τζωρτζ.

Αλλά η μαγεία δεν βρίσκεται στο Μετς αυτό καθ’ αυτό. Η μαγεία βρίσκεται στο πως πάντα η γειτονιά μας είναι η καλύτερη γειτονιά. Το μέρος που μεγαλώσαμε θα κουβαλάει πάντα τα πιο γλυκά τραγούδια και τους πιο περίεργους δρόμους, και ίσως στο τέλος η κάθε γειτονιά γίνεται αυτό που είναι μέσα από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή, κάνοντας την με τον καιρό ένα νοσταλγικό λεύκωμα σε γκρίζους τοίχους και υπόγεια στέκια. Κι όταν κυκλοφορούμε σε αυτήν, μεγάλοι πια, τη βλέπουμε μυθική και ξένη. Όπως περιγράφει και ο ίδιος ο συγγραφέας την επιστροφή του στη γειτονιά όπου κοιμάται κάποιο βράδυ στο πατρικό του με ανοιχτά παράθυρα «…ένας θόρυβος χωρίς χρώμα, χωρίς αίσθημα».

«Ιστορίες από το Μετς»
Γιάννης Μπασκόζος
Εκδόσεις Κέδρος, 2017

mets2


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 103 Άρθρα

Γεννήθηκε πριν κάμποσα χρόνια στην Πάτρα, κι από τότε ψάχνει τον τόπο που θα την κρατήσει. Σπούδασε δημοσιογραφία και φωτορεπορτάζ και προσωρινά ζει και εργάζεται στην Αθήνα, συγκατοικώντας με ένα μεγάλο σκύλο. Ξοδεύει την ενέργειά της σε ταξίδια, λογοτεχνία, μελαγχολικές μουσικές, όμορφες ταινίες και καλό φαγητό. Παρ’ ότι εκ φύσεως πεσιμίστρια, πιστεύει πως η ομορφιά της ζωής υπάρχει παντού, και αυτό προσπαθεί να αποτυπώνει με τις φωτογραφίες και τα κείμενά της. http://syn-grafika.blogspot.gr/ http://naliaginger.tumblr.com/

RELATED ARTICLES

Back to Top