tetartopress

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Σεργούλας για το «ουρανοκατέβατο» υδροηλεκτρικό έργο

Σεργουλοπόταμος

Σεργουλοπόταμος


Σε ένα μοναδικό παρθένο μέρος στο ποτάμι Πολυσταυρι στην περιοχή της Σεργούλας και εντός ζώνης Natura έχει αδειοδοτηθεί η κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου, χωρίς καμιά ενημέρωση στην τοπική κοινωνία. Τόσο οι κάτοικοι όσο και η τοπική κοινότητα κινητοποιούνται ενάντια στο καταστροφικό για τη φύση έργο καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Το χρωστάμε άλλωστε στα παιδιά μας να το αφήσουμε ανέγγιχτο και παρθένο, αυτό το ιδιαίτερου φυσικού κάλους Φαράγγι Πολυσταυρι». Αναλυτικά η ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Πράσινο Μπλε»:

Η Σεργούλα, παραθαλάσσιο χωριό (Παραλία Σεργούλας) ανήκει στον Δήμο Δωριδας, του νομού Φωκίδας. Ο όμορφος αυτός οικισμός βρίσκεται εντός ζώνης Natura, όπου υπάρχει ένα μικρό φαράγγι/ ποτάμι Πολυσταυριόπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι,  καθώς και πηγή από όπου υδροδοτούνται πέντε ακόμα χωριά.

Πρόκειται για  ένα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παρθένο τοπίο, με σπηλιές, σταλακτίτες και τεράστια αιωνόβια πλατάνια και υψηλή επισκεψιμότητα φυσιολατρών επισκεπτών.

Σε αυτό το μοναδικό και παρθένο μέρος, ξαφνικά οι κάτοικοι ανακάλυψαν πως έχει αδειοδοτηθεί  από τη Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας –ΡΑΕ,  από τον Μάιο 2023, η κατασκευή ΜΥΗΕ (μικρό υδροηλεκτρικό έργο), ισχύος 0,87MW.

Με τον Δήμο Δωρίδας  και την Τοπική  Κοινότητα Σεργουλας να έχουν πλήρη άγνοια, μια και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το θέμα, οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο,  είναι ανάστατοι με τα όσα ετοιμάζονται να υλοποιηθούν εν αγνοία τους, μια και το σύστημα δεν ρωτάει καν την Κοινότητα ή το Δήμο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς & Θεσσαλίας υπογράφει μια αίτηση που λαμβάνει και εγκρίνει την ΜΠΕ και προχωράνε.

Με τους κατοίκους να είναι ανάστατοι,  η κατασκευάστρια εταιρεία έχει προχωρήσει και σε μελέτη πανίδας στην περιοχή (!),  μέρος της Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων –ΜΠΕ  που θα πρέπει να καταθέσει στη ΡΑΕ ΜΠΕ και στην Περιφέρεια ή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς & Θεσσαλίας (τομέας περιβάλλοντος) για τελική υπογραφή και έγκριση.

Αν και το έργο θα χαρακτηριστεί «πράσινο έργο», ο χαρακτηρισμός αυτός σε καμία των περιπτώσεων δεν δίνει το άλλοθι ώστε να δικαιολογείται η επιβάρυνση που θα φέρει στο δημόσιο παρθένο χώρο (ποτάμι φαράγγι και τοπίο),  έστω και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Αν και πρόκειται για μη βιώσιμες επενδύσεις, καθώς τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν πολύ χαμηλή απόδοση, κι ενώ υποβαθμίζουν τα εύθραυστα ποτάμια οικοσυστήματα, λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους από επιδοτήσεις. Τι κι αν η ορισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση -γνωστή και ως Platform on Sustainable Finance- σε πρόσφατη έκθεσή της συστήνει να αποφεύγεται η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών, στην Ελλάδα μας, συνεχίζουμε ακάθεκτοι.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας  Σεργούλας καθώς σε συνεδρίασή της (Οκτώβριος 2023) ομόφωνα αποφάσισε και καλεί τον Δήμο Δωρίδας – το αυτοτελές τμήμα νομικής υποστήριξης –  να προχωρήσει στις αναγκαίες κατά νόμο ενέργειες για την κατάθεση αίτησης αναθεώρησης ενώπιον της ΡΑΕ για το μείζον αυτό θέμα.

Ο Δήμος μέσω του απερχόμενου Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και προχωράει σε ανάθεση χειρισμού του θέματος στη νομική υπηρεσία, ενώ ο νεοεκλεγείς  Δήμαρχος Δημήτρης Γιαννόπουλος επιβεβαίωσε και αυτός ότι στηρίζει τον αγώνα. Οι κάτοικοι και φίλοι της Σεργούλας είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να γίνει αυτό το έργο με κάθε κόστος.

Η Ομάδα κατοίκων και φίλων Σεργούλας έχουν μέσα σε λίγες μέρες συλλέξει πάνω από 400 υπογραφές εναντίωσης στο καταστροφικό για τη φύση έργο. Ζητούν την άμεση και έμπρακτη στήριξή και πως δήλωσαν: «Το χρωστάμε άλλωστε στα παιδιά μας να το αφήσουμε ανέγγιχτο και παρθένο, αυτό το ιδιαίτερου φυσικού κάλους Φαράγγι Πολυσταυρι».

Με τους κατοίκους να συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας για το έργο, αυτόματα μπαίνουν τα ερωτήματα: Ποια  τοπική κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική και αναπτυξιακή ανάγκη εξυπηρετεί το έργο και ταυτόχρονα, αν τα οφέλη από αυτό υπερτερούν από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην περιοχή;

Από την άλλη δημιουργείται εκ νέου το ερώτημα, γιατί δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες λήψης απόφασης για τέτοια έργα και πολλές φορές βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες προ τετελεσμένων γεγονότων χωρίς να ερωτηθούν;

*Δείτε παρόμοιο έργο και τι απαιτείται για την αδειοδότηση ενός έργου ΑΠΕ: med-ina.org/el/small-hpps-aoos-position-2/

* Υπογράψτε το ψήφισμα για την ακύρωση της άδειας εγκατάστασης ΜΥΗΕ στην κοινότητα Σεργούλας: avaaz.org

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13874 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top