tetartopress

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Σεργούλας για το «ουρανοκατέβατο» υδροηλεκτρικό έργο

Σεργουλοπόταμος

Σεργουλοπόταμος


Σε ένα μοναδικό παρθένο μέρος στο ποτάμι Πολυσταυρι στην περιοχή της Σεργούλας και εντός ζώνης Natura έχει αδειοδοτηθεί η κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου, χωρίς καμιά ενημέρωση στην τοπική κοινωνία. Τόσο οι κάτοικοι όσο και η τοπική κοινότητα κινητοποιούνται ενάντια στο καταστροφικό για τη φύση έργο καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Το χρωστάμε άλλωστε στα παιδιά μας να το αφήσουμε ανέγγιχτο και παρθένο, αυτό το ιδιαίτερου φυσικού κάλους Φαράγγι Πολυσταυρι». Αναλυτικά η ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Πράσινο Μπλε»:

Η Σεργούλα, παραθαλάσσιο χωριό (Παραλία Σεργούλας) ανήκει στον Δήμο Δωριδας, του νομού Φωκίδας. Ο όμορφος αυτός οικισμός βρίσκεται εντός ζώνης Natura, όπου υπάρχει ένα μικρό φαράγγι/ ποτάμι Πολυσταυριόπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι,  καθώς και πηγή από όπου υδροδοτούνται πέντε ακόμα χωριά.

Πρόκειται για  ένα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παρθένο τοπίο, με σπηλιές, σταλακτίτες και τεράστια αιωνόβια πλατάνια και υψηλή επισκεψιμότητα φυσιολατρών επισκεπτών.

Σε αυτό το μοναδικό και παρθένο μέρος, ξαφνικά οι κάτοικοι ανακάλυψαν πως έχει αδειοδοτηθεί  από τη Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας –ΡΑΕ,  από τον Μάιο 2023, η κατασκευή ΜΥΗΕ (μικρό υδροηλεκτρικό έργο), ισχύος 0,87MW.

Με τον Δήμο Δωρίδας  και την Τοπική  Κοινότητα Σεργουλας να έχουν πλήρη άγνοια, μια και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το θέμα, οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο,  είναι ανάστατοι με τα όσα ετοιμάζονται να υλοποιηθούν εν αγνοία τους, μια και το σύστημα δεν ρωτάει καν την Κοινότητα ή το Δήμο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς & Θεσσαλίας υπογράφει μια αίτηση που λαμβάνει και εγκρίνει την ΜΠΕ και προχωράνε.

Με τους κατοίκους να είναι ανάστατοι,  η κατασκευάστρια εταιρεία έχει προχωρήσει και σε μελέτη πανίδας στην περιοχή (!),  μέρος της Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων –ΜΠΕ  που θα πρέπει να καταθέσει στη ΡΑΕ ΜΠΕ και στην Περιφέρεια ή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς & Θεσσαλίας (τομέας περιβάλλοντος) για τελική υπογραφή και έγκριση.

Αν και το έργο θα χαρακτηριστεί «πράσινο έργο», ο χαρακτηρισμός αυτός σε καμία των περιπτώσεων δεν δίνει το άλλοθι ώστε να δικαιολογείται η επιβάρυνση που θα φέρει στο δημόσιο παρθένο χώρο (ποτάμι φαράγγι και τοπίο),  έστω και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Αν και πρόκειται για μη βιώσιμες επενδύσεις, καθώς τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν πολύ χαμηλή απόδοση, κι ενώ υποβαθμίζουν τα εύθραυστα ποτάμια οικοσυστήματα, λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους από επιδοτήσεις. Τι κι αν η ορισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση -γνωστή και ως Platform on Sustainable Finance- σε πρόσφατη έκθεσή της συστήνει να αποφεύγεται η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών, στην Ελλάδα μας, συνεχίζουμε ακάθεκτοι.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας  Σεργούλας καθώς σε συνεδρίασή της (Οκτώβριος 2023) ομόφωνα αποφάσισε και καλεί τον Δήμο Δωρίδας – το αυτοτελές τμήμα νομικής υποστήριξης –  να προχωρήσει στις αναγκαίες κατά νόμο ενέργειες για την κατάθεση αίτησης αναθεώρησης ενώπιον της ΡΑΕ για το μείζον αυτό θέμα.

Ο Δήμος μέσω του απερχόμενου Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και προχωράει σε ανάθεση χειρισμού του θέματος στη νομική υπηρεσία, ενώ ο νεοεκλεγείς  Δήμαρχος Δημήτρης Γιαννόπουλος επιβεβαίωσε και αυτός ότι στηρίζει τον αγώνα. Οι κάτοικοι και φίλοι της Σεργούλας είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να γίνει αυτό το έργο με κάθε κόστος.

Η Ομάδα κατοίκων και φίλων Σεργούλας έχουν μέσα σε λίγες μέρες συλλέξει πάνω από 400 υπογραφές εναντίωσης στο καταστροφικό για τη φύση έργο. Ζητούν την άμεση και έμπρακτη στήριξή και πως δήλωσαν: «Το χρωστάμε άλλωστε στα παιδιά μας να το αφήσουμε ανέγγιχτο και παρθένο, αυτό το ιδιαίτερου φυσικού κάλους Φαράγγι Πολυσταυρι».

Με τους κατοίκους να συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας για το έργο, αυτόματα μπαίνουν τα ερωτήματα: Ποια  τοπική κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική και αναπτυξιακή ανάγκη εξυπηρετεί το έργο και ταυτόχρονα, αν τα οφέλη από αυτό υπερτερούν από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην περιοχή;

Από την άλλη δημιουργείται εκ νέου το ερώτημα, γιατί δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες λήψης απόφασης για τέτοια έργα και πολλές φορές βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες προ τετελεσμένων γεγονότων χωρίς να ερωτηθούν;

*Δείτε παρόμοιο έργο και τι απαιτείται για την αδειοδότηση ενός έργου ΑΠΕ: med-ina.org/el/small-hpps-aoos-position-2/

* Υπογράψτε το ψήφισμα για την ακύρωση της άδειας εγκατάστασης ΜΥΗΕ στην κοινότητα Σεργούλας: avaaz.org


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top