tetartopress

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς


Μετά από δέκα χρόνια προσπαθειών του, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου κατάφερε και ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας»  την αναβάθμιση του εκθεσιακού υλικού του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσας Κοτύχι στο Λάπα Αχαΐας.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 161.500 € και θα καλυφθεί από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η ένωση των οικονομικών φορέων με την επωνυμία «Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/ Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων και Νικόλας Δ. Σουλάκης», με επιστημονική υπεύθυνη τη  Μαρία Κατσακιώρη. Η σύμβαση υπογράφηκε αρχές Γενάρη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.

Το  Κέντρο Πληροφόρησης Κοτυχίου-Στροφυλιάς στεγάζεται σε οίκημα των αρχών του 20ου αιώνα, σε τμήμα των εγκαταστάσεων του Βασιλικού Κτήματος Μανωλάδος το οποίο έχει χαρακτηριστεί «Έργο Τέχνης» με Υπουργική Απόφαση του 1982. (Χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικό κυνηγετικό περίπτερο) Στη σημερινή του μορφή διαμορφώθηκε το 1995, με συγχρηματοδότηση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και της Κοινότητας Μετοχίου, μέσω του Κοινοτικού Προγράμματος ENVIREG του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον. Η υποδομή λειτούργησε έως το 2000.  Παρέμεινε κλειστή έως το 2003, οπότε και άρχισε να επαναλειτουργεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE. Από το 2007 λειτουργεί υπό την ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Σήμερα το Κέντρο Πληροφόρησης με κεντρικό εκθεσιακό χώρο και δύο βοηθητικούς χώρους,αποτελεί τη μοναδική υποδομή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανάγκη διαφύλαξης του φυσικού πλούτου του Εθνικού Πάρκου. Η υφιστάμενη οργάνωση του εκθεσιακού χώρου δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τόσο στη σπουδαιότητα του περιβάλλοντος το οποίο πραγματεύεται, όσο και στις ανάγκες των τωρινών αλλά και μελλοντικών επισκεπτών του. Διαπιστώνεται σαφώς η ανάγκη ανανέωσης των μέσων και του τρόπου έκθεσης, αλλά και ο εμπλουτισμός του περιεχομένου με νέα στοιχεία, προκειμένου να αποτελέσει  μια σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη υποδομή, οργανωμένη βάσει των σύγχρονων εκθεσιακών πρακτικών που προσφέρουν  οι νέες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί και θα τοποθετηθεί νέο εκθεσιακό υλικό, παρουσιάζοντας τον γενικό και τους επιμέρους σκοπούς και θα περιγράφει  στις  ομάδες κοινού στις οποίες απευθύνεται,  Τις αξίες της προστατευόμενης περιοχής. Το εκθεσιακό υλικό  αφορά σε στατικά και διαδραστικά εκθέματα, τα οποία θα αναδεικνύουν τον πλούτο και τη σημασία της προστατευόμενης περιοχής, θα ενισχύουν το επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών και θα συμβάλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών.

Η σύμβαση περιλαμβάνεται στο Υποέργο 2 της Πράξης «Δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας των περιοχών ευθύνης του φορέα διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5075842 η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας» με βάση την απόφαση ένταξης με αρ. πρωτ. 732/12-2-2021 (ΑΔΑ: ΩΧΔ57Λ6-22Ε) Απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13072 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top