Τέταρτο

Ανησυχία για τον παγετώνα Thwaites: Θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια;


Ο Αμερικανός μηχανικός γνωστός για τις επιστημονικές εκπομπές του στις ΗΠΑ, Μπιλ Νάι έστειλε αυστηρή προειδοποίηση για όσα μπορεί να συμβούν στην περίπτωση που ο παγετώνας Thwaites στη δυτική Ανταρκτική καταρρεύσει.

Ο ίδιος συζήτησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον παγετώνα που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως δήλωσε, υπολογίζεται ότι «η στάθμη του ωκεανού θα ανέβει περίπου μισό μέτρο. Λέτε: ”Και τι έγινε; Ήμουν σε 50 εκατοστά χιόνι” αλλά αυτό θα ήταν καταστροφικό. Ένα μέρος, όπως η Φλόριντα, η νότια Φλόριντα θα βρεθεί κάτω από το νερό» δήλωσε.

«Και το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν την περιοχή, πού θα πάνε; Τι πρόκειται να κάνουν; Δεν θα συμβεί αμέσως, αλλά θα γίνει αρκετά γρήγορα» συνέχισε ο Μπιλ Νάι.

«Επανερχόμαστε στο παλιό πρόβλημα για το οποίο μιλούσαμε εδώ και 30 χρόνια, οι επιστημονικές ανησυχίες δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τις κυβερνήσεις, από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τους πρόσφατους ανεμοστρόβιλους που κατέστρεψαν περιοχές των ΗΠΑ είπε: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι μπορούν τώρα να δουν ότι αυτές τις προβλέψεις που κάνουν οι επιστήμονες, οι επιστήμονες του κλίματος, εδώ και δεκαετίες, 30 χρόνια, από το 1988… τις βλέπουν στη δική τους μπροστινή και πίσω αυλή. Ένα θετικό που προκύπτει από αυτές τις καταστροφές είναι ότι θα λάβουμε το θέμα σοβαρά υπόψη».


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες

Τον κώδωνα του κινδύνου για πλήρη κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής κρούουν επιστήμονες, προειδοποιώντας μάλιστα πως ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα.

Τα αποκαρδιωτικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν την περασμένη Δευτέρα κατά την ενημέρωση Τύπου στην ετήσια συνάντηση του American Geophysical Union (AGU).

Πρόκειται για τον παγετώνα Thwaites στη δυτική Ανταρκτική, ο οποίος, όπως αναφέρει το Livescience, είναι ο πιο πλατύς στον πλανήτη, με πλάτος 120 χιλιόμετρα, ενώ εκτείνεται σε βάθος 800 – 1.200 μέτρων στη γραμμή όπου μετατρέπεται από μια μάζα πάγου που βρίσκεται στη Γη σε ένα πλωτό παγετώνα στη Θάλασσα του Αμούντσεν.

Ο Μπιλ Νάι προειδοποιεί για την καταστροφική κατάρρευση παγετώνα: Μπορεί να συμβεί τα επόμενα πέντε χρόνια

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Thwaites είναι γνωστός ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης» (Doomsday Glacier), καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατάρρευσή του μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από κατάρρευσης παγετώνων στην Ανταρκτική. Αυτή η «Αποκάλυψη», όπως προκύπτει από τα στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ίσως έρθει τελικά νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν.

Πηγή: documentonews


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9995 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top