Τέταρτο

Ανοιχτό κάλεσμα για την εκδήλωση “Respect the Earth – Να σεβαστούμε τη Φύση”Ανοιχτό κάλεσμα από την Αυτοδιαχειριζόμενη Τράπεζα Σπόρων Σπόροι Ελευθερίας  για την εκδήλωση “Respect the Earth – Να σεβαστούμε τη Φύση” που θα πραγματοποιηθεί στα Φιλιατρά Μεσσηνίας 25 – 30 Ιουλίου 2021

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Αγαπητοί συνάνθρωποι και συναγωνιστές,

Η επιστολή αυτή αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα. Η Αυτοδιαχειριζόμενη Τράπεζα Σπόρων Σπόροι Ελευθερίας βρίσκεται στη φάση της οργάνωσης μιας μεγάλης εκδήλωσης που ονομάσαμε “Respect the Earth”, «Να σεβαστούμε τον Πλανήτη». Για τη Μητέρα Φύση και την Τέχνη. Θα λάβει χώρο στα Φιλιατρά Μεσσηνίας- στην άκρη της πόλης- και δίπλα στη Φύση- Στις 25 με 30 Ιουλίου του 2021.

Ο πυρήνας των θεμάτων μας είναι το Περιβάλλον. Το διατροφικό και ενεργειακό πρόβλημα. Ο κολεκτιβισμός. Η καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων και οι τρόποι που τη συνοδεύουν. Η αλληλεγγύη. Η ανταλλακτικότητα. Η βιοδυναμική γεωργία. Η κομποστοποίηση κ.λπ. Είναι η τρίτη εκδήλωση των Σπόρων Ελευθερίας, που γίνεται τα τελευταία καλοκαίρια, στέλνοντας ελπιδοφόρο, αφυπνιστικό μήνυμα.

Πριν από δύο, περίπου, χρόνια ξεκίνησε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας μια προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί η τοπική τράπεζα παραδοσιακών σπόρων. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, που ιδρύσαμε τους «Σπόρους Ελευθερίας». Ο προσωπικός μας αγώνας είναι να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τις παλιές ποικιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μαζί με τις συνήθειες και τη φιλοσοφία ζωής που τους συνόδευαν για χιλιάδες χρόνια.Είμαστε, λοιπόν, πρόσωπα που μας απασχολεί η σχέση της φύσης και του ανθρώπου της. Σκοπός μας είναι ο φυσικός ρυθμός εξέλιξης.

Μας απασχολούν τα δικαιώματα της φύσης και του ανθρώπου της. Αποκτούμε φίλους και συνοδοιπόρους. Οι άνθρωποι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους φαίνεται να διψούν να ακούσουν και να συμμετέχουν σε κάτι τόσο ελπιδοφόρο.

Αναζητήσαμε παλιούς σπόρους και γνώσεις για την καλλιέργειά τους. Αποκτήσαμε και οργανώσαμε το αρχείο μας. Φτιάξαμε το πρώτο μας κηπάριο και αρχίσαμε μια συνεργασία με γεωργούς και φυσιολάτρες της περιοχής. Επιδιώξαμε επίσης, συνεργασία με παρόμοιες ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Γνωρίσαμε ανθρώπους που η ασχολία τους αυτή τούς έχει κάνει απίστευτα γενναιόδωρους, χαρούμενους και αυτάρκεις. Καταλάβαμε πως όταν οι άνθρωποι βρίσκουν λύση στο πρόβλημα της διατροφής τους, σε μακροχρόνια βάση, νιώθουν πιο ελεύθεροι και ισορροπημένοι. Αυτή τη λύση όμως, μπορεί να την προσφέρει μόνο ο παραδοσιακός σπόρος, ως ο σπόρος που γεννάει σπόρους, ο σπόρος που αντέχει.

Το διατροφικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα του Περιβάλλοντος. Επίσης, η αγοραστική δύναμή μας ως καταναλωτές, εμμέσως πλην σαφώς, διαμορφώνει την ηθική μας. Και η εικόνα του πλανήτη σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7110 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES


Back to Top