Τέταρτο
75 Προβολές

Ανοιχτό κάλεσμα για την έκθεση «Οι Τσακώνικες προφορικές παραδόσεις στις εφαρμοσμένες τέχνες»


Η ιστορικός και θεωρητικός τέχνης Μαριεύη Μαστοράκη κάνει ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους εικαστικούς και καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό να παράγουν έργο με στοιχεία του πολιτισμού και της λαογραφίας των Τσακώνων στα πλαίσια της έκθεσης «Οι Τσακώνικες προφορικές παραδόσεις στις εφαρμοσμένες τέχνες» που θα πραγματοποιηθεί στο διατηρητέο πύργο Τσικαλιώτη στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Η έκθεση «Οι Τσακώνικες προφορικές παραδόσεις στις εφαρμοσμένες τέχνες» είναι μια ερευνητική δράση που έχει σκοπό την ανάδειξη και την διαφύλαξη της «νεότερης τσακώνικης μυθολογίας». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται κατά το σκεπτικό του Νικόλαου Πολίτη περί «νεοελληνικής μυθολογίας» (Αθήνα 1871-74).

Ο Αθανάσιος Κωστάκης, ο μελετητής της τσακώνικης γλώσσας και λαογραφίας κατέγραψε μεγάλο όγκο αυτής της παράδοσης και μας κληροδότησε τα «μνημεία του λόγου». Η σχολαστική έρευνα του Θ. Κωστάκη θα αποτελέσει τη βάση για μια νέα σχεδιαστική έρευνα. Δημιουργοί, ντόπιοι και μη, που ασχολούνται με όλα τα φάσματα των εφαρμοσμένων τεχνών θα κληθούν να συμμετάσχουν με όποιο μέσο επιθυμούν (π.χ. αφίσα, comics strips, εικονογράφηση, animation και motion graphics). Όλα τα έργα θα πρέπει να είναι βασισμένα στις τσακώνικες προφορικές εκφράσεις.

Η προφορικές εκφράσεις μιας κοινωνίας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο σκέψης, τις αγωνίες, τις επιθυμίες και τις φοβίες των μελών της. Παράλληλα, αντλούνται και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής στο παρελθόν.

Είναι γεγονός, ότι οι νεότερες γενιές αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις παραδόσεις του τόπου τους. Για αυτό και στην έκθεση θα χρησιμοποιηθούν εφαρμοσμένες τέχνες γιατί τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές είναι συνήθως πιο προσφιλή στα παιδιά αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συνδυαστεί ο λόγος και η εικόνα.

Το κάλεσμα απευθύνεται στους δημιουργούς που ασχολούνται με οποιοδήποτε είδος εφαρμοσμένων τεχνών. Δεν υπάρχει περιορισμός τεχνικής, οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια τεχνική τους εξυπηρετεί καλύτερα.

Βιβλιογραφικές πηγές σχετικά με το θέμα της έκθεσης θα βρείτε εδώ.

Αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να στείλετε στο: [email protected] . Αναφέροντας τα παρακάτω στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, τι έργο σκέφτεστε να στείλετε (π.χ. εικονογραφημένη αφίσα), τόπο διανομής. Τα έργα που θα είναι σε ψηφιακή μορφή θα σταλούν στο παραπάνω mail. Τα έργα που δεν θα είναι σε ψηφιακή μορφή θα πρέπει να σταλούν κατευθείαν στο χώρο της έκθεσης κατόπιν συνεννοήσεως. Οι διαστάσεις των έργων και η μορφή αρχείων θα συζητηθεί στη πορεία.

Υπεύθυνη: Μαριεύη Μαστοράκη, Ιστορικός – θεωρητικός τέχνης

Προθεσμία: 18/10-10/12/2016


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5910 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top