tetartopress

Ξεκινά την Δευτέρα 23 Μαΐου το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στην Πάτρα


Ξεκινούν το πρωί της Δευτέρας 23 Μαΐου στην «Ιχθυόσκαλα» (Νότιο Πάρκο), οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «1922–2022. Πρόσφυγες», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Εύα Μελά, θα υποδεχθούν στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας, στο χώρο της «Ιχθυόσκαλας», τους δέκα καλλιτέχνες, οι οποίοι στη διάρκεια του συνεδρίου θα φιλοτεχνήσουν αντίστοιχα γλυπτά. Τα έργα που θα φιλοτεχνηθούν, με την ολοκλήρωση τους θα αποτελέσουν περιουσιακό στοιχείο της περιοχής και θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία.

Οι γλύπτες που συμμετέχουν στο Διεθνές Συμπόσιο είναι οι Kristaq Valera από την Αλβανία, Gagik Altunyan από την Αρμενία, Abdulhamid Aktham από τη Συρία, Selcuk Yilmaz από την Τουρκία. Από την Ελλάδα οι Φίλιππος – Άγγελος Βαλεράς, Βασίλης Βασίλη, Παναγιώτης Λάμπρου, Αλέξανδρος Πφαφφ και Χρήστος Τσουμπλέκας και Τσαούσι Μπεσίμ.

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής θα διεξαχθεί από 23 Μαΐου μέχρι 21 Ιουνίου και η διαδικασία φιλοτέχνησης των έργων θα είναι ανοιχτή και θα συντελείται μπροστά στα μάτια των θεατών. Συγκεκριμένα, τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ, οι καλλιτέχνες θα δημιουργούν τα έργα τους.


Ο Δήμαρχος της Πάτρας, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής σε δήλωσή του  αναφέρει τα εξής:

«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μας, που φέτος, τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, φιλοξενούμε στην Πάτρα το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, με θέμα «1922–2022. Πρόσφυγες». Θεωρούμε ότι το Συμπόσιο και όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό, θα συμβάλλουν, ώστε να δούμε την ιστορία και από ένα άλλο πρίσμα, μέσα από την τέχνη που εμπνέεται από την προσφυγιά, τόσο του προηγούμενου αιώνα, όσο και τη σύγχρονη.

Μέσα από την εξέταση της ιστορίας, βγάζουμε συμπεράσματα για τα σημερινά γεγονότα, καθώς αυτή τη στιγμή διεξάγεται πάλι πόλεμος, άλλη μία φορά «σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ».

Αυτονόητα τίθεται σε κάθε άνθρωπο το ερώτημα: Μπορούμε να συνυπάρχουμε σε αυτόν τον πλανήτη όλοι οι λαοί; Υπάρχει φάρμακο για την προσφυγιά; Βεβαίως και μπορούμε και βεβαίως και υπάρχει. Αρκεί οι λαοί να αναζητήσουν τις αιτίες των φαινομένων, να κατανοήσουν ότι τρώγονται μεταξύ τους για αλλότρια συμφέροντα και να αποφασίσουν να το αλλάξουν. Και όταν πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, δε θα υπάρχει εναλλακτική, πέραν της κοινής δράσης, της φιλίας των λαών.

Οι πατρινοί, συνδέονται στενά με το προσφυγικό στοιχείο, καθώς στην Πάτρα του 1922, των 50.174 κατοίκων, εγκαταστάθηκαν 7.500 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι ρίζωσαν εδώ, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Γι’ αυτό και έχουν παράδοση στην έκφραση αλληλεγγύης προς κάθε κατατρεγμένο. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα αγκαλιάσουν μαζικά τις εκδηλώσεις του Συμποσίου».

Η πρόσβαση στο χώρο όπου θα γίνεται η κατασκευή των γλυπτών είναι ελεύθερη. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα οργανωμένων επισκέψεων, όπου οι γλύπτες θα ενημερώνουν για τα έργα τους και θα απαντούν σε ερωτήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι για ομαδικές ξεναγήσεις μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες στο τηλέφωνο 2610390935 (10.00 – 14.00) – email: [email protected]


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Η πηγή των παρθένων

«Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στην Ανδόρα

Η Weirdwave, παρουσιάζει τη σουηδική ταινία «Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μια ταινία που σημάδεψε τα κινηματογραφικά πράγματα ...
Ελένη Κυριαζοπούλου

Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης Κυριαζοπούλου στην Black Duck

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Κυριαζοπούλου με τίτλο “Momentum” από τις 7 έως τις 17 του ...
Ο γλάρος και η φάλαινα

«Ο Γλάρος και η Φάλαινα» στο Εργοτάξιον

Το παιδικό διαδραστικό μιούζικαλ «Ο Γλάρος και η Φάλαινα» ανεβαίνει κάθε Κυριακή στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον  όπου μέσα από διαδραστικά τραγούδια, ...
Ο «Παιχνιδοποιός» του Γκάρντνερ ΜακΚέυ

Παράταση παραστάσεων για τον Παιχνιδοποιό στο Μικρό Γκλόρια

Ο «Παιχνιδοποιός» του Γκάρντνερ ΜακΚέυ μεταφέρεται στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια. Το έργο αυτό ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11853 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top