tetartopress

Αντί Αιολικό Μέτωπο Καρυστίας: Καμία ανεμογεννήτρια παραπάνω


Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Καρυστία, τόσο από το Αντί Αιολικό Μέτωπο, όσο και από τον Σύλλογοs Προστασίαs Περιβάλλοντοs, το Δημοτικό Συμβούλιο και άλλους φορείς, καθώς όπως αναφέρεται οι ανεμογεννήτριες που θα χωροθετηθούν στην περιοχή θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ορατά αρχαία ευρήματα, προκαλούν βλάβη στο τοπίο, στην κτηνοτροφία, στον δασικό πλούτο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αντί Αιολικoύ Μετώπου Καρυστίας:

Στις 28/9/2022 ο Σύλλογοs Προστασίαs Περιβάλλοντοs Νότιαs Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) παρέστη στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) με θέμα τους ΑΣΠΗΕ στις θέσεις Βαλμός, Κούρμαλη, Σχιναρη, Πιοναρη και Αμινου (δηλαδή Λυκόρεμα, Λιβαδάκι και Στύρα). Η αντιπρόεδρος του ΣΠΠΕΝΚ Κατερίνα Αποστολάτου και ο δικηγόρος Πάνος Φωκάς τοποθετήθηκαν σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα στις θέσεις αυτές που κινδυνεύουν άμεσα και τα οποία ο Σύλλογός μας έχει αναλυτικά παρουσιάσει σε υπόμνημα που κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτές οι αρχαιολογικές θέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ήδη γνωστές από χρόνια στους αρχαιολόγους ξένων αρχαιολογικών σχολών, ενώ βεβαίως αγνοούνται παντελώς από την ΕΦΑ Ευβοίας.

Είναι γεγονός ότι η αρχαιολογική κληρονομιά του τόπου μας προστατεύεται ανεπαρκώς. Ο ΣΠΠΕΝΚ έχει κάνει στο παρελθόν πολλές καταγγελίες σχετικά, και σε μια μελέτη το 2021 κατέγραψε όλες τις καταστροφές αρχαιολογικών θέσεων στον Δήμο Καρύστου που προκλήθηκαν από την κατασκευή αιολικών σταθμών (Δρακόσπιτα Στύρων, Γιαννίτσι, Καψούρι, Αμυγδαλιά, Πλακωτά κλπ.).

Οι ΑΣΠΗΕ της Αίολος Ενεργειακή Ευβοίας σε Λυκόρεμα και Λιβαδάκι έρχονται να καταστρέψουν 14.000 στρέμματα ενός παρθένου τόπου, δίπλα σε οικισμούς, οικοδομικούς συνεταιρισμούς που αναπτύσσονται τουριστικά τα τελευταία χρόνια με γοργούς ρυθμούς, και δίπλα ουσιαστικά στην πόλη και τον κάμπο της Καρύστου. Οι 19 ανεμογεννήτριες που σχεδιάζει να τοποθετήσει η Αίολος Ενεργειακή Ευβοίας Μ.Α.Ε. θα είναι τεραστίων διαστάσεων και οι μεγαλύτερες που έχουμε δει μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Πριν λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου πήρε ομόφωνη απόφαση όπου αναφέρετε στην επένδυση Κατσέλη ως “έγκλημα κατά του τόπου” από κάθε άποψη (Αποφ. 88/2022).

Η περιοχή αυτή που έχει μείνει ανέπαφη εδώ και χιλιάδες χρόνια από ανθρώπινες παρεμβάσεις, με εξαίρεση την ήπια κτηνοτροφία, με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων από την Προϊστορική περίοδο μέχρι τους Νεότερους χρόνους (οικισμοί, πύργοι, ιερά κλπ.), θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο έρευνας Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, αλλά και πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, λόγω της ανέγγιχτης φυσικής της ομορφιάς. Είναι ενδεικτικό ότι στον δυτικό βραχίωνα του κόλπου της Καρύστου με την ονομασία “χερσόνησος Παξιμάδα”, ο οποίος γειτνιάζει με την έκταση που προαναφέραμε, μακρόχρονες έρευνες αρχαιολόγων οδήγησαν στην κήρυξη συνολικά επτά αρχαιολογικών χώρων (Πλακαρή, Καζάρα, Λιβαδάκι, Παλιό Πιθάρι κλπ).

Οι ανεμογεννήτριες που θα χωροθετηθούν στην περιοχή θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ορατά αρχαία ευρήματα λόγω της κατασκευής των πλατειών τους, της εκτεταμένης οδοποιίας και των εκσκαφών για την τοποθέτηση υπόγειων καλωδίων, πυλώνων Υ/Τ κλπ. Ουσιαστικά η περιοχή μετατρέπεται σε ένα τεράστιο εργοτάξιο και μετά το πέρας των εργασιών σε μια βιομηχανική ζώνη/ βιομηχανικό τοπίο.

Να σημειώσουμε ότι έρευνες ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Κούρμαλη ανακάλυψαν ότι υπάρχει αρχαίος δρόμος που είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος και ο πιο καλά διατηρημένος που έχει καταγραφεί στην περιοχή. Ξεκινάει από αρχαίο οικισμό της Κλασικής περιόδου που εκτείνεται ανατολικά της κορυφής Κούρμαλη και φτάνει μέχρι τη Σχιναρη. Στην περιοχή καταγράφηκαν και δύο μεγάλα υστερορωμαϊκά αγροκτήματα. Η οδοποιία της Αίολος Ενεργειακή Ευβοίας και η μεταφορά των θηριωδών ανεμογεννητριών θα οδηγήσει στην ανεπανόρθωτη καταστροφή του συγκεκριμένου αρχαίου δρόμου και του αρχαίου οικισμού.

Παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει και για καταστροφές σε μη ανεσκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους γύρω από το εκπληκτικό Δρακόσπιτο στην περιοχή Αμινού της ΔΕ Στυραίων όπου επίσης χωροθετούνται ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ ως ενιαίο έργο με αυτές της ΔΕ Καρύστου.

Το μεγαλιθικό κτίσμα είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτόνημα, στέκει όρθιο χιλιάδες χρόνια μέσα σε πυκνή βλάστηση από βελανιδιές, σχίνους , κουμαριές, ρείκια που συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό που περιβάλει το αινιγματικό μνημείο. Αυτό το μοναδικό σκηνικό που θα ισοπεδωθεί από τα έργα εγκατάστασης αιολικής βιομηχανίας, υποβαθμίζοντας την ομορφιά και το μεγαλείο αυτού του αρχαίου κτίσματος.

Είναι απαράδεκτο το έργο να χωροθετείται μέσα και κοντά σε αρχαιολογικές θέσεις και οικισμούς του Δήμου Καρύστου, επειδή δεν υπάρχει πλέον χώρος στις κορυφές της Όχης που έχουν ισοπεδωθεί από προηγούμενες εταιρείες. Παρατηρούμε όλο και περισσότερες χωροθετήσεις ανεμογεννητριών σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Καρυστίας, μια εγκληματική τακτική όπως επισημάνθηκε και στην τελευταία απόφαση του Δήμου Καρύστου που έδωσε αρνητική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο έργο.

Αφού λοιπόν κατέστρεψαν οι εταιρείες την ομορφιά του όρους ΄Οχη και προξένησαν μη αναστρέψιμη βλάβη στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής Natura, προχωρούν ακάθεκτες προς την θάλασσα με νέες αιτήσεις για αιολικά σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου.

Καμία ανεμογεννήτρια παραπάνω. Όλες προκαλούν βλάβη είτε στο τοπίο, είτε σε αρχαία μνημεία είτε στην κτηνοτροφία είτε στον δασικό πλούτο είτε σε τουριστικές επιχειρήσεις είτε στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων που έχουν κατοικίες κοντά στις θέσεις χωροθέτησης αυτών των τεράτων, λόγω του θορύβου και των υπόηχων από την λειτουργία τους.

Ο αγώνας συνεχίζεται

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Η πηγή των παρθένων

«Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στην Ανδόρα

Η Weirdwave, παρουσιάζει τη σουηδική ταινία «Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μια ταινία που σημάδεψε τα κινηματογραφικά πράγματα ...
Ελένη Κυριαζοπούλου

Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης Κυριαζοπούλου στην Black Duck

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Κυριαζοπούλου με τίτλο “Momentum” από τις 7 έως τις 17 του ...
Ο γλάρος και η φάλαινα

«Ο Γλάρος και η Φάλαινα» στο Εργοτάξιον

Το παιδικό διαδραστικό μιούζικαλ «Ο Γλάρος και η Φάλαινα» ανεβαίνει κάθε Κυριακή στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον  όπου μέσα από διαδραστικά τραγούδια, ...
Ο «Παιχνιδοποιός» του Γκάρντνερ ΜακΚέυ

Παράταση παραστάσεων για τον Παιχνιδοποιό στο Μικρό Γκλόρια

Ο «Παιχνιδοποιός» του Γκάρντνερ ΜακΚέυ μεταφέρεται στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια. Το έργο αυτό ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11817 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top