Τέταρτο

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα: Με μαζικό, ανυποχώρητο αγώνα ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική


Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής της Πάτρας για την Πανελλαδική Μέρα Δράσης (Σάββατο 5 Φεβρουαρίου) Ενάντια στις Αυξήσεις Ρεύματος – Θέρμανσης και την Ακρίβεια:

Δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας και η δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, τη ζωή του και την αξιοπρέπεια του λαού. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των υγειονομικών του ΕΣΥ που έχουν βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες ασθενείς, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 22.000. Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά την ζωή τους ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, με ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο προσωπικό.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αντί να πάρει υγειονομικά μέτρα για να περιορίσει την υπερμετάδοση του ιού συνεχίζει την προκλητική εξυπηρέτηση μεγαλοπιχειρηματικών συμφερόντων. Το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για μαζικά τεστ και μέτρα προστασίας σε σχολεία, πανεπιστήμια, μέσα μεταφοράς και χώρους δουλειάς. Το μόνο που χρησιμοποιείται είναι τα πρόστιμα και η καταστολή ενώ συνεχίζεται η λογική αποθέωσης της ατομικής ευθύνης και η αντιμετώπιση του εμβολίου ως μοναδική λύση απέναντι στα συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία διπόλων «εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων», επικίνδυνων κοινωνικών αυτοματισμών και την παντελή απουσία ενημερωτικής εκστρατείας από το κράτος με επιστημονικά κριτήρια σχετικά με την αναγκαιότητα του καθολικού εμβολιασμού.

Ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι χρησιμοποιούν την πανδημία για να αυξήσουν τα κέρδη τους, ο λαός βυθίζεται όλο και περισσότερο στη φτώχεια. Ολόκληρα τμήματα εργαζομένων χάνουν τα εισοδήματά τους λόγω των «μέτρων» που λαμβάνονται για την πανδημία χωρίς καμία ενίσχυση, ενώ μια σκληρή ταξική επίθεση συντελείται μέσα από την πρωτοφανή ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία στα ύψη και τις περικοπές των συντάξεων. Οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση), είναι αποτέλεσμα της ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Το κόστος μετάβασης στην «πράσινη ενέργεια» με τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση της ενέργειας και το χρηματιστήριο της ενέργειας, καλείται να πληρώσει η εργατική πλειοψηφία, ενώ καταδικάζουν χιλιάδες στο κρύο και την δυσκολία να εξυπηρετήσουν άλλες βασικές καθημερινές ανάγκες. Οι αυξήσεις σε τρόφιμα, διόδια, μετακίνηση, βασικά αγαθά  οδηγούν ακόμα περισσότερα νοικοκυριά στην οικονομική αφαίμαξη. Ακόμα και τα τεστ Covid-19 που διεξάγονται από ιδιώτες κοστίζουν πανάκριβα λόγω της κερδοσκοπίας των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις αυξήσεις τιμών ως «ένα πρόσκαιρο και παροδικό φαινόμενο που συμβαίνει παντού». Η μόνη απάντηση της στο κύμα ανατιμήσεων ήταν η συμβολική  αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 στα 663 ευρώ, ψίχουλα δηλαδή όχι μόνο μπροστά στις νέες υψηλές τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και για τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν τις ανατιμήσεις. Με την  αλλαγή του χρόνου ενεργοποιήθηκαν νέα χαράτσια που περιορίζουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων και αύξηση των δημοτικών τελών μέσω της επιβολής τέλους ταφής στους δήμους. Νέα αύξηση υπήρξε ακόμη και στο κόστος του καφέ (!) από delivery ή take away, όχι μόνο λόγω της αύξησης στις πρώτες ύλες αλλά και μέσω της επιβολής «περιβαλλοντικού» τέλους σε πλαστικά κυπελάκια και καπάκια.

Το νέο κύμα ακρίβειας πλήττει καίρια τον λαό της Πάτρας, πρωτεύουσα ενός νομού με υψηλότατη ανεργία και από τους φτωχότερους σε κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα, ωστόσο δεν είναι το μόνο ζήτημα που μας απασχολεί. Τοπικό κράτος και κυβέρνηση (όχι μόνο η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες) παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες του Πατραϊκού λαού σχετικά με το ζήτημα της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών και της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Ταυτόχρονα η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου περνάει σε ιδιώτη, προσθέτοντας επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις στους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς του νερού. Κριτική σε αυτό το σημείο πρέπει να ασκηθεί και στη δημοτική αρχή Πελετίδη και στην Λαϊκή Συσπείρωση που ακολουθεί μια λογική διαχείρησης του τοπικού αστικού κράτους και όχι ευθείας σύγκρουσης με το τοπικό κεφάλαιο.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εκτεταμένη συναίνεση απέναντι στην ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης από όλες τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις σε κοινοβούλιο, περιφέρειες και δήμους. Με την αλληλοϋποστήριξη κυβέρνησης, καθεστωτικών κομμάτων, ΜΜΕ και εργοδοσίας θέλουν να μας πείσουν ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος. Να συγκαλύψουν τις ευθύνες  της Ε.Ε., την  ταξική εκμετάλλευσης της πανδημίας, την κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών κλινικών. Η εκκωφαντική σιωπή του εργοδοτικού συνδικαλισμού ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ρίχνει νερό στον μύλο της πολιτικής τους.

Μόνος δρόμος αντιμετώπισής τους στην πράξη οι μαζικοί οργανωμένοι από τα κάτω λαϊκοί αγώνες.  Η συλλογική μάχη είναι ο δικός μας μονόδρομος για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας με ένα κίνημα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Με απεργιακό αγώνα σε μια κατεύθυνση κλιμάκωσης και όχι συναίνεσης και υποταγής.

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και κάθε αστικής κυβέρνησης, πρέπει να ηττηθεί, να ανατραπεί. Ήρθε η ώρα για μια λαϊκή αντεπίθεση. Ένα μεγάλο, παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο που να διεκδικήσει αλλά και να επιβάλλει μια σειρά από αναγκαία μέτρα προστασίας και επιβίωσης των εργαζομένων/ανέργων και της νεολαίας:

 – Καμιά αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Άμεσο πάγωμα των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, διατροφής και υγιεινής εν μέσω πανδημίας. Άμεση κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, μείωση συντελεστών σε ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά είδη.

 – Τέρμα στις συνεχείς φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, σε κάθε οικονομικό τομέα. Τις κρίσεις, πανδημική, οικονομική, κλιματική, ενεργειακή να τις πληρώσουν αυτοί που τις προκαλούν.

 – Ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλεπικοινωνία είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα. Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από την ενέργεια και το νερό. Δημόσιος έλεγχος με σκοπό την κάλυψη των αναγκών, όχι το κέρδος.

 – Πλαφόν στα ενοίκια και άμεσο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των σχετικών εξώσεων. Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Κανένας άστεγος ή άστεγη.

 – Αύξηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και του επιδόματος ανεργίας που πρέπει να δίνεται για όλη τη διάρκεια της. Κανένας και καμία χωρίς τροφή και άλλες βασικές ανάγκες.

 – Αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Κατάργηση του Ν.Χατζηδάκη.
Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους και όλες. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες (παιδεία –υγεία – πρόνοια – συγκοινωνίες-προστασία του φυσικού περιβάλλοντος) και όχι για τις τράπεζες, το χρέος, τις επιδοτήσεις των «επενδυτών», τις δαπάνες για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς»


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9997 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top