Τέταρτο
71 Προβολές

Απαράδεκτη υπουργική απόφαση για αναγκαστικό εγκλεισμό ψυχικά ασθενών σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές


Advertisement


Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την αναγκαστική νοσηλεία ψυχικά ασθενών σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές,

Όπως αναλυτικά αναφέρεται:

Η υπουργική απόφαση υπογράφεται τώρα, εν μέσω πανδημίας, για να παραχωρήσει και άλλα προνόμια στον ιδιωτικό τομέα.Η κυβέρνηση , αφού πρώτα άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ απέναντι στον κορονοιό, υποστελεχωμένο ,χωρίς ΜΕΘ και χωρίς τα μέσα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, προχώρησε στις παροχές στον ιδιωτικό τομέα, διπλασιάζοντας το ημερήσιο κόστος νοσηλείας των ασθενών με κορονοιό, προσφέροντας μισθούς 2000 ευρώ καθαρά, αφορολόγητα το μήνα στους ιδιώτες γιατρούς που θέλουν να βοηθήσουν στο ΕΣΥ, προσφέροντας ακόμα και προσωπικό του ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχτηκαν -με αδρή αμοιβή, βέβαια- για τις ανάγκες της πανδημίας.

Advertisement

Μετά, οι παραχωρήσεις επεκτάθηκαν και στον τομέα της ψυχικής υγείας. Επωφελούμενη από τις συνθήκες, η κυβερνητική πολιτική θεσμοθετεί την αναγκαστική νοσηλεία των ατόμων με ψυχική διαταραχή στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, δηλαδή σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Τι κι αν έχουν γίνει πάμπολλες καταγγελίες για τις συνθήκες και τις απαράδεκτες μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενών σε αυτούς τους χώρους.
Τι κι αν υπάρχουν καταδικαστικά πορίσματα της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές για πολλές από αυτές.
Τι κι αν καταγγέλλουν αυτή τη βαρβαρότητα τα άτομα με ψυχιατρική εμπειρία.

Advertisement

Η υπουργική απόφαση εξασφαλίζει μόνιμη πελατεία στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, αφού η νοσηλεία θα μπορεί να παρατείνεται διαρκώς με γνώμονα όχι το συμφέρον των ασθενών, αλλά το κέρδος των κλινικαρχών. Αφού η νοσηλεία μπορεί να γίνεται όχι γιατί το επιβάλει η ψυχοπαθολογική κατάσταση του ασθενούς αλλά το πόσο «ενοχλητικός» είναι για το περιβάλλον του.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο δημόσιος τομέας ψυχικής υγείας πάσχει βαριά από ένα κατασταλτικό, αναχρονιστικό σύστημα, που γεννά χρονιότητα και αναπαράγει το στιγματισμό των ψυχικά ασθενών. Η αποτυχία του πολλά υποσχόμενου εγχειρήματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και δομών κοινωνικής επανένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης μετά την ψυχιατρική νοσηλεία των ασθενών, οι τεράστιες, συνήθως δόσεις των ψυχοφαρμάκων και ο κοινωνικός αποκλεισμός τροφοδοτούν το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας, των διαρκών, δηλαδή, εισαγωγών στις ψυχιατρικές δομές. Αυτό το σύστημα έχει πολλές παθογένειες, έχει βία, μηχανικές καθηλώσεις, που οι αρμόδιοι ονομάζουν «θεραπευτικό εργαλείο», κλειδωμένες πόρτες, εγκατάλειψη. Οι μνημονιακές πολιτικές , με τη διαρκή υποχρηματοδότηση και την άγρια λιτότητα καταδίκασαν ακόμα περισσότερο το δημόσιο ψυχιατρικό σύστημα, που λειτουργεί σήμερα με ελάχιστο προσωπικό, τεράστια λειτουργικά προβλήματα, χωρίς τομεοποίηση, και με ασυλιακή νοοτροπία και πρακτική.

Όμως, ανάλογη και στις περισσότερες περιπτώσεις χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στον ιδιωτικό τομέα της ψυχικής υγείας.

Ενδεικτική της βαθιάς κρίσης του συστήματος, ψυχιατρικού και κοινωνικού, είναι η διαρκής αύξηση των αναγκαστικών νοσηλειών που φτάνουν, στο ΨΝΑ, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ψυχιατρείο της χώρας, το 50-60% των εισαγωγών.

Στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων, της καραντίνας, της ανατροπής όλων των μέχρι τώρα όρων ύπαρξης των ανθρώπων οι ψυχιατρικές διαταραχές όλων των τύπων,όπως έχουν αποδείξει οι σχετικές επιστημονικές έρευνες, έχουν αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις και αυξάνονται διαρκώς

Μήπως λοιπόν, από μια «πελατεία», που διαρκώς αυξάνεται, θέλουν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους οι κλινικάρχες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει τη βρώμικη δουλειά, ψηφίζοντας μια τέτοια υπουργική απόφαση;

Ζητάμε την άμεση απόσυρσή της υπουργικής αυτής απόφασης.

Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6454 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top