tetartopress

ΑΠΕ στον Δήμο Αγρινίου: Ανάστατη η τοπική κοινωνία

ΑΠΕ στον Δήμο Αγρινίου: Ανάστατη η τοπική κοινωνία

ΑΠΕ στον Δήμο Αγρινίου: Ανάστατη η τοπική κοινωνία


Αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες είναι το τελευταίο διάστημα οι «επιθέσεις» διαφόρων εταιρειών στον Δήμο Αγρινίου, και πιο συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης, Στράτου, Παναιτωλικού και Παρακαμπυλίων, με σκοπό την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, πλωτά φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμιεύσεις) στα βουνά και τις λίμνες της περιοχής. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση πολιτών για την προστασία των βουνών της Αιτωλοακαρνανίας:

 

Πιο συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2023 έως και σήμερα, έχουν περάσει από το στάδιο της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και της δημόσιας διαβούλευσης στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (Η.Π.Μ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τα εξής έργα:

 

ένας (1) αιολικός σταθμός με 8 ανεμογεννήτριες στο Παναιτωλικό Όρος (σύνορα Ευρυτανίας – Αιτωλοακαρνανίας)
έξι (6) έργα αντλησιοταμίευσης στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου -πέραν αυτών που ήδη κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στην λίμνη Καστρακίου στην περιοχή της Αλευράδας Αμφιλοχίας
τέσσερις (4) πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί στις λίμνες Στράτου, Καστρακίου και Κρεμαστών, δηλαδή σύνολο έντεκα (11) έργα

Μάλιστα, οι δύο (2) εκ των προαναφερθέντων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίοι αφορούν την λίμνη Κρεμαστών, είναι ακόμη σε διαβούλευση έως 17-6 και 15-7-2024, ενώ το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση αυτή θα έχει και συνέχεια καθώς στην ευρύτερη περιοχή εκκρεμούν δεκάδες ακόμα έργα ΑΠΕ που θα πρέπει να περάσουν από το στάδιο της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης & δημόσιας διαβούλευσης, όπως επίσης εκκρεμούν και έργα ΑΠΕ τα οποία αδειοδοτούνται απευθείας από την Περιφέρεια χωρίς δημόσια διαβούλευση (έργα «Κατηγορίας Β’» στις Δ.Κ. Σαργιάδας, Ποταμούλας και Αμπελίων του Δήμου Αγρινίου).

Ανεμογεννήτριες, χερσαία & πλωτά φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμιεύσεις & μπαταρίες στην περιοχή βόρεια του Αγρινίου Πηγή: Χάρτης της ΡΑΑΕΥ, 25/5/2024 https://geo.rae.gr/


Τεχνητή λίμνη Κρεμαστών. Σε κόκκινους κύκλους οι δυο πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί που είναι σε διαβούλευση έως 17-6 και 15-7-2024. Πηγή: Χάρτης της ΡΑΑΕΥ, 25/5/2024 https://geo.rae.gr/


Όλη αυτή η κατάσταση φυσικά δεν θα άφηνε καθόλου αδιάφορους τους κατοίκους του Δήμου Αγρινίου, καθώς ήδη από τις 8 Μαρτίου 2024 απεστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες το υπόμνημα 46 Τοπικών Συμβουλίων και συλλόγων της περιοχής του Αγρινίου αλλά και της Ευρυτανίας, με κύριο αίτημα την μη αδειοδότηση καμίας μονάδας παραγωγής & αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ στον Δήμο Αγρινίου και στις όμορες περιοχές (δείτε το υπόμνημα εδώ).

 

Υπογράφοντες του υπομνήματος είναι:

 

οι Πρόεδροι/Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων: Πεντακόρφου, Κυπαρίσσου, Αγαλιανού, Ψηλοβράχου, Σιδήρων, Σκουτεσιάδας, Καστρακίου, Ματσουκίου, Νεάπολης, Περιστερίου, Λαμπιρίου, Καλλιθέας, Παλαιοκαρυάς, Νερομάνας, Σπαρτιά και Καινουρίου του Δήμου Αγρινίου, και Τόρνου, Προυσού, Αλεστίων και Καστανιάς του Δήμου Καρπενησίου.

καθώς και οι Σύλλογοι: Πεντακορφιωτών, Καραμαναΐκων, Αγιοπαρασκευιωτών, Γονέων & Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Ποταμούλας, Αγαλιανωτών, Κυπαρίσσου, Σκουτεσιάδας, Καμαρούλας, Πυργίου, Καστρακίου, Καστανούλας, Αγίας Βαρβάρας, Περιστερίου, Τορνιωτών, Προυσιωτών, Αλεστίων, Αρέντας, Καστανιωτών Ευρυτανίας , Πεζοπορικός Σύλλογος Καρπενησίου, Ομοσπονδία Συλλόγων Τριχωνίδας και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου. Επίσης υπέγραψαν οι: «Terra Pindus» Κοιν.Σ.Επ., Εθελοντική Ομάδα Αγίου Βλασίου, Κίνημα «Σώστε την Λίμνη Κρεμαστών» και η Α.Μ.Κ.Ε. «Εργαστήρι Θεατρικών Ιδεών».

Παράλληλα, κατατέθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου 1346 πολιτών, προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων & συλλόγων της περιοχής του Αγρινίου (και όχι μόνο), τεκμηριωμένες απόψεις-ενστάσεις επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έξι (6) έργων αντλησιοταμίευσης στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου καθώς και των δυο (2) πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στις λίμνες Στράτου και Καστρακίου, με σκοπό την απόρριψη αυτών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προαναφερθείσες μελέτες παρουσιάζουν πληθώρα σημαντικών ελλείψεων και παραβάσεων, με χαρακτηριστικότερες:

 

– την παύση ισχύος των Αδειών Αποθήκευσης των έξι (6) έργων αντλησιοταμίευσης
– την απόκρυψη-παράλειψη στοιχείων της προς διάνοιξη οδοποιίας
– την παράνομη κατάτμηση των έργων από τον φορέα υλοποίησης
– την ανυπαρξία της πραγματικής και ουσιαστικής εκτίμησης των συνεργιστικών – σωρευτικών επιπτώσεων
– την παραβίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αγρινίου
– την παύση ισχύος της Άδειας Παραγωγής του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στην λίμνη Καστρακίου
– την μη πρόβλεψη της ελληνικής νομοθεσίας για την δυνατότητα υλοποίησης πλωτών φωτοβολταϊκών
– την ασυμβατότητα με το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
– την ασυμβατότητα με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
– την ασυμβατότητα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
– τις αρκετές παραβάσεις όσον αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία

Τα έντυπα των τεκμηριωμένων απόψεων-ενστάσεων στάλθηκαν και στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και να γνωμοδοτήσουν αρνητικά, όπως ήδη έπραξαν (για τα 6 έργα αντλησιοταμίευσης) το Δασαρχείο Αγρινίου, το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας και η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Ύστερα από την γνωμοδότηση όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών και των απόψεων των πολιτών, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ως αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για τα έργα αυτά, θα εκτιμήσει όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην διαβούλευση και θα προχωρήσει είτε στην έγκριση, είτε στην απόρριψη των Περιβαλλοντικών Όρων των έργων αυτών, κάτι το οποίο παρακολουθεί πλέον στενά η τοπική κοινωνία.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου κατά της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στις λίμνες Καστρακίου και Στράτου, καθώς και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφιλοχίας κατά του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στην λίμνη Καστρακίου, δεν υπήρξε ποτέ κάτι αντίστοιχο για τα έργα αντλησιοταμίευσης.

Κάτι αντίστοιχο συνέβει και για τον αιολικό σταθμό στις θέσεις «Καταβόθρα – Νάνες» του Παναιτωλικού Όρους (σύνορα Αιτ/νίας – Ευρυτανίας), για τον οποίο δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία και δεν γνωμοδότησαν ούτε ο Δήμος Αγρινίου, ούτε ο Δήμος Καρπενησίου.

Η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, ευτυχώς διακόπηκε όλως τυχαίως  μερικές ημέρες μετά την ανάδειξη του πολύ σοβαρού αυτού θέματος μέσω του Υπομνήματος των 46 Τοπικών Συμβουλίων & Συλλόγων της περιοχής του Αγρινίου και της Ευρυτανίας, καθώς η εταιρία από μόνη της (και χωρίς αιτιολογία) απέσυρε στις 6 Μαρτίου 2024 το αίτημά της για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.  Επιπρόσθετα, περίπου έναν μήνα μετά, το έργο ακυρώθηκε οριστικά καθώς έπαυσε να ισχύει η Άδεια Παραγωγής του εν λόγω αιολικού σταθμού λόγω μη καταβολής του τέλους διατήρησης κατοχής της από την εταιρία.

Όλα τα ανωτέρω οδηγούν ολοφάνερα στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων ΑΠΕ (ήτοι ενημέρωση τοπικής κοινωνίας, δημόσια διαβούλευση & γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών), πραγματοποιείται διαφορετικά ανά περίπτωση, με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και χωρίς διαφάνεια, δηλαδή σε πλήρη αντίθεση με όσα ορίζονται στο Άρθρο 19 του Νόμου 4014/2011 «Γνωμοδοτήσεις φορέων και δημόσια διαβούλευση περιβαλλοντικής αδειοδότησης».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο αυτό ορίζεται ότι: «Ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας επιβαρύνεται με όλα τα έξοδα δημοσίευσης στον τύπο, αναπαραγωγής και διανομής φακέλων και διοργάνωσης ενημερωτικών εκδηλώσεων. Η οικεία Περιφέρεια και ο Δήμος, μετά την παραλαβή του φακέλου, το θέτουν αμελλητί στη διάθεση του κοινού και των φορέων εκπροσώπησής του, προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους».

Το πολύ σοβαρό ζήτημα της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής & αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ έφτασε για τα καλά (και) στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου. Μια περιοχή, η οποία μέχρι κάποιους μήνες πριν είχε μείνει ανέπαφη αλλά πλέον βρίσκεται στην όχι ευχάριστη μα παράλληλα πλεονεκτική θέση να προλαβαίνει τις εξελίξεις και όχι να απλά να τις παρακολουθεί αμέτοχα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να πετύχουν το αντίθετο όπως εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας οι οποίες δυστυχώς έχουν μετατραπεί σε βιομηχανικές περιοχές (Ναυπακτία, Βάλτος, Ξηρόμερο).

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13928 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top