Τέταρτο

30 Προβολές

Απόφαση συλλόγου ΣΟΦΕΠΠ ενάντια στο κλείσιμο της εστίας του Πανεπιστημίου ΠατρώνΤο πανεπιστήμιο κλείνει τη φοιτητική εστία στην Πάτρα και πάνω από 100 άτομα θα μείνουν χωρίς εναλλακτική. Η συνέλευση των φοιτητών της Εστίας του πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποιήθηκε καταγγέλλει τη στάση των πρυτανικών αρχών, του υπουργείου και της κυβέρνησης γιατί όπως αναφέρεται, ζητούν από τους οικότροφους να επιστρέψουν ο καθένας στον τόπο του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι οικογένειές τους με πιθανή διασπορά, άλλοι οικότροφοι κατάγονται από χώρες που είτε δεν εκπροσωπούνται από διπλωματικές αρχές στην Ελλάδα ή χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν έχουν κάπου να πάνε, ενώ υπάρχουν και φοιτητές που εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Καταγγέλλουμε την στάση των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρωτίστως της κυβέρνησης της Ν.Δ σε σχέση με την απόφαση τους να απομακρυνθούν οι οικότροφοι φοιτητές από τα ιδρύματα, εν μέσω πανδημίας.

Την ίδια περίοδο που ανακοινώνουν ότι θα προβούν σε απαγόρευση κυκλοφορίας εάν υπάρξει προσέλευση στα χωριά, μας ζητάνε να φύγουμε στα σπίτια μας, από τα οποία επιλέγουμε συνειδητά να απέχουμε για συγκεκριμένους λόγους. Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε έκτακτα και θα ισχύει από την Δευτέρα 23.03.20, είναι ανήκουστο να μας ζητείται να απομακρυνθούμε από την εστία, χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πλειονότητα των οικοτρόφων έχει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα κ.ά). Πολλοί από μας εργάζονται ακόμη σ’ επιχειρήσεις που δεν έχουν επηρεαστεί από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Επίσης, υπάρχουν φοιτητές που κατάγονται από χώρες που δεν εκπροσωπούνται από διπλωματικές αρχές στην Ελλάδα, φοιτητές που κατάγονται από χώρες που βρίσκονται σ’ εμπόλεμη κατάσταση και φοιτητές από χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορα τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν που να πάνε. Μας κάνει εντύπωση που στο ΦΕΚ δεν συμπεριλαμβάνεται η αναστολή λειτουργίας των ερευνητικών δραστηριοτήτων και του ΕΛΚΕ, την ίδια στιγμή που στην εστία διαμένουν και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Αίτημα μας είναι να μην κλείσουν πανελλαδικά οι εστίες στις οποίες διαμένουμε, μη έχοντας επιλογή να ρισκάρουμε την υγεία μας, την υγεία των δικών μας ανθρώπων καθώς και άλλων, κατά την μετάβαση μας στα σπίτια μας. Από την μεριά μας, έχουμε τηρήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του Convid19. Θεωρούμε πως κίνδυνος για την δημόσια και εθνική ασφάλεια είναι να μετακινηθούμε προς χωριά και πόλεις που δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα.

Αιτήματα

Να μην κλείσει καμία εστία πανελλαδικά.

Με κρατική χρηματοδότηση να δοθεί χρηματικό επίδομα σίτισης σε κάθε οικότροφο, για την χρονική περίοδο που η φοιτητική λέσχη θα είναι κλειστή.

Να μην γίνει καμία διακοπή των παροχών της ΦΕΠ που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των οικοτρόφων (ρεύμα, νερό, πλυντήρια και internet – δεδομένου ότι πραγματοποιούνται οι διαδικτυακές διαλέξεις)

Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καθαριότητας με κρατική ευθύνη: Αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους καθώς και διάθεση αντισηπτικών και καθαριστικών στους οικοτρόφους. Παροχή στους εργαζομένους όλου του απαραίτητου εξοπλισμού απολύμανσης (μάσκες, γάντια κ.τ.λ) Τακτική απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους.

Να πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ ελέγχου του Convid19, σε όλους τους οικοτρόφους, δεδομένου του ότι ζούμε πάρα πολύ κοντά στο κέντρο εντατικής φροντίδας για τον ιό, του Ρίου καθώς και μετακινούμαστε με τα ίδια μέσα μεταφοράς με το προσωπικό του νοσοκομείου.

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΗ!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Ο.Φ.Ε.Π.Π


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5153 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top