tetartopress

Απόφοιτοι Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών: Να σταματήσει κάθε διασύνδεση του τμήματος με την Ελληνικός Χρυσός #skouries

eldorado-skouries


Με αφορμή μια εκπαιδευτική εκδρομή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, 21 απόφοιτοι του τμήματος ζητούν να σταματήσει κάθε διασύνδεσή του με την Ελληνικός Χρυσός.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: “Η γνώση που παράγει και μεταδίδει το τμήμα  (και κάθε τμήμα) συνοδεύεται από έναν ηθικό κώδικα, αλλιώς δεν παράγουμε επιστήμονες αλλά τεχνοκράτες, ανθρώπους που μετρούν τα πάντα με το χρήμα ασχέτως των επιπτώσεων στο κοινωνικό σύνολο. Η χρησιμότητα που έχουμε και πρέπει να έχουμε σαν επιστήμονες, είναι προς αυτό το κοινωνικό σύνολο, όχι προς το ιδιαίτερο συμφέρον του κάθε επενδυτή”.

Ανοιχτή Επιστολή Αποφοίτων προς το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Αγαπητοί συνάδελφοι,
μέλη ΔΕΠ,
προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές,
υποψήφιοι διδάκτορες,
διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό του τμήματος

Προ κάποιου καιρού είδαμε όλοι στην ομάδα της σχολής στο Facebook να ανεβαίνουν φωτογραφίες από επίσκεψη του 4ου έτους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Οι φωτογραφίες είχαν μάλιστα κοινοποιηθεί στην επίσημη σελίδα του τμήματος από τον επίσημο λογαριασμό της Ελληνικός Χρυσός στο Facebook. Με αυτή μας την επιστολή θέλουμε να σας εκφράσουμε την απογοήτευση μας και να σας γνωστοποιήσουμε την διαφωνία και αντίθεσή μας σε αυτή σας την ενέργεια.

Ξεκινώντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι σε επίπεδο αρχής θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικές εκδρομές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας αναφορικά με την επιστήμη μας, απαραίτητες για κάθε φοιτητή. Ταυτόχρονα, θεωρούμε πως η εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων μπορεί να προσφέρει στη χώρα μας μεγάλα οφέλη. Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμαστε a priori και γενικώς αντίθετοι σε κάθε εκμετάλλευση. Θεωρούμε όμως ότι η βασική προϋπόθεση είναι ότι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει εκμεταλλεύονται με γνώμονα το κοινό καλό της χώρας, δηλαδή προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και των πολιτών της χώρας και της τοπικής κοινωνίας. Εδώ υπάρχει μια ιδιαίτερη περίπτωση που αφορά στην συγκεκριμένη εξόρυξη και τις εργασίες της Ελληνικός Χρυσός, μια κατάσταση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός της χώρας.

Τα κοιτάσματα της Κασσάνδρας βρίσκονται υπό εκμετάλλευση από την εποχή της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, ανήκουν στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, εταιρία συμφερόντων της Καναδικής Eldorado Gold και του ΑΚΤΩΡ. Ουσιαστικά, δόθηκαν από το δημόσιο στην εταιρία δωρεάν και με πολύ χειρότερους περιβαλλοντικούς όρους από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρία, την (επίσης Καναδική) TVX Gold. Το γεγονός αυτό της δωρεάν (ουσιαστικά) παραχώρησης από το δημόσιο στην εταιρία αναγνώρισαν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια (στα οποία το Ελληνικό δημόσιο προσέτρεξε ως υπεράσπιση της εταιρίας εναντίον του… εαυτού του! 1 ). Ταυτόχρονα, υπάρχουν σοβαρές δημοσιογραφικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα κέρδη της εταιρίας θα φορολογούνται στο εξωτερικό και ΟΧΙ στην Ελλάδα 2, δικαιώνοντας όσους μιλούν για μια αποικιοκρατικού τύπου εκμετάλλευση.

Η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται από κανέναν, αν και υποβιβάζεται από την εταιρία που θεωρεί ότι θα μπορέσει να αποκαταστήσει το περιβάλλον. Παράλληλα, ανεξάρτητοι οργανισμοί και ιδρύματα όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 3 και το ΤΕΕ μιλούν αφενός για επιπτώσεις που δεν αναφέρονται καν στην ΜΠΕ της εξόρυξης (όπως την αέρια τοξική ρύπανση) ενώ αφετέρου καθιστούν σαφές ότι η καταστροφή θα είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη. Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουμε ήδη αρχίσει να τις βλέπουμε, όπως  την μετατροπή τεράστιων δασικών εκτάσεων σε κρανίου τόπο,  σοβαρές επιπτώσεις σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα 4,5, ατυχήματα 6 και μόλυνση της θάλασσας της περιοχής. Ακόμα και το επιχείρημα περί «θέσεων εργασίας» πέφτει στο κενό, καθώς μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή και ερήμωμα μιας πολύ πλούσιας και όμορφης περιοχής με γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και τουρισμό, η εξαφάνιση των οποίων θα κοστίσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα προσφέρει η εξόρυξη.

Ταυτόχρονα, οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεσηκωθεί προσπαθώντας να προστατέψουν τον τόπο τους. Οι διαμαρτυρίες τους αντιμετωπίζονται με ωμή αστυνομική βία 7,8. Ολόκληρα χωριά έχουν χαρακτηριστεί σαν εγκληματικές οργανώσεις και εκατοντάδες κάτοικοι σύρονται στα δικαστήρια ως “τρομοκράτες”, αντιμέτωποι με βαριές ποινές φυλάκισης. Στα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας βέβαια μπορεί κάποιος να ακούσει αποκλειστικά και μόνο την άποψη της εταιρίας και των υποστηρικτών της, ενώ οι κάτοικοι που αντιδρούν έχουν πλήρως αποκλειστεί από τον δημόσιο διάλογο. Παρόλα αυτά, τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στηρίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, κόμματα, οργανώσεις πολιτών κτλ τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Η Ελληνικός Χρυσός τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να καλύψει τις δραστηριότητές της πίσω από ένα προσωπείο “εταιρικής ευθύνης” και “προσφοράς”. Αυτό το κάνει μοιράζοντας αφειδώς χορηγίες, συμμετέχοντας σε κοινωνικά δρώμενα και στηρίζοντας διάφορους σκοπούς με δωρεές και παροχές. Δεν είναι λίγες οι φορές που χορηγίες της έχουν απορριφθεί από συλλόγους και αθλητικά σωματεία ακριβώς λόγω των πρακτικών της εταιρίας, με αποτέλεσμα η προσπάθεια “χτισίματος” ενός καλού εταιρικού προφίλ να πέφτει στο κενό. Παρόλα αυτά, η εταιρία επιμένει, καθώς αντιλαμβάνεται την τεράστια σημασία που έχει η δημόσια εικόνα της. Για όλους τους παραπάνω λόγους, απογοητευθήκαμε μαθαίνοντας για την επίσκεψη στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Από πλευράς της εταιρίας, η επίσκεψη της σχολής είναι μια ιδανική ευκαιρία για πολυπόθητες δημόσιες σχέσεις και για “νομιμοποίηση” των ενεργειών της. Είμαστε βέβαιοι ότι σε επίπεδο καθαρής γνώσης, η επίσκεψη ήταν ωφέλιμη για τους φοιτητές και συναδέλφους μας. Είμαστε όμως επίσης βέβαιοι ότι είναι πολύ πιο ωφέλιμη για την εταιρία η οποία ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να βελτιώσει το πρόσωπο της και να κρύψει την καταστροφή που θα προκαλέσουν οι δραστηριότητές της.

Όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το γράμμα, αποφοιτήσαμε από το τμήμα Γεωλογίας. Το τμήμα αυτό το αγαπήσαμε, ο καθένας με τον τρόπο του. Συνδέσαμε μαζί του τα φοιτητικά μας χρόνια, την ενηλικίωση μας, την πνευματική μας ανάπτυξη. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο δεν θέλουμε να βλέπουμε το τμήμα (έστω και ακούσια, έστω και με καλές προθέσεις) να σχετίζεται με ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν τον τόπο και να προσφέρει (ξαναλέμε, έστω και με καλές προθέσεις) την στήριξη του σε αυτή την καταστροφή. Η γνώση που παράγει και μεταδίδει το τμήμα (και κάθε τμήμα) συνοδεύεται από έναν ηθικό κώδικα, αλλιώς δεν παράγουμε επιστήμονες αλλά τεχνοκράτες, ανθρώπους που μετρούν τα πάντα με το χρήμα ασχέτως των επιπτώσεων στο κοινωνικό σύνολο. Η χρησιμότητα που έχουμε και πρέπει να έχουμε σαν επιστήμονες, είναι ακριβώς προς αυτό το κοινωνικό σύνολο, όχι προς το ιδιαίτερο συμφέρον του κάθε επενδυτή.

Για αυτόν τον λόγο, θεωρούμε ότι θα ήταν καλύτερο να μην επαναληφθεί η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδρομή όπως επίσης και να σταματήσουν οι όποιες πιθανές διασυνδέσεις του τμήματος με την εταιρία. Όσο και αν είναι δύσκολοι οι καιροί, όσο και αν είναι θετικό το τμήμα να προσπαθεί να προσφέρει επαγγελματικές διεξόδους στους φοιτητές του, υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται. Σε περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος, το τμήμα οφείλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και, με όπλο την γνώση, να υπερασπίζεται το κοινωνικό συμφέρον και να ανοίγει δρόμο για την συνολική πρόοδο της χώρας.

Είναι, άλλωστε, αυτό που ο καθένας από εμάς υποσχέθηκε, την μέρα εκείνη που το ίδιο το τμήμα μας αποχαιρετούσε παραδίδοντας μας το πτυχίο: “να γίνω χρήσιμος σ’ όλους εκείνους που θα έχουν ανάγκη τη δική μου βοήθεια και να συντελώ πάντοτε προς την ειρήνη και την αγαθότητα των ηθών για κάθε κοινωνία ανθρώπων, βαδίζοντας το σωστό δρόμο της ζωής, με οδηγό την αλήθεια και το δίκαιο και αναδεικνύοντας τη ζωή μου σε πρότυπο αρετής υπό το φώς της Σοφίας.”

Οι υπογράφοντες
Με αλφαβητική σειρά

1.   Βαϊδάνη Αργυρώ – Γεωλόγος – Ιδ. Υπάλληλος
2.   Βγενόπουλος Άγγελος – Γεωλόγος – Άνεργος
3.   Γκάτσου Μαρία – Γεωλόγος – Τεχνικός Εργαστηρίου Εδαφικών Δοκιμών
4.   Δασκαλοπούλου Κυριακή – Γεωλόγος M.Sc. – Υποψήφια Διδάκτορας
5.   Δρίβας Κωνσταντίνος – Γεωλόγος – Ιδ. Υπάλληλος
6.   Ζούρα Δέσποινα – Γεωλόγος M.Sc. – Υποψήφια Διδάκτορας
7.   Καράμπελα Χριστίνα – Γεωλόγος – Μεταπτυχιακή φοιτήτρια
8.   Κουρλιμπίνη Σταματίνα – Γεωλόγος
9.   Κουτσιούμπης Γιάννης – Γεωλόγος M.Sc. – Project Manager
10.  Μαρία Ευαγγελία Παυλίδη Πάλλα – Γεωλόγος
11.  Μασμανίδη Δέσποινα – Γεωλόγος – Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
12.  Μητροπούλου Ηρώ – Γεωλόγος – Ιδ. Υπάλληλος
13.  Μυρσίνη Δημητρίου – Master Petroleum Geology and Geophysics
14.  Νικολακοπούλου Μυρτώ – Γεωλόγος M.Sc.
15.  Παπαδοπούλου Σταυρούλα – Γεωλόγος M.Sc. – Υποψήφια Διδάκτορας
16.  Σταύρος Θαλασσινός – Γεωλόγος – Business Analyst
17.  Τσαμπουράκη-Κραουνάκη Κωνσταντίνα – Γεωλόγος M.Sc. – Υποψήφια Διδάκτορας
18.  Τσατσαρώνη Θεοδώρα – Γεωλόγος – Ελ. Επαγγελματίας
19.  Τσετσέ Βασιλική – Γεωλόγος – Ιδ. Υπάλληλος
20.  Φλώρος Γεώργιος – Γεωλόγος M.Sc. – Ελ. Επαγγελματίας
21.  Χατζάκη Ηλέκτρα – Γεωλόγος M.Sc. – Engineering Geologist

Αναφορές στο κείμενο
1. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αναγνωρίζει ότι ξεπουλήθηκαν τα μεταλλεία στην Ελληνικός Χρυσός,  TVXS, 09/12/2015 (link)
2. Το ριφιφί της Eldorado Gold: Από την Ελλάδα στα Μπαρμπέιντος μέσω Ολλανδίας,  The Press Project, 05/12/2014 (link)
3. Εισήγηση Συμβουλίου Περιβάλλοντος ΑΠΘ για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Βόρεια Χαλκιδική, 27/2/2013 (link)
4. Στο φράγμα Μεγάλης Παναγίας δεν υπάρχει πια νερό, Tetartopress.gr, 24/5/2017 (link)
5. Χαλκιδική: Μολυσμένο από αρσενικό όλο το υδατικό υποσύστημα του Νεοχωρίου (Έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων),   Alterthess.gr, 28/9/2014 (link)
6. Τοξικό ατύχημα της Ελντοράντο στη Ρεντίνα, Νews247.gr, 13/10/2013 (link)
7. Εισβολή αστυνομικών σε σπίτια στην Ιερισσό, Ελευθεροτυπία, 10/4/2013 (link)
8. ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα σε σχολείο της Ιερισσού! News.gr, 07/03/2013 (link)


Περισσότερα για το θέμα

Έρευνες-Μελέτες – Αποφάσεις Φορέων
1. Ψήφισμα της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα (link)
2. Κακός οιωνός για το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας οι εξελίξεις στις Σκουριές της Χαλκιδικής (link)
3. Mines and the Environment in Halkidiki: A Story from the Ottoman Past (link)
4. Πόρισμα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ (link)
5. Απόψεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ επί της ΜΠΕ του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» Α.Ε. (link)
6. Εισήγηση Συμβουλίου Περιβάλλοντος ΑΠΘ για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Βόρεια Χαλκιδική (link)
7. Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης “Σκουριές – Θεσσαλονίκη: ένας καρκίνος δρόμος” (link)
8. Παρατηρήσεις επί της σχεδιαζόμενης εφαρμογής της μεθόδου ακαριαίας τήξης στην επεξεργασία του συμπυκνώματος σιδηροπυριτών Ολυμπιάδας – Γ. Ψυχογιοπουλος, Μηχανικός Μεταλλείων (link)

Άρθρα
1. “Το ριφιφί της Eldorado Gold: Από την Ελλάδα στα Μπαρμπέιντος μέσω Ολλανδίας”, The Press Project, 5/12/2014 (link)
2. “Ανθρακας το Δημόσιο, χρυσός ο Μπόμπολας”, Ελευθεροτυπία, 23/2/2013 (link)
3. “Μύθοι και πραγματικότητα για τα μεταλλεία στη Β.Α.Χαλκιδική”, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Εδαφολογίας ΑΠΘ, Capital.gr, 13/2/2017 (link)
4. “Η σιωπή δεν είναι χρυσός”, Γιώργος Αυγερόπουλος, Εφημερίδα των Συντακτών, 2/12/2012 (link)
5. “Όταν η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» γέμισε τη ζωή τους Σκουρίες”, Hot Doc, Φεβρουάριος 2013 (link)
6. “Παπαζάχος: Το Φράγμα Στις Σκουριές Κατασκευάζεται Πάνω Από Σεισμικό Ρήγμα”, Halkidikinews.gr, 22/1/2017 (link)
7. “Κατά της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική οι επιστήμονες του ΑΠΘ”, Dasarxeio.com, 26/01/2016 (link)
8. “Έρευνα: Η εικόνα της καταστροφής στις Σκουριές” , The Press Project, 18/12/2015
“Επιστήμονες εξηγούν γιατί η εξόρυξη χρυσού σημαίνει καταστροφή”, Εφημερίδα των Συντακτών, 23/10/2015

Ντοκυμαντέρ
1. Χρυσός στα χρόνια της κρίσης. Μέρος Β’: ο θησαυρός της Κασσάνδρας – Εξάντας (link)
2. Αγία Σκουριά – ΕΡΤ Report , 29 Νοεμβρίου 2017 (link)
3. Envoyé spécial – France 2, 20/12/2012 (link)
4. Αντιδραστήριο – ΕΡΤ3, 16/9/2015 κ 30/9/2015 (link)

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ - Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ – Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

"Το χρώμα του ροδιού" ("Tsvet granata" / "The color of pomegranates") (αρχικός πρωτότυπος τίτλος: "Sayat Nova"). Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνoφ. Πρωταγωνιστεί: ...
Ο Εξηνταβελόνης από το Άρμα Θέσπιδος

Πάτρα: «Ο Εξηνταβελόνης» από το Άρμα Θέσπιδος – Καλοκαιρινή περιοδεία

Το Άρμα Θέσπιδος του Δημοτικού  Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας παρουσιάζει τον Εξηνταβελόνη του Κωνσταντίνου Οικονόμου, ένα από τα σημαντικότερα έργα  του ...
Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» - Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» – Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ του δημοφιλούς παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Τζουάνη, παρουσιάζεται στην Πάτρα ...
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13915 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top