Τέταρτο
103 Προβολές

Αποσπάσματα ενός δείπνου: Επιστολές από μακριά


Advertisement


Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική δράση διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας σε συμπαραγωγή με τον Θίασο Ωκύπους, και την Ομάδα 7. Μία δράση μέσω ταχυδρομικών επιστολών, που διηγούνται ιστορίες με ασφάλεια αλλά και ξαναθυμίζοντάς μας συναισθήματα από το παρελθόν. Η δράση αυτή ονομάζεται «Αποσπάσματα ενός δείπνου: επιστολές από μακριά» και όσες και όσοι επιθυμούν να γίνετε παραλήπτες αυτών των επιστολών , μπορείτε να στείλετε μέχρι την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου ένα μήνυμα με το ονοματεπώνυμο, την ταχυδρομική και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο παρακάτω email: [email protected].

Αναλυτικά όπως και οι ίδιοι αναφέρουν:

Την προηγούμενη άνοιξη, ο Θίασος Ωκύπους, έπειτα από πρόσκληση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Γιάννη Μαργαρίτη, είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει το συμποσιακό δρώμενο Αποσπάσματα ενός δείπνου: οι μετανάστες της γεύσης. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου επρόκειτο να ξετυλίξουμε ιστορίες που σχετίζονται με τη διατροφή και να ταξιδέψουμε από την Καλαμάτα σε άλλους τόπους, σε μια περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο.

Advertisement

Το ξέσπασμα της πανδημίας δε μας επέτρεψε να μοιραστούμε ούτε τις ιστορίες αυτές ούτε και το κοινό τραπέζι. Οι εξελίξεις αποτρέπουν την παρουσίαση ενός ζωντανού θεάματος. Το να φάμε και να πιούμε μαζί είναι κι αυτό απαγορευτικό.

Έκτοτε, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να πλησιάσουμε το κοινό και να αφηγηθούμε αυτές τις ιστορίες. Έπειτα από πολλές συζητήσεις, απογοητεύσεις, επανεκκινήσεις και μία πεποίθηση να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, παρόλα τα εμπόδια, καταλήξαμε σε έναν τρόπο που να  παραπέμπει σε άλλες εποχές: σκεφτήκαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας  μέσα από το ταχυδρομείο!

Advertisement

Ο τρόπος αυτός μας επιτρέπει να μοιραστούμε τις ιστορίες μας με ασφάλεια, ενώ παράλληλα μας ξαναθυμίζει συναισθήματα που έχουμε ξεχάσει (ή που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ): την προσμονή για την άφιξη μιας επιστολής, την έκπληξη με το περιεχόμενό της, τη μοναδική σχέση που δημιουργείται μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη, ειδικά όταν είναι άγνωστοι μεταξύ τους.

Για τη δημιουργία της επιστολικής αυτής δράσης μαζευτήκαμε από πολλά μέρη: την Καλαμάτα, την Αθήνα, το Ναύπλιο, αλλά και τη Ζυρίχη και τη Σάλτα, στη Βόρεια Αργεντινή. Όλους αυτούς τους μήνες είχαμε μείνει αποκλεισμένοι, ο καθένας όπου βρισκόταν, όταν τα σύνορα άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Σε τέτοιους καιρούς στασιμότητας, αποκλεισμού και εγκλεισμού, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα διαφορετικό ταξίδι: να βρεθούμε σε άλλες εποχές, να γνωρίσουμε ανθρώπους που (ίσως) έζησαν κάποτε και χάθηκαν μέσα στην ανωνυμία, ανθρώπους δικούς μας ή και εντελώς αγνώστους.

Advertisement

Ονομάζουμε τη δράση αυτή Αποσπάσματα ενός δείπνου: επιστολές από μακριά.

Οι φάκελοι που θα αποσταλούν μέσω ταχυδρομείου σε συνέχειες, θα περιέχουν τις ιστορίες και μια σειρά από εκπλήξεις, που θα έχουμε δημιουργήσει με τη συνδρομή και άλλων καλλιτεχνών.

Όσες και όσοι επιθυμείτε να γίνετε παραλήπτες των επιστολών μας, μπορείτε να στείλετε μέχρι την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου ένα μήνυμα με το ονοματεπώνυμο, την ταχυδρομική και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο παρακάτω email: [email protected]

Καλλιτεχνική Επιμέλεια:

Γεωργία Κουτσούκου, Mariana Kútulas Vrsalović, Ιλιάνα Παζαρζή,

Σταμάτης Πολενάκης, Μαργαρίτα Σταυράκη, Αθηνά Στούρνα,

Άννα Τσίχλη-Boissonnas και άλλοι, προσκεκλημένοι καλλιτέχνες

Συνοδοιπόρος – Συνδαιτημόνας: Ανδρέας Ζαγάκος

Η δράση αυτή είναι μία συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, του Θιάσου Ωκύπους και της Ομάδας 7

Ο Θίασος Ωκύπους ιδρύθηκε το 2006 και εδρεύει στο Ναύπλιο. Πρόκειται για έναν πολυπολιτισμικό θίασο, με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Λατινική Αμερική. Η συνεργασία αυτή δημιουργεί έναν πολύπλευρο διάλογο σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας, γλωσσών και πολιτισμών, με τελικό αποδέκτη ένα εξίσου πολύμορφο κοινό.

Οι παραστάσεις του Θιάσου Ωκύπους έχουν παρουσιαστεί σε μη θεατρικούς χώρους (μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πλατείες, εγκαταλελειμμένα σχολεία, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) και σε θέατρα, στην Αθήνα και την Περιφέρεια, ενώ έχουν ταξιδέψει σε Εθνικά και Διεθνή Φεστιβάλ (Διεθνής Έκθεση Σκηνογραφίας World Stage Design, Cardiff, 2013, Prague International Fringe Festival, Πράγα, 2012, 1ο Φεστιβάλ Βορείου Αιγαίου, Λήμνος και Άη-Στράτης, 2010, Μικρό Φεστιβάλ, Θεσσαλονίκη, 2008, κ.ά.). Το 2009, ο Θίασος Ωκύπους περιόδευσε στην Αργεντινή (Buenos Aires και Salta), όπου παρουσίασε τη δουλειά του στα Ελληνικά και τα Ισπανικά, σε θέατρα και μουσεία.

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6450 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top