tetartopress

«ΑρχείοII: Έντυπα, κατάλογοι & έργα» – Έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών


Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών καλωσορίζει τη νέα εικαστική χρονιά με μια δεύτερη έκθεση από το αρχείο της. Από την ημέρα της ίδρυσής της -το 1987-έως σήμερα, έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο στη διάδοση της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Από τις αρχές του 2021 η Ένωση έχει ξεκινήσει την καταγραφή και την ταξινόμηση του αρχείου της που αποτελείται από αφίσες, δημοσιεύσεις, καταλόγους και φυσικά έργα χαρακτικής. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι, μεταξύ άλλων, να επεξεργαστεί αυτό το έργο έτσι ώστε να ψηφιοποιηθεί και να δημοσιοποιηθεί προκειμένου να αναδειχτεί η αξία του.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ντοκουμέντα καθώς και έργα χαρακτικής που καλύπτουν ένα μικρό μέρος της πορείας της Ένωσης.

Για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια συνολικής και ολοκληρωμένης καταγραφής της πορείας της ΕΕΧ, καθώς επίσης και των συνεργασιών με πολιτιστικούς φορείς.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο περιεχόμενο:η έκθεση ξεκινά με τον πρώτο κατάλογο των ιδρυτικών μελών και ακολουθεί έντυπο υλικό αλλά και έργα από σημαντικές εκθέσεις ή δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας της. Με αυτό τον τρόπο σκιαγραφείται η προσπάθεια της ΕΕΧ μέσα στα χρόνια για τη διάδοση της χαρακτικής στον Ελλαδικό χώρο.

Η ίδρυση της ΕΕΧ από τον Βασίλη Χάρο, συνέβαλε στην εδραίωση της ύπαρξής της χαρακτικής στην Ελλάδα. Με τη δράση της έγινε αισθητή, η παρουσία της και αυτό επετεύχθη, για πρώτη φορά με συστηματικότητα και άρρηκτη συνέχεια με εκδηλώσεις σε πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό.

Οι δράσεις της Ένωσης απετέλεσαν αναγνώριση, όχι μόνο της χαρακτικής, αλλά και των ίδιων των καλλιτεχνών όπου, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και παρουσία,βρήκαν τη θέση που τους αρμόζει στην σκηνή της Σύγχρονης Ελληνικής και, τολμάμε να πούμε, της Παγκόσμιας Τέχνης.

Πληροφορίες:

Εκτός | Χώρος Τέχνης, Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

Διάρκεια έκθεσης: 15 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19 δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: «Μέσα από τις λέξεις» - Παρουσίαση του βιβλίου του Φοίβου Παναγιωτίδη

Πάτρα: «Μέσα από τις λέξεις» – Παρουσίαση του βιβλίου του Φοίβου Παναγιωτίδη

Οι Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου και το Δόντι παρουσιάζουν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στις 7.30 μ.μ. το βιβλίο του  ...
Διονύσης Π. Σιμόπουλος «Ο ουρανός της Ελλάδας: Φθινόπωρο»

Διονύσης Π. Σιμόπουλος «Ο ουρανός της Ελλάδας: Φθινόπωρο»

Μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της αστρονομίας, μια ματιά στον ουρανό με ξεναγό τον Διονύση Σιμόπουλο. Το τελευταίο μέρος της ...
Νέο lyric video από τους “Hand of Fate”

Νέο lyric video από τους “Hand of Fate”

Οι “Hand of Fate” δημιουργήθηκαν το Δεκέμβριο του 2014. Η σύσταση του γκρουπ έγινε σχεδόν μοιραία, αφού στην αρχική ύπαρξη ...
"So Hard to Stay Sober" - Νέο single και βίντεο του Gadless

“So Hard to Stay Sober” – Νέο single και βίντεο του Gadless

Το "So Hard to Stay Sober" είναι το νέο single και βίντεο του Gadless που κυκλοφόρησε ψηφιακά στις 30 Σεπτεμβρίου ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10938 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top