tetartopress

Αρχέλων: Ανησυχητική η φετινή μείωση στις φωλιές χελωνών στη Ζάκυνθο

18699531_10155140805561328_445966336995643488_o


Έληξε η φετινή περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 2017 υπήρξε η χρονιά με τις λιγότερες φωλιές. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ που καταγράφει από το 1984 συστηματικά κάθε χρόνο τις φωλιές στον Κόλπο του Λαγανά εντόπισε φέτος μόνο 650 φωλιές, τον χαμηλότερο αριθμό όλων των εποχών.

Ως γνωστόν η Ζάκυνθος φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της Καρέτα στη Μεσόγειο με μέσο όρο τις 1200 φωλιές το χρόνο. Αν και επίσης είναι γνωστό ότι η ωοτοκία των χελωνών παρουσιάζει μεγάλες ετήσιες διακυμάνσεις το φετινό χαμηλό όλων των ετών προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες. Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό διότι αφενός η μακροχρόνια πληθυσμιακή τάση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και αφετέρου διότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που ενοχλούν σοβαρά τις χελώνες κυρίως στο θαλάσσιο χώρο του Κόλπου του Λαγανά.

Για παράδειγμα ο μεγάλος αριθμός σκαφών και πλοιαρίων που εξασκούν την τουριστική δραστηριότητα παρατήρησης των χελωνών στη θάλασσα. Δεν είναι σπάνιο να δει κανείς 7-8 σκάφη σε μικρή απόσταση γύρω από μια θηλυκή χελώνα που προετοιμάζει στα ζεστά νερά του Κόλπου την επόμενη γέννα της. Θορυβώδεις τουρίστες πάνω στα σκάφη ζητούν να φωτογραφήσουν τη χελώνα από κοντά, ακόμη και να τη χαϊδέψουν, ή να της δώσουν να φάει οτιδήποτε έχουν μαζί τους, ακόμη και φρούτα! Ο μεγάλος αριθμός σκαφών, που κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερος, και που το τοπικό λιμεναρχείο δεν μπορεί να ελέγξει, λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου, αποτελεί πλέον σημαντική πηγή ενόχλησης των χελωνών στο θαλάσσιο χώρο που διαταράσσει σοβαρά την ομαλή εξέλιξη της ωοτοκίας.

Δυστυχώς η έλλειψη Διαχειριστικού Σχεδίου μέχρι σήμερα -17 χρόνια μετά την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου- δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Η σύνταξη και έγκριση του Διαχειριστικού Σχεδίου προβλέπονταν να γίνει εντός ενός έτους από την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης, όμως δυστυχώς εκκρεμεί ακόμη. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό όταν συνδυάζεται με την ελλιπή φύλαξη από το Πάρκο, γεγονός που επιτείνει τις οχλήσεις στις παραλίες ωοτοκίας με την ανάπτυξη παράνομων επίπλων θαλάσσης και εγκαταστάσεων στον πυρήνα του βιοτόπου και τέλος με τη διαχρονική ελλιπή κρατική χρηματοδότηση.

Παρόλα αυτά, ο ΑΡΧΕΛΩΝ με την υποστήριξη των εκατοντάδων εθελοντών του πέραν της παρακολούθησης, της καταγραφής και της προστασίας των φωλιών, συνεργάζεται με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για την ενημέρωση των επισκεπτών, όμως αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει το θεσμικό ρόλο της Πολιτείας.

Απαιτείται συνολική και συστηματική παρέμβαση στη στεριά και τη θάλασσα για να γίνει ο Κόλπος του Λαγανά ασφαλές καταφύγιο της Καρέτα.

Πληροφορίες: Anna Lamaj, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου, τηλ.: 6940454976

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top