tetartopress

Αρχέλων: Κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ καταγραφής ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας


Μια ανάσα από το  παγκόσμιο ρεκόρ καταγραφής ωοτοκίας  θαλάσσιας χελώνας βρίσκεται φέτος ο Αρχέλων που γιορτάζει 40 χρόνια δράσης. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Έτοιμος να καταγράψει την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ για την πιο μεγάλη περίοδο καταγεγραμμένης ωοτοκίας σε θαλάσσια χελώνα είναι φέτος ο Αρχέλων που συμπληρώνει τέσσερις δεκαετίες συνεχούς και οργανωμένης δράσης για τη διάσωση της χελώνας Καρέττα στη χώρα μας.

Η «πρωταθλήτρια» χελώνα με κωδικό Β2494 μαρκαρίστηκε το 1986 στη Ζάκυνθο από τους εκπαιδευμένους εθελοντές του Αρχέλων , που έκτοτε κατέγραφαν συστηματικά κάθε φορά την παρουσία της όταν έβγαινε στη στεριά για να γεννήσει. Όταν το καλοκαίρι του 2022  η συγκεκριμένη χελώνα βρέθηκε και πάλι να κάνει φωλιά στη Ζάκυνθο συμπληρώθηκαν 36 χρόνια καταγεγραμμένης αναπαραγωγής της, ισοφαρίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για το είδος,  που έχει καταγραφεί για μία χελώνα Καρέττα στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η επίδοση αυτή έρχεται να πιστοποιήσει τη μακρόχρονη και αξιόπιστη επιστημονική προσπάθεια του Συλλόγου που παρακολουθεί συστηματικά και καταγράφει σημαντικά στοιχεία για την παρουσία των θαλάσσιων χελωνών στις  παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι μακρόβια ζώα, δεν γνωρίζουμε όμως πόσα ακριβώς χρόνια ζουν και πόσα χρόνια είναι αναπαραγωγικά ενεργές. Το μαρκάρισμα είναι μια μέθοδος με την οποία αναγνωρίζονται οι χελώνες που έρχονται για ωοτοκία κάθε χρόνο στις παραλίες μας κι έτσι υπάρχει ένας αξιόπιστος δείκτης μέτρησης.

Αν η ομάδα των φετινών εθελοντών  του Αρχέλων καταγράψει την ίδια χελώνα να κάνει φωλιά για άλλη μια χρονιά σε παραλία του Κόλπου Λαγανά Ζακύνθου, θα έχει καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την μεγάλη σημασία του πληθυσμού που παρακολουθείται συστηματικά στο νησί της Ζακύνθου εδώ και 40 χρόνια.

Ο Αρχέλων διεξάγει το πρόγραμμα μαρκαρίσματος με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών από τις αρχές του 1980 στη Ζάκυνθο και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Σε κάθε χελώνα μπαίνουν δύο σήματα (tags), έτσι ώστε σε περίπτωση που καταστραφεί το ένα, να αντικατασταθεί με καινούργιο βάσει του δεύτερου και να μην χαθεί η ταυτότητα της χελώνας. Σε πολλές χελώνες έχει τύχει μέχρι σήμερα να καταστραφούν και τα δύο πλαστικά ή μεταλλικά σήματα και να χαθεί η αρχική ταυτότητα.

Το 2019 η επιστημονική ομάδα του Αρχέλων έκανε μια έρευνα στη βάση δεδομένων των σημάτων που είχαν τοποθετηθεί  σε χελώνες όλα αυτά τα χρόνια και βρήκε  χελώνες να έχουν ωοτοκήσει για πάνω από 20 χρόνια ενώ δύο ήταν «πρωταθλήτριες» με 33 χρόνια αναπαραγωγικής ζωής. Το καλοκαίρι του 2022 μία από τις «πρωταθλήτριες», με κωδικό Β2494, έκανε πάλι φωλιά στη Ζάκυνθο και έτσι συμπλήρωσε 36 χρόνια αναπαραγωγής φθάνοντας το  παγκόσμιο ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χελώνα Β2494, όπως και αρκετές άλλες στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό και το Ρέθυμνο, έχουν μαρκαριστεί πλέον και με ηλεκτρονικό σήμα (PITtag) που είναι μόνιμο και έτσι η ταυτότητα της δεν χάνεται.

Ακόμα πιο οργανωμένα και με αμείωτη θέληση τα μέλη και οι εθελοντές του Αρχέλων από την Ελλάδα και δεκάδες χώρες του εξωτερικού, συνεχίζουν  για μια ακόμη χρονιά φέτος το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ρέθυμνο,  ελπίζοντας να γίνουν  μάρτυρες της κατάρριψης του παγκόσμιου ρεκόρ αναπαραγωγικής διάρκειας, συμβάλλοντας στην διεθνή προσπάθεια για την κατανόηση του κύκλου ζωής της Καρέττα και της προστασίας της.

 

Αξίζει να σημειωθεί:

 

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μερικά από τα παλαιότερα πλάσματα στη Γη και υπάρχουν από την εποχή των δεινοσαύρων. Στα 110 εκατομμύρια χρόνια της ύπαρξής τους, τα κύρια χαρακτηριστικά τους δεν έχουν αλλάξει, ωστόσο αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Οι οργανώσεις για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο συμφώνησαν   να γιορτάζουν στις 16 Ιουνίου την Παγκόσμια Ημέρα των θαυμάσιων αυτών ζώων, που είναι και τα  γενέθλια του πιο διάσημου «χελωνά» στον κόσμο. Ο  Archie Carr  (1909 –1987) ήταν Αμερικανός Καθηγητής Ζωολογίας, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή και την καριέρα του ερευνώντας τις θαλάσσιες χελώνες και έστρεψε τη προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στη μείωση των πληθυσμών τους λόγω της εκμετάλλευσης και της απώλειας των βιοτόπων τους.

Υπάρχουν επτά είδη θαλάσσιων χελωνών. Αυτά περιλαμβάνουν την Καρέττα,  τη Δερματοχελώνα,  την Πράσινη λεπιδοχελώνα- Olive ridley,  την Hawksbill,  την Πράσινη χελώνα, την μικρή Λεπιδοχελώνα- Kemp’s ridley,  και την Αυστραλιανή- Flatback . Τα τρία πρώτα  είδη θεωρούνται σήμερα ως παγκοσμίως ευάλωτα, το τέταρτο  ως απειλούμενο, το πέμπτο και το έκτο ως κρίσιμα απειλούμενα, ενώ για το τελευταίο τα δεδομένα είναι ελλιπή.

Φέτος, ας γιορτάσουμε με τον Αρχέλων στις 16 Ιουνίου την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών. Στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου, του Κυπαρισσιακού Κόλπου, του Λακωνικού Κόλπου, της Κορώνης και του Ρωμανού Μεσσηνίας, του Ρεθύμνου, των Χανιών και του Κόλπου Μεσσαράς βρίσκονται ομάδες ερευνητών και εκπαιδευμένων εθελοντών που καταγράφουν την ωοτοκία της Καρέττα. Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, το  προσωπικό και οι εθελοντές του Αρχέλων δίνουν καθημερινές μάχες για να σωθούν τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες από όλη την Ελλάδα.

Η σημερινή γιορτή αποτελεί μία ευκαιρία ευαισθητοποίησης για τα  7 είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στους ωκεανούς του πλανήτη μας μας και τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

 

Μερικές από τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες είναι:

 

Τυχαίες συλλήψεις σε αλιευτικά εργαλεία με αποτέλεσμα τον πνιγμό ή τον τραυματισμό τους.

Απώλεια χώρου στις παραλίες ωοτοκίας λόγω τουριστικής ανάπτυξης: Τα φώτα τη νύχτα, η παρουσία επίπλων παραλίας και η ανθρώπινη παρουσία εμποδίζουν τη φωλεοποίηση και δυσκολεύουν τους νεοσσούς να μπουν στη θάλασσα.

Η θαλάσσια ρύπανση, ειδικά από πλαστικά καθώς και από εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία, αποτελεί απειλή για όλα τα θαλάσσια πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων χελωνών.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις παραλίες ωοτοκίας: οι πιο στενές παραλίες ωοτοκίας επηρεάζονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μειώνοντας τον κατάλληλο χώρο για φωλιές  και οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην άμμο επηρεάζουν την αναλογία των φύλων των νεοσσών, ευνοώντας τα θηλυκά έναντι των αρσενικών.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

«Το πνεύμα του πατέρα μου με πανοπλία! Κάτι δεν πάει καλά! ...Ας είχε έρθει η νύχτα! Όμως, ψυχή μου, ησύχασε ...
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top