Τέταρτο

Αργυρώ Λουλαδάκη «Ο Θεός Πάνας στην ελληνική ποίηση της παρακμής»


Ένας από τους πιο αινιγματικούς θεούς της ελληνικής αρχαιότητας, ο μυθικός Πάνας διανύει μια μεγάλη πορεία μέσα στους αιώνες έως και την εποχή μας. Μισός θεός και μισός τράγος, φύση διττή, συνένωση του γήινου και του θεϊκού στοιχείου της ύπαρξης. Θεός των βοσκών, αντιπροσωπεύει, μεταξύ των άλλων, την κυριάρχηση της σεξουαλικότητας και του ανθρώπινου ενστίκτου επί της λογικής. Θεός που αγαπάει τη μουσική, άλλοτε με ασυγκράτητο ερωτισμό κι άλλοτε τρυφερός κι ευγενικός, που δεν παύει παρ ’όλ’ αυτά  ενίοτε να σκορπάει τον ιερό τρόμο, τον πανικό.

Γιατί άραγε στην εποχή των Ελλήνων ποιητών του δεκάτου ενάτου και εικοστού να προξενούσε ενδιαφέρον ένας θεός όπως ο Πάνας; Ως θεότητα των δασών και της ποιμενικής ζωής, πώς θα μπορούσε η παρουσία του να συνδέεται με  τον άνθρωπο της νεοτερικής κοινωνίας των μοντέρνων καιρών και τι ρόλο θα διαδραμάτιζε στο έργο ποιητών όπως ο Σικελιανός, ο Σκαρίμπας και ο Παλαμάς;

Η Αργυρώ Λουλαδάκη, διδάκτωρ φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, καταθέτει μια διεισδυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη πάνω στον ρόλο του θεού Πάνα στο έργο επιφανών Ελλήνων ποιητών, προσφέροντας γόνιμο έδαφος για περαιτέρω αναζητήσεις και έρευνες επί του εξεταζόμενου θέματος.

Η Αργυρώ Λουλαδάκη γεννήθηκε (1973) και κατοικεί στα Χανιά της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στον τομέα της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, με θέμα της διατριβής της «Θεωρία και Πρακτική της μεταφοράς σε ποιητικά κείμενα του 19ου αιώνα». Ολοκλήρωσε ένα επιπλέον μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στον τομέα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδίκευση στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν σε θέματα λογοτεχνίας και εκπαίδευσης. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Χανίων.

«Ο Θεός Πάνας στην Ελληνική Ποίηση της Παρακμής» | Συγγραφέας: Αργυρώ Λουλαδάκη | Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022 | Σελίδες: 126 | Διαστάσεις 12 × 17 | Εκδόσεις Δαιδάλεος 


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9995 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top