Τέταρτο

Ας σταματήσουμε οριστικά το εμπόριο πτερυγίων καρχαρία στην ΕΕ


Η πρωτοβουλία Πολιτών της ΕΕ StopFinningEU ζητά από την ΕΕ να απαγορεύσει την εξαγωγή του πτερυγίου των καρχαριών στην ΕΕ και του άμεσου τερματισμού του εμπορίου τους.

Ήδη η πανευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης, αλλά όπως διατυπώνεται και από τις οικολογικές οργανώσεις η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα καθώς, όσες περισσότερες ψήφους συλλέξουμε τόσο ισχυρότερο είναι το μήνυμά μας για να διασφαλίσουμε την ισχυρότερη δυνατή εντολή στην Επιτροπή της ΕΕ  για τον οριστικό τερματισμό της εμπορίας πτερυγίων καρχαρία στην ΕΕ.

Μπορείτε να δηλώσετε τη στήριξή σας εδώ.


Όπως αναλυτικά αναφέρεται στην πρωτοβουλία StopFinningEU:

Μολονότι η αφαίρεση πτερυγίων καρχαριών επί σκαφών της ΕΕ και στα ύδατα της ΕΕ απαγορεύεται και οι καρχαρίες πρέπει να εκφορτώνονται με τα πτερύγιά τους σε φυσική συνοχή με το σώμα τους, η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πτερυγίων και σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος για το παγκόσμιο εμπόριο πτερυγίων.

Η ΕΕ είναι σημαντικός παράγοντας στην εκμετάλλευση των καρχαριών και, δεδομένου ότι σπάνια εκτελούνται επιθεωρήσεις στη θάλασσα, οι παράνομες πρακτικές διατήρησης, μεταφόρτωσης ή εκφόρτωσης πτερυγίων στην ΕΕ συνεχίζονται.

Στόχος μας είναι να τεθεί τέλος στο εμπόριο πτερυγίων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής, της εξαγωγής και της διαμετακόμισης πτερυγίων, εκτός από όσα βρίσκονται σε φυσική συνοχή με το σώμα του ζώου.

Δεδομένου ότι η αφαίρεση των πτερυγίων αποτρέπει την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων διατήρησης των καρχαριών, ζητούμε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. 605/2013 ώστε να καλύπτει και το εμπόριο πτερυγίων και, ως εκ τούτου, καλούμε την Επιτροπή να θεσπίσει νέο κανονισμό, ο οποίος θα επεκτείνει την υποχρέωση της “φυσικής συνοχής των πτερυγίων με το σώμα” σε όλες τις συναλλαγές καρχαριών και σελαχιών στην ΕΕ.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9995 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top