tetartopress

Atelier Moving Ground στο Κέντρο Duncan


Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού EDN σας προσκαλούν στο Atelier Moving Ground, την Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, σε ένα διήμερο που περιλαμβάνει εργαστήρια, performances, installations, συλλογικές δράσεις, συζητήσεις, διαλέξεις και lecture –performances όπου η έννοια του κήπου συνομιλεί με τον χορό και την καλλιτεχνική πρακτική.

Η διήμερη αυτή εκδήλωση έχει σαν στόχο να φέρει κοντά το κοινό και μια κοινότητα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών για να βιώσουν και να εξερευνήσουν τις πρακτικές που διαμορφώνονται  σε διάλογο με τις αρχές της περμακουλτούρας και τη δημιουργία ενός κοινοτικού κήπου, στο πλαίσιο του προγράμματος Moving Ground.

Το Atelier θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Duncan στην Αθήνα, το οποίο χτίστηκε από την οικογένεια Duncan το 1903 ως μια ουτοπική οικολογική κοινότητα που περιλάμβανε τόσο χειρωνακτικές όσο και καλλιτεχνικές πρακτικές (υφαντική, κατασκευή σανδαλιών, τυπογραφία, ζωγραφική ή ποίηση), όλες σε έναν συνεχή διάλογο με την καθημερινή ζωή και την τέχνη του χορού. Το EDN Atelier “Moving Ground” ανασυστήνει δεσμούς με αυτή την ιστορία, επανεξετάζοντας την έννοια του κήπου και τις αλληγορικές του συνδηλώσεις.

H συνάντηση αυτή ανοίγει πεδία στοχασμού, συζήτησης και ανταλλαγής γνώσης γύρω από τον κήπο τόσο ως μεταφορά της καλλιτεχνικής πρακτικής όσο της ενεργού συμμετοχής στα κοινά.

Μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου σε έναν κήπο – Geoff Lawton, δάσκαλος και ακτιβιστής στον χώρο της περμακουλτούρας

Πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε την παρατήρηση και την αλληλεπίδραση μεταξύ της κίνησης του ανθρώπου και της φύσης; Πώς θα μπορούσε αυτή η πρόκληση να τροφοδοτήσει καλλιτεχνικές,  παιδαγωγικές και κοινωνικές πρακτικές; Πώς μπορεί ο χορός να μας επιτρέψει να αντιληφθούμε το Σώμα ως κήπο και να μας κάνει να αισθανθούμε μέρος ενός ευρύτερου Σώματος / Φύσης / Πλανήτη;

Το πρόγραμμα Moving Ground στο Κέντρο Χορού Ντάνκαν προτείνει μια πλατφόρμα χορευτικών,  εκπαιδευτικών, περιβαλλοντολογικών και ερευνητικών δράσεων που ενσωματώνουν την πρακτική της περμακουλτούρας και τις θεμελιώδεις αρχές της: φροντίδα για τη γη, φροντίδα για τους ανθρώπους και μείωση της κατανάλωσης.

Το πρόγραμμα πλέκεται γύρω από τις εργασίες σχεδιασμού  και διαμόρφωσης ενός τοπικού κοινοτικού κήπου και διευρύνει την έννοια της χορογραφίας, μέσα από την αλληλεπίδραση της κίνησης με τον προσωπικό, κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό ιστό. Εναλλακτικές χορογραφικές και οικολογικές πρακτικές αναδεικνύουν τον αντίκτυπο του χορού και της φροντίδας ενός κήπου στην ποιότητα της ζωής μας.

11 χορογραφικά έργα, η διαμόρφωση ενός κήπου, 3 εκπαιδευτικά εργαστήρια  και παράλληλες οικολογικές δράσεις: συναντήσεις, αφηγήσεις, περίπατοι, ομιλίες, κατασκευές, φιλοξενούνται στο Κέντρο Χορού Ντάνκαν και στον ευρύτερο χώρο του.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από διατομεακές συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών του χορού, επιστημόνων, εκπαιδευτικών, δημοτών όλων των ηλικιών και τεχνιτών και δοκιμάζει τρόπους που μειώνουν την απόσταση μεταξύ τέχνης και ζωής, καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση, στρέφονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τόπου, του τοπίου, της κοινότητας, πάνω στο ίχνος της «οικοκοινότητας» που έστησαν στον ίδιο χώρο ο Ραϋμόνδος και η Πηνελόπη Ντάνκαν στην αρχή του 20ου αιώνα.

Ο καλλιτέχνης πρέπει να εστιάζει όχι στην επικαιρότητα αλλά στα φαινόμενα των καιρών – Walter Benjamin

Η πρόκληση του Moving Ground είναι η αλλαγή ατμόσφαιρας του οικοσυστήματος του Κέντρου Ντάνκαν μέσα από δράσεις που μετατοπίζουν τη στάση των ανθρώπων που το ζουν –μαθητές, γονείς, καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες: μια σύνθετη ανθρωπογεωγραφία που απολαμβάνει τον χώρο, αλλά, από άγνοια ή/και έλλειψη πρακτικών οικειοποίησης, μπορεί μερικές φορές να τον  τραυματίζει ή να τον παραμελεί – όπως συμβαίνει με τον ίδιο τον πλανήτη.

Στις δράσεις συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μίνα Ανανιάδου, Ηρώ Βασάλου, Δήμος Βρύζας, Κατερίνα Δελακούρα, M. Εugenia Demeglio,  Ζωή Δημητρίου, Κατερίνα Μπέλλα, Δώρα Ζούμπα, , Βέρα Καραβάκου, Κάντυ Καρρά, Βιτόρια Κωτσάλου, Χαρά Κότσαλη, Δήμητρα Μητροπούλου, Ανθή Μουριάδου, Δήμητρα Μερτζάνη,  Αναστασία Μπάρκα, Μαριέλα Νέστορα,   Ίρις Νικολάου, Σόνια Ντόβα, Βασίλης Ντούρος, Λουκιανή Παπαδάκη, Μαρία Παπαδοπούλου,  Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης, Αναστασία Πολυχρονίδου, Παύλος Σαμάτης, Στέλλα Τριπολιτάκη, Βασιλική Τσαγκάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου.

Ομάδα Σχεδιασμού: Νίκος Αναστασόπουλος, Μόνικα Βαξεβάνη, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος,  Πηνελόπη Ηλιάσκου, Χριστίνα Κατσάρη,  Βιτόρια Κωτσάλου, Μαριέλα Νέστορα

Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν  έχει την έδρα  του στο σπίτι – τον «ναό του χορού» – που έχτισαν η Ιζαντόρα και ο Ρέιμοντ Ντάνκαν όταν έφτασαν για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1903. Είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου Κοπανά ή Αύρα στην περιοχή που το 1927 ονομάστηκε Βύρωνας και σήμερα ορίζεται σαν σύνορο μεταξύ τριών Δήμων (Βύρωνα, Υμηττού, Αθήνας).

Το κτίριο, ένα απλό ορθογώνιο κτισμένο με την πορώδη πέτρα του Υμηττού, περιτριγυρισμένο από κήπο και ευρύχωρη αυλή με θέα στη θάλασσα, αναπτύσσει έναν συνεχή διάλογο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Ως κέντρο έρευνας και φιλοξενίας καλλιτεχνών του χορού που κινούνται γύρω από τη χορογραφική έρευνα, εκπαίδευση και δημιουργία, επιλέγει ως πυρήνα ανάπτυξής του την εξής πρόκληση: η ταυτότητα, ο ρόλος και οι πρακτικές του να βρίσκονται σε μια διαδικασία συνεχούς αναδιαμόρφωσης, σε αλληλεξάρτηση και συμπληρωματικότητα με την ιστορία του, την αρχιτεκτονική, τα υλικά του και την τοποθεσία, αλλά και την τοπική κοινωνία και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της χορευτικής κοινότητας. Ως πορώδης, διαρκώς μεταβαλλόμενος οργανισμός, επιμελείται, εισηγείται ή φιλοξενεί δράσεις που συγκεντρώνουν καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και μέλη της κοινότητας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή – υφαίνοντας εφήμερες κοινότητες στις οποίες καλλιεργείται η  αίσθηση της σύνδεσης και της συγγένειας. Αποτελεί και αυτό ένα μικρό οικοσύστημα, με μια ποικιλία οργανισμών που το συνοικούν και το μοιράζονται.

Το EDN  (Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού)  είναι ένα από τα μεγαλύτερα Δίκτυα Χορού στην Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τα δυνατά σημεία του κάθε εταίρου-μέλους του, το EDN υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων και δράσεων με  ιδιαίτερη ανταπόκριση στους επαγγελματίες του χορού αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Βασικός του στόχος είναι η υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των καλλιτεχνών του χορού, η διεθνής προώθηση και παρουσίαση του έργου τους και γενικότερα της τέχνης του χορού, μέσα από την ανάπτυξη δομών όπως είναι τα Κέντρα Χορού (dance houses). Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν, ένα δυναμικό Κέντρο Xορού αφιερωμένο στη χορογραφική έρευνα, εκπαίδευση και δημιουργία, αποτελεί από το 2009 ιδρυτικό μέλος του EDN.

Πληροφορίες

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 ώρα 9.30  – 22.00

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 ώρα 9.30 – 19.00

Δήλωση συμμετοχής έως τις 28 Μαΐου εδώ.

Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Χρυσάφης 34, Βύρωνας | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map | Τηλ.: 2107621234


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Δεκέμβριος: Εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής Πατρών

Δεκέμβριος: Εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής Πατρών

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 130 χρόνια λειτουργίας της, η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, διοργανώνει εκδηλώσεις που αφορούν τις ...
The Big Nose Attack Live at six dogs

The Big Nose Attack & Friends στο six d.o.g.s

Βαρετό ρεβεγιόν Χριστουγέννων σε εστιατόριο αλά καρτ ή rock 'n' roll party με τα πιο hot ονόματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής; ...
Θοδωρής Αραμπατζής «Η φωνή των δέντρων»

Θοδωρής Αραμπατζής «Η φωνή των δέντρων»

Όταν η πόλη της πλήττεται από μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή, η εντεκάχρονη Μαρία βρίσκει καταφύγιο μαζί με την οικογένειά της ...
Oğuz Atay «Αποσυνάγωγοι»

Oğuz Atay «Αποσυνάγωγοι»

«Οι Αποσυνάγωγοι είναι ένα «μυθιστόρημα-επανάσταση» για την τουρκική λογοτεχνία, «το πιο σημαντικό τουρκικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα» κατά την Unesco ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11860 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top