tetartopress

Athens Baroque Festival 2023 στο Θέατρο Χώρος

Athens Baroque Festival 2023

Athens Baroque Festival 2023Τέσσερις μουσικές παραστάσεις, δεκαέξι διακεκριμένοι μουσικοί, ένα ταξίδι στον κόσμο του παράδοξου και της υπερβολής. Το Athens Baroque Festival επιστρέφει από 28 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2023 και υπόσχεται στο αθηναϊκό κοινό μουσικές εμπειρίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, στο Θέατρο Χώρος στο Βοτανικό.

Με προσκεκλημένους μουσικούς από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, ανάμεσά τους ο ερμηνευτής – θρύλος της παλαιάς μουσικής Lee Santana, η διακεκριμένη σοπράνο με έδρα τη Γερμανία Μαρία Παλάσκα, ο μπάσο – βαρύτονος και σκηνοθέτης Γρηγόρης Πυριαλάκος, τα σύνολα Eliκων Ensemble, Canto Soave καιEnsemble Diverse and Bizarre, το μοναδικό αυτό στο είδος του φεστιβάλ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της βιολονίστριας Αναστασίας Μηλιώρη, επικεντρώνεται στη μουσική του μπαρόκ και την ιστορική της ερμηνεία με όργανα εποχής.

Το Athens Baroque Festival είναι ένα διεθνές μουσικό φεστιβάλ που,από το Σεπτέμβριο του 2017, διοργανώνεται σε σύγχρονους χώρους της Αθήνας.

Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία συνόλων και έχει φιλοξενήσει καταξιωμένους μουσικούς με διεθνή αναγνώριση, αλλά και νέους ταλαντούχους Έλληνες μουσικούς που ασχολούνται με αυτό το είδος, θέλοντας να προσφέρει βήμα και να ενισχύσει την πολυφωνία.

Η μουσική του μπαρόκ με το τεράστιο ρεπερτόριό της και τα αρχέγονα χαρακτηριστικά που τη διέπουν, αποτελεί μία πανανθρώπινη γλώσσα που συνεχίζει να εμπνέει και να συγκινεί τους μουσικούς και το κοινό ακόμα και σήμερα, όπως μας συγκινεί και μας αφορά η αρχαία τραγωδία, το ελισαβετιανό θέατρο, η κρητική λογοτεχνία της Αναγέννησης ή το δημοτικό τραγούδι.

Οι μουσικές του μπαρόκ υπόσχονται στον ακροατή – θεατή ένα ταξίδι στον κόσμο των μεγάλων αντιθέσεων και των ακατέργαστων ήχων, όπου τίποτα δεν είναι τέλειο και όλα είναι υπέροχα.


Athens Baroque Festival  2023 – Αναλυτικό Πρόγραμμα

 

Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη, 21:00

 

“Obligato”

μουσική για φλάουτο τραβέρσο & τσέμπαλο με αφετηρία τον J.S. Bach

Elικών Ensemble:Αντιγόνη Τσάλλα, φλάουτο τραβέρσο | Αλέξης Μαστιχιάδης, τσέμπαλο

Δεν είναι σύνηθες στις μουσικές συνθέσεις του 18ου αιώνα ένα πληκτροφόρο όργανο να αντιμετωπίζεται ισότιμα με ένα μελωδικό όργανο. Ο J.S.Bach όμως κατάφερε να αναδείξει με τον πιο μοναδικό τρόπο, τόσο το τσέμπαλο όσο και το φλάουτο τραβέρσο, μέσα από τις σονάτες του. Ακολουθώντας μετέπειτα αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο γραφής, οι συνθέτες J. J. Quantz και J. A. Scheibe μετέγραψαν δύο ξεχωριστές τρίο σονάτες ειδικά για το συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων.

Οι δύο μουσικοί του ELIKΩN Ensemble (Αντιγόνη Τσάλλα, Αλέξης Μαστιχιάδης) είναι αφιερωμένοι στην ιστορική ερμηνεία της μουσικής του μπαρόκ, αλλά παράλληλα πειραματίζονται με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

 

Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη, 21:00

 

“Vita Segreta, Musica Segreta”

μουσική για αντισυμβατικές γυναίκες

Canto Soave: Νατάσσα Αγγελοπούλου, σοπράνο | Μάιρα Μηλολιδάκη, σοπράνο | Έφη Μηνακούλη, μέτζο σοπράνο / θεόρβη | Κατερίνα Κτώνα, τσέμπαλο

17ος αιώνας, Adriana Basile – η Σειρήνα του Posillipo. Laura Peverara, Anna Guarini και Livia D’Arco, το περίφημο Concerto delle Donne. Ο Οίκος των Μεδίκων, οι Αυλές των D’ Este και των Gonzaga, η Accademia degli Unisoni.
Μέσα από επιστολές, ημερολόγια και ποιήματα το σύνολο Canto Soave αναζητά τα μυστικά των ταλαντούχων γυναικών που τόλμησαν να ζήσουν και να δημιουργήσουν, συχνά ενάντια στους κοινωνικούς κανόνες της εποχής τους.

H παράσταση Vita Segreta, Musica Segreta εξερευνά την αθέατη ζωή τους, με επίκεντρο την φωνητική μουσική που γράφτηκε για τις διάσημες τραγουδίστριες και τα σπουδαία γυναικεία φωνητικά σύνολα που ψυχαγωγούσαν τους ευγενείς στις αυλές της Φλωρεντίας, της Φερράρα,της Μάντοβα και της Βενετίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες, ντουέτα και τρίο των L. Luzzaschi, C. Monteverdi, L. Rossi αλλά και των συνθετριών F. Caccini και B. Strozzi.

Το σύνολο Canto Soave ειδικεύεται στην φωνητική μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Η καθεμία από τις καλλιτέχνιδες που το αποτελούν διαγράφει εδώ και χρόνια την δική της ξεχωριστή πορεία στο χώρο της κλασικής μουσικής και του μουσικού θεάτρου, υπηρετώντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου και αισθητικής.

 

Σάββατο 30 Σεπτέμβρη, 21:00

 

“Cantando con vihuela de mano”

η ισπανική Αναγέννηση & η σεφαραδίτικη παράδοση συναντούν το σύγχρονο τραγούδι

Μαρία Παλάσκα, σοπράνο / σύλληψη, επιλογή ποιημάτων

Lee Santana, vihuela / σύνθεση

Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με βασικούς άξονες τον Ισπανό συνθέτη του 16ου αιώνα Luis de Milán, τον σύγχρονο Αμερικανό συνθέτη και λαουτίστα Lee Santana, τη Vihuela, τη Σεφαραδίτικη παράδοση και τη σύγχρονη γυναικεία σοπράνο φωνή.

Η νihuela – παραδοσιακό ισπανικό όργανο – ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής το 15ο και 16ο αιώνα στην Ισπανία και ιδιαιτέρως αγαπητή μεταξύ των Εβραίων της Ισπανίας. Ο Luis de Milán ήταν o βιρτουόζος αυτού του οργάνου με την περίφημη μέθοδό του Libro de musica de vihuela de mano – El Maestro (Valencia, 1536).

Χρησιμοποιώντας αυτό το όργανο ο Lee Santana μελοποιεί σεφαραδίτικα λαϊκά ποιήματα από τη Θεσσαλονίκη, γραμμένα στη Ladino, εμπνεόμενος από τον Luis de Milán, και καταθέτοντας τη δική του συνθετική γραφή με σαφής αναφορές στη τζαζ.

O ερμηνευτής της παλαιάς μουσικής Lee Santana, έχει παίξει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ παλαιάς μουσικής με πολλά από τα πιο γνωστά μουσικά σύνολα ( Freiburg Baroque Orchestra, The Harp Consort, Hesperion XX, Musica Fiata), αλλά και με το δικό του συγκρότημα «Los Otros». Η δουλειά του ως σολίστ, ως κοντινουίστα και ως συνθέτη αποτυπώνεται σε περισσότερες από 60 παραγωγές CD.

Η σοπράνο Μαρία Παλάσκα με έδρα τη Γερμανία έχει στο ενεργητικό της πάνω από 15 οπερατικούς ρόλους. Η φωνητική και ερμηνευτική της ευελιξία καλύπτει ένα ρεπερτόριο από τον Claudio Monteverdi έως τον Wolfgang Rihm. Αγαπήθηκε από το Αθηναϊκό κοινό μέσα από παραγωγές όπως η Σαλώμη του Stradella (Φεστιβάλ Αθηνών) και ο Ορφέας του Monteverdi (Μέγαρο Μουσικής) με τους Latinitas Nostra, όπως επίσης η La Bohème και ο Μαγικός Αυλός – Εθνική Λυρική Σκηνή.

 

Κυριακή 1 Οκτώβρη, 21:00

 

“La Dirindina– Η Μαθητευόμενη Τραγουδίστρια”

κωμική όπερα σε δύο μέρη

Ταυτότητα:

Μουσική:Domenico Scarlatti | Libretto:Girolamo Gigli | Σκηνοθεσία, διδασκαλία ρόλων, επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών,μετάφραση, υπερτιτλισμός: ΓρηγόρηςΠυριαλάκος | Μουσική προετοιμασία: Φοίβος Φίλκας | Dirindina: Μαρία Σβάρνα | DonCarissimo: Γρηγόρης Πυριαλάκος | Liscione: Δημήτρης Γρηγόρης Καλογιάννης | Ensemble Diverse and Bizarre | Αναστασία Μηλιώρη, μπαρόκ βιολί | Κίρα Σαπλαχίδου, φλάουτο τραβέρσο | Νικολέτα Χατζοπούλου, βιόλα ντα γκάμπα | Σεβαστιανός Μοτορίνος, τσέμπαλο

Η όπερα La Dirindina είναι ένα κωμικό ιντερμέτζο του Domenico Scarlatti. Λίγο πριν από την πρεμιέρα της για το Καρναβάλι του 1715 στο Teatro Capranica στη Ρώμη,απαγορεύθηκε και αποσύρθηκε μετά από την λογοκρισία που δέχθηκε από το Βατικανό.

Ο λόγος ήταν το σκανδαλώδες λιμπρέτο του αξιότιμου αλλά ασεβούς και σατιρικού Τοσκανού θεατρικού συγγραφέα Girolamo Gigli, που αποκάλυπτε τις υποκρισίες της «καλής κοινωνίας» της εποχής, ειδικά σε ό,τι αφορούσε στη θέση της γυναίκας, το θέμα του γάμου, των αμβλώσεων, την ματαιοδοξία, κ.α. Η εκτύπωση του λιμπρέτου απαγορεύθηκε, αλλά ένα αντίγραφο ανακαλύφθηκε από τον Giovanni Battista Martini (διάσημος ως δάσκαλος τόσο του J.C. Bach όσο και του Mozart), ο οποίος τελικά συνέβαλε στη μουσική έκδοση που εκτελείται σήμερα. Το έργο ανακαλύφθηκε εκ νέου και επιμελήθηκε πιο πρόσφατα από τον μουσικολόγο Francesco Degrada και μια πρώτη ηχογράφηση έγινε από τον Riccardo Muti στη Νάπολη το 1968.

Ο μπάσο – βαρύτονος και σκηνοθέτης Γρηγόρης Πυριαλάκος έχει στο ενεργητικό του πάνω από 15 οπερατικούς ρόλους και πολυάριθμες συμμετοχές σε ρεσιτάλ και θεατρικά έργα. Έχει σκηνοθετήσει, μεταφράσει και κάνει τη μουσική διδασκαλία στις όπερες “La Dirindina” του D.Scarlatti, “La Canterina” του J.Haydn, “The Old Maid and the Thief” και “The telephone’ του G.C.Menotti, “Hansel and Gretel” του E.Humperdinck, “Yolka” του Α.Rebikof, “La Voixhumaine”,”The Italian Lesson” του L.Hoiby, “Before breakfast” του T.Pasatieri, “Der kanarienvogel kantate” δραματοποιημένη κοσμική καντάτα του G.P.Telemann, “La Princesse Jaune” του C.Saint Saëns και ” Little red riding hood” του Seymour Barab – τις περισσότερες σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.

Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ensemble Diverse and Bizarreαποτελείται από νέους, πολύπλευρους μουσικούς και ασχολείται από το 2017 μέχρι σήμερα με την ιστορική ερμηνεία της μουσικής του μπαρόκ.


Athens Baroque Festival 2023

 

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αναστασία Μηλιώρη

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας

Παραγωγή: clé d’ utouverte

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Athens Baroque Festival: www.athensbaroquefestival.com | facebook | instagram

 

Πληροφορίες

 

28 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 15 ευρώ | Φοιτητές, άνεργοι, άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ, παιδικό (έως 12 ετών): 8 ευρώ | Πακέτο για όλο το φεστιβάλ (4 παραστάσεις): 45 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

Θέατρο Χώρος,  Πραβίου 6, Βοτανικός | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map | Τηλ.: 2103426736 | www.horostheatre.gr | facebook

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Κλιμάκωση του αγώνα της Νέμεσις για αλλαγές στο νόμο 4830/21

Κλιμάκωση του αγώνα της Νέμεσις για αλλαγές στο νόμο 4830/21

Ανακοίνωση της Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι σχετικά με την κλιμάκωση του αγώνα και ...
Θερινό Σχολείο ΕΑΠ : Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές - Τεχνικά Έργα

Θερινό Σχολείο ΕΑΠ : Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές – Τεχνικά Έργα

Φυσικές καταστροφές συμβαίνουν από την απαρχή της Γης. Όμως, αν κοιτάξουμε στην σύγχρονη ιστορία, βασικοί παράγοντες πρόκλησης ή έντασης των ...
ΑΠΕ στον Δήμο Αγρινίου: Ανάστατη η τοπική κοινωνία

ΑΠΕ στον Δήμο Αγρινίου: Ανάστατη η τοπική κοινωνία

Αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες είναι το τελευταίο διάστημα οι «επιθέσεις» διαφόρων εταιρειών στον Δήμο Αγρινίου, και πιο συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες ...
Όρνια

Τα Όρνια φωλιάζουν ξανά στην Πάρνηθα μετά από δεκαετίες

Μία μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε η παρακολούθηση των πληθυσμών του Όρνιου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος Life ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13915 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top