Άτλαντας Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ελλάδας
Το Πρόγραμμα του 1ου Άτλαντα των Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ελλάδας (ΑΑΠΕ1) αποτελεί την πρώτη εθνική προσπάθεια χαρτογράφησης της κατανομής των αναπαραγόμενων ειδών πουλιών. Το πρόγραμμα συντονίζεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και θα καλύψει τη δεκαετία 2013 – 2023. Στόχος του προγράμματος ΑΑΠΕ1 είναι να καταγραφεί η ένδειξη αναπαραγωγής (breeding evidence) και να εκτιμηθεί η αφθονία (abundance) όλων των ειδών πουλιών σε κάθε 10×10 χλμ. τετράγωνο της χώρας. Όπως αναλυτικά ανακοινώνεται από την Ορνιθολογική:
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχουν καταγραφεί πολλές μεταβολές στο περιβάλλον, όπως αλλαγές στις χρήσεις γης και το κλίμα, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πουλιών. Για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή στοχευμένων δράσεων προστασίας των ειδών αλλά και την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση κατά τη λήψη αποφάσεων, χρειαζόμαστε την πληρέστερη και πιο ανανεωμένη πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκονται τα πουλιά και πως αλλάζει η κατανομή τους.
Το πρόγραμμα ΑΑΠΕ1 ξεκίνησε στο πλαίσιο του European Breeding Bird Atlas 2 (EBBA2), δηλαδή του 2ου Άτλαντα των Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ευρώπης, ενός από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα καταγραφής της βιοποικιλότητας που επιχειρήθηκε ποτέ. Το EBBA2 συντόνισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καταμέτρησης Πουλιών (European Bird Census Council – EBCC) σε συνεργασία με εταίρους σε όλη την Ευρώπη με σκοπό να παράγει έναν νέο άτλαντα για τα αναπαραγόμενα είδη της Ευρώπης για την περίοδο 2013 – 2019.
Δείτε εδώ τους χάρτες κατανομής και αφθονίας των 596 αναπαραγόμενων ειδών πουλιών της Ευρώπης
Για να επιτευχθεί μια ικανοποιητική κάλυψη της χώρας, χρειάζεται η βοήθεια όλων
– Δείτε ποια 10×10 χλμ τετράγωνα δεν έχουν ακόμη καλυφθεί και επιλέξτε να κάνετε καταγραφές σε αυτά (Στον χάρτη Google Earth, τα άσπρα τετράγωνα δεν έχουν καλυφθεί, τα πράσινα τετράγωνα έχουν καλυφθεί, ενώ τα πορτοκαλί χρειάζονται και άλλες καταμετρήσεις).
– Δηλώστε συμμετοχή στο πρόγραμμα ΑΑΠΕ1
– Διαβάστε τις Οδηγίες και δείτε την Παρουσίαση με τη μεθοδολογία για τις Χρονομετρημένες Επισκέψεις
– Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο atlas[at]ornithologiki.gr
Όπου είναι εφικτό θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα πεδίου. Πολλές πηγές δεδομένων θεωρούνται κατάλληλες για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΑΠΕ1. Εάν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω μεθόδους:
Α. Χρονομετρημένες Επισκέψεις (Timed Visits)
Στις Χρονομετρημένες Επισκέψεις, οι εθελοντές πραγματοποιούν καταγραφές σε δύο 2×2 χλμ τετράγωνα από ένα προεπιλεγμένο 10×10 χλμ τετράγωνο. Κάθε επίσκεψη πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 1,5 ώρες ουσιαστικής καταμέτρησης εντός της ίδια μέρας κατά την διάρκεια του πρωινού ή του απογεύματος.
– Πρωτόκολλο Συμπλήρωσης Δεδομένων Χρονομετρημένων Επισκέψεων
Β. Τυχαίες παρατηρήσεις
Μπορείτε να υποβάλλετε οποιαδήποτε καταγραφή σας, από πλήρεις λίστες (complete lists) για όποιο 10×10 χλμ τετράγωνο επισκεφθείτε στην Ελλάδα, μέχρι τυχαίες παρατηρήσεις σπάνιων ειδών. Οι παρατηρήσεις μπορούν να συλλεγούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (όπως είναι το e-Bird, o Ορνιθότοπος – BirdTrack, το Ornitho, το Observation, κ.λπ.) ή να συμπληρώσετε και να αποστείλετε τα δεδομένα σας στα ειδικά διαμορφωμένα Πρωτόκολλα Τυχαίων Παρατηρήσεων.
– Πρωτόκολλο Συμπλήρωσης Δεδομένων για Τυχαίες Παρατηρήσεις
Γ. Προγράμματα Συστηματικής Παρακολούθηση Αναπαραγόμενων Πουλιών
- Αυτή η μέθοδος συμπεριλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων μέσω διαφόρων συστηματικών προγραμμάτων παρακολούθησης, τα οποία παρέχουν την σχετική αφθονία των πουλιών για κάθε συγκεκριμένο 10×10χλμ τετράγωνο. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε οποιοδήποτε από τα παρακάτω προγράμματα (Για περισσότερες πληροφορίες για το κάθε πρόγραμμα, επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους για να βρείτε τις μεθοδολογίες, τα πρωτόκολλα πεδίου και τα πρωτόκολλα συμπλήρωσης δεδομένων):
- 1. Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Κοινών Ειδών Πουλιών της Ελλάδας (HCBM)
2. Παρακολούθηση των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά / ΙΒΑ
3. Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Υγροτόπων της Αττικής
4. Εθνικές απογραφές αποικιακών ειδών (π.χ. Μαυροπετρίτης, Κιρκινέζι, κ.λπ.) ή/και σπάνιων ειδών (π.χ. Αργυροπελεκάνος) - 5. Δεδομένα δακτυλιώσεων