tetartopress

«Άβολες Πραγματικότητες» – Νέος Λατινοαμερικανικός Κινηματογράφος | Προβολές στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Άβολες Πραγματικότητες

Άβολες Πραγματικότητες


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικού Κινηματογράφου της Ουέλβα, παρουσιάζουν τον κύκλο προβολών ισπανικών ταινιών με τίτλο Άβολες Πραγματικότητες. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 από τις 18:30.

Οι τέσσερις ταινίες που θα προβληθούν παρουσιάζουν την ποικιλομορφία και τη δύναμη των ταινιών που γυρίζονται στην Λατινική Αμερική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιβηροαμερικανικές κινηματογραφικές παραγωγές από το Περού και τη Δομινικανή Δημοκρατία, που είναι λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά και έργα από την Αργεντινή και την Κολομβία, των οποίων η κινηματογραφική παραγωγή έχει τεράστια δυναμική και απήχηση ήδη από τα τέλη του περασμένου αιώνα.

Στόχος του αφιερώματος είναι προβάλλει ιστορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που επεξεργάζονται θέματα και ερωτήματα οικουμενικά που, ως θεατές, τα νιώθουμε οικεία τόσο πολιτιστικά όσο και προσωπικά. Οι ταινίες βάζουν το μαχαίρι στην πληγή καθώς αναδεικνύουν πόσο δύσκολο είναι να εκπληρωθούν τα όνειρα, ακόμα κι αν απλά αφορούν την καθημερινή διαβίωση.

 

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

 

Τετάρτη, 2/11 | 18:30: Προσωπικό Αορίστου Χρόνου / Planta permanente (Αργεντινή, 2019) του Ezequiel Radusky

Η Lila και η Marcela εργάζονταν πάντα ως καθαρίστριες σε έναν κρατικό οργανισμό. Έχουν εφεύρει έναν τρόπο να βγάζουν τα προς το ζην – και ένα όνειρο – λειτουργώντας μια παράνομη καντίνα σε μια εγκαταλελειμμένη γωνιά. Αλλά οι καιροί αλλάζουν και η επισφαλής εργασιακή ισορροπία καταστρέφεται όταν έρχεται μια νέα διευθύντρια.

 

Τετάρτη, 2/11 | 20:00: Τραγούδι χωρίς όνομα / Canción sin nombre (Περού και Ισπανία, 2019) της Melina León

Πρόκειται για την ιστορία της Georgina Condori, μιας μουσικού από τις Άνδεις, της οποίας το νεογέννητο μωρό εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Εν μέσω του πολιτικού χάους της εποχής, ο Pedro Campos, ένας νεαρός δημοσιογράφος από τη Λίμα, αναλαμβάνει την έρευνα και ξεκινά μαζί της μια απελπισμένη αναζήτηση.

 

Πέμπτη, 3/11/2022 | 18:30: Πισάρρο / Pizarro (Κολομβία, 2015). Ντοκυμαντέρ του Simón Hernández

Το Πισάρρο αφορά μια ιστορία πάνω στο βάρος της οικογενειακής κληρονομιάς. Ξεκινά όταν η εξόριστη στη Βαρκελώνη Μαρία Χοσέ συνειδητοποιεί ότι -όσο μακριά και αν τρέχει- δεν μπορεί να ξεφύγει από το φάντασμα του πατέρα της, Κάρλος Πισάρρο, διοικητή της Μ-19, που δολοφονήθηκε στις 26 Απριλίου 1990 μετά την υπογραφή μιας επιτυχημένης συνθήκης ειρήνης με την κολομβιανή κυβέρνηση.

 

Πέμπτη, 3/11/2022 | 20:00: Η Μίριαμ λέει ψέματα / Miriam miente (Δομινικανή Δημοκρατία και Ισπανία, 2018) των Natalia Cabral και Oriol Estrada.

Ο ήσυχος κόσμος μιας μικροαστικής οικογένειας αρχίζει να καταρρέει όταν η δεκατετράχρονη Μίριαμ γνωρίζει το αγόρι της στο Διαδίκτυο. Αυτή ιστορία φυλών και κοινωνικών τάξεων που εμπνέεται από τις ανεπίλυτες χρόνιες κοινωνικές αναταράξεις της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι ένα παράδειγμα της παγκόσμιας διαμάχης ανάμεσα στην ατομική επιθυμία για αγάπη και την επιθυμία να ανήκεις σε ένα κοινωνικό σύνολο.

 

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Τετάρτη 2 & Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, 18:30

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών (2103680052), [email protected]www.hau.gr/culture

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top