tetartopress

Αυγό: Ένα από τα πιο ανέγγιχτα βουνά της Ελλάδας κινδυνεύει με ισοπέδωση


Ανακοίνωση της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων με αφορμή την επαπειλούμενη καταστροφή στην καρδιά της Πίνδου και συγκεκριμένα στο όρος Αυγό όπου σχεδιάζεται ένα μεγάλο συγκρότημα αιολικών σταθμών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε νέα αποστολή βρίσκεται η αιολική βιομηχανία, με σκοπό να καταστρέψει ένα ακόμα από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας μας.Στο κέντρο της Πίνδου, ανατολικά από τα Τζουμέρκα και ανάμεσα στο Περτούλι, τον Αχελώο και τα Άγραφα βρίσκεται το Αυγό, ένα βουνό που λίγοι γνωρίζουν, οι περισσότεροι εξ αυτών ορειβάτες.

Πρόκειται για ένα μέρος μοναδικό, τόσο μακριά από τον αστικό πολιτισμό που μοιάζει σχεδόν παραμυθένιο. Ποιος θα περίμενε ότι εκεί, εκτός από μερικούς τολμηρούς φυσιολάτρες, θα έφταναν οι ορέξεις μεγάλων εταιρικών συμφερόντων;

Κι όμως, μια απλή επίσκεψη στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο. Στην καρδιά της Πίνδου σχεδιάζεται ένα μεγάλο συγκρότημα αιολικών σταθμών αποτελούμενων από συνολικά 58 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων, το οποίο θα βρίσκεται αποκλειστικά σε κορυφογραμμές σε ύψος 1.230 – 2.027 μέτρα. Η επενδύτρια εταιρεία ονομάζεται Enercoplan Investments και, για λογαριασμό της, ένα μελετητικό γραφείο έχει εκπονήσει την απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία και είναι σε δημόσια διαβούλευση στο ΗΠΜ μέχρι τις 25/11/2022.

Το πιο γνωστό και πιο ψηλό βουνό (2.145 μ.) από αυτά που θα πληγούν είναι το Αυγό. Επάνω του, εκτός από τις τερατώδεις ανεμογεννήτριες και τις τσιμεντένιες βάσεις τους, που θα τοποθετηθούν στην απότομη κορυφογραμμή, θα πρέπει να διανοιχτούν επίσης σε ιδιαίτερα κρημνώδεις πλαγιές συνολικά 20 χλμ. νέων δρόμων πλάτους από 10 έως και 40 μέτρων στις στροφές. Οι απαιτούμενες ανατινάξεις θα σημαδέψουν ανεπανόρθωτα τον ορεινό όγκο με βαθιές τομές και τα μπάζα θα ριχτούν άναρχα στις πλαγιές όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Επιπλέον, 35 χλμ. υφιστάμενων δασικών δρόμων θα διανοιχτούν για να φτάσουν το απαιτούμενο πλάτος. Αυτονόητο είναι ότι θα κοπούν χιλιάδες δέντρα.

Την έκταση των έργων που θα χρειαστούν μπορούμε να την φανταστούμε αν δούμε την εικόνα από την ΜΠΕ, που δείχνει τα σημεία τοποθέτησης των ανεμογεννητριών . Και φυσικά αντίστοιχα έργα θα γίνουν και στα υπόλοιπα βουνά και τις κορυφές του έργου (Καρατζιούνη, Καυκιάς, Μαυροβούνι).


Μάλιστα, το έργο βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο περιοχές Natura 2000 με κωδικούς GR2130013 Κερκέτιο Όρος (Κόζιακας) και GR 2130013 (Ευρύτερη Περιοχή Αθαμανικών Όρεων). Ωστόσο, προκειμένου να μην είναι πιθανή η απόρριψη του έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η εταιρεία φρόντισε να τοποθετήσει προσεκτικά τις ανεμογεννήτριες εκτός των προστατευόμενων περιοχών, με την κοντινότερη να απέχει μόλις 13 μέτρα από αυτές. Εξ ου και κάποια γρήγορα συμπεράσματα που διαβάζουμε στις μελέτες του έργου:

1. «Το έργο είναι εκτός προστατευόμενων περιοχών, δεν υπάρχουν στην περιοχή του έργου σημαντικοί βιότοποι, ώστε να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προστασίας και η θέση του έργου δεν αποτελεί καταφύγιο ορνιθοπανίδας διέλευσης αυτής»
2. «Η φάση λειτουργίας του ΑΣΠΗΕ δεν θα επηρεάσει καθόλου τους τύπους οικοτόπων και τα είδη χλωρίδας.»
3. «Ο επιλεγμένος σχεδιασμός απαιτεί την ελάχιστη επέμβαση σε δασικές εκτάσεις.»
4. «Η διασύνδεση των έργων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, δεν απαιτεί εκτεταμένα έργα και υποδομές.» (Αυτό αφορά και τα 48 χλμ. εντελώς νέων δρόμων που θα διανοιχτούν συνολικά σε βουνά και δάση).

Ηλεκτρικά το έργο θα διασυνδεθεί με τον υπό κατασκευή υποσταθμό της ΔΕΗ στον Τύμπανο Αργιθέας με εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων.

Το έργο βρίσκεται διοικητικά στους Δήμους Αργιθέας και Πύλης των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων αντίστοιχα.

Ήδη μια διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Πύλης έχει στείλει επιστολή στα αρμόδια δασαρχεία και τις διευθύνσεις δασών ζητώντας να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για το έργο.

Ας αγωνιστούμε όλες και όλοι, μαζί με την τοπική κοινωνία, για ένα μοναδικό βουνό και μια περιοχή που μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε.

Η φύση δεν πρέπει να αλωθεί από τις κερδοσκοπικές ορέξεις μερικών επιχειρηματικών ομίλων.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13624 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top