Τέταρτο

255 Προβολές

Μπροστά στον υποκριτικό καθρέφτη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

grass-2616911_1920[Οπαδός: ο αφοσιωμένος, ενθουσιώδης ακόλουθος μιας ιδεολογίας, θρησκείας κτλ.]

Οι οπαδοί

Αυτή η υποκριτική απαξίωση των οπαδών των ομάδων, από την πλευρά των δημοσιογράφων, των πολιτικών και εν γένει όλων αυτών που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μάλλον ο χειρότερος μέσος όρος, είναι εκτός από προκλητική και υποκριτική.

Καταδικάζουμε τον οπαδό (για την ακρίβεια τον φανατικό οπαδό) μιας ομάδας, αλλά όχι τον οπαδό-βουλευτή-πολιτευτή κτλ. που εξαρτώμενος οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά από το πολιτικό μαγαζάκι και αρχηγό, μπορεί να ψηφίζει όχι μόνο ενάντια στην συνείδησή του, αλλά και ενάντια στην λογική!

Αντίστοιχα δεν καταδικάζουμε τον οπαδό ενός πολιτικού κόμματος φορέα ή κίνησης γιατί είναι πιο κουλτουριάρικο και σικάτο, καθότι ο ακολουθούμενος είναι της ανωτέρας κοινωνικής υποστάθμης.

Θα έλεγα δε, ότι οι οπαδοί των ομάδων στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι -στις περισσότερες περιπτώσεις- πιο απεξαρτημένοι από κάθε είδους δεσμεύσεις, καθότι ο μοναδικός συνήθως οδηγός τους, είναι η αγάπη τους (έστω και βαθύτατα εγωιστική) για την ομάδα τους.

Οι πρόεδροι – Οι αρχηγοί

Αυτοί ανήκουν σε μια ιδιόμορφη κατηγορία οπαδών. Είτε ξεκίνησαν ως οπαδοί, είτε έγιναν στην πορεία, έχουν επιπλέον ένα κίνητρο. Αυτό του πολιτικού, κοινωνικού και κυρίως οικονομικού κέρδους. Ως εκ τούτου μπορεί να μην έχουν την κοινή παραδοχή και το άλλοθι των απλών οπαδών, αλλά έχουν μια αναμφισβήτητη δικαιολογία. Το χρήμα!

Οι ειδικοί

Δημοσιογράφοι, σχολιαστές, κατά φαντασίαν γραφιάδες. Αυτοί δεν είναι απλοί οπαδοί, αλλά κάτι χειρότερο. Μισθοφόροι οπαδοί! Και εξηγούμαι:

Θες να «ενημερωθείς» για την κυβέρνηση και το θεάρεστο έργο της; Δες Ακριβοπούλου και ΕΡΤ. Θες να «ενημερωθείς» για την ασυμβίβαστη αξιωματική αντιπολίτευση και τον ΠΑΟ; Δες ΣΚΑΙ! Και πάει λέγοντας.

Οι όποιες τους «αντικειμενικές» κορώνες, δεν έχουν ως κίνητρο και πρόταγμα την δημοσιογραφική δεοντολογία και αντικειμενικότητα (έσκασα στα γέλια! Σε καλό να μου βγει!) αλλά την εξαρτώμενη σχέση εργασίας και όχι μόνο με το αφεντικό τους.

Για παράδειγμα. Έχεις ακούσει, διαβάσει ποτέ για τον ναρκέμπορα στα «Παραπολιτικά»; Όχι βέβαια! Έχεις διαβάσει ποτέ για τον οπλέμπορα στην «Ώρα για σπορ»; Όχι βέβαια! Ας μην συνεχίσω τα παραδείγματα.

Αυτοί οι κριτές, αντικειμενικοί παρατηρητές και σχολιαστές της πραγματικότητας, αν εννοούσαν τις κατά καιρούς βαρύγδουπες δηλώσεις τους και γραπτές ή εικονικές αποτυπώσεις της σκέψης τους, θα τα «έβαζαν» πρώτιστα, για να επανέλθω στο επίκαιρο και φλέγον θέμα του ποδοσφαίρου, με τον ανεκδιήγητο οπαδό – δημοσιογράφο εκ της βορείου Ελλάδας ορμώμενο! Γιατί δεν τα βάζουν; Πάντως όχι από συντεχνιακή ή συναδελφική αλληλεγγύη. Είναι πολύ έξυπνοι και ένοχοι για να το κάνουν αυτό. Απλά είναι σίγουροι ότι σε μια τέτοια κριτική, αυτοί θα είναι ο επόμενος στόχος. Δεν τους λείπουν δα και οι αφορμές.

Εν κατακλείδι

Θα περιοριστώ μόνο στο τρέχων θέμα του ποδοσφαίρου.

Αν υπάρχει μια έκφανση της κοινωνικο-οικονομο-πολιτικής ζωής, πλήρως ενταγμένη στην ιδεολογία του κέρδους και του καπιταλισμού, δεν είναι άλλη παρά το ποδόσφαιρο.

Οι αφελείς αλλά και οι πληρωμένοι, νομίζουν ή υιοθετούν την άποψη ότι:

Η Μπάρτσα είναι η επαναστατική ποδοσφαιρική εκδοχή της Καταλονίας!

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι η επαναστατική βασκική μύγα στο ισπανικό κατεστημένο!

Ο ΟΣΦΠ η ομάδα προέρχεται από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά!

Ο ΠΑΟΚ, ΑΕΚ οι μικρασιατικές μήτρες στο ποδόσφαιρο!

Η Μπόκα Τζούνιορς η ποδοσφαιρική έκφραση των φτωχογειτονιών του Μπουένος Άιρες!

Αυτοί οι παραπάνω αλλά και όλοι οι υπόλοιποι αφελείς, γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στο καπιταλιστικό και κερδοφόρο παιγνίδι της FIFA, των πολυεθνικών κ.τ.λ.

Απλά κάνουν τα στραβά μάτια. Βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Αρνούνται να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, γιατί τότε θα ξεγυμνωθούν. Γιατί το να ξεγυμνωθούν στους άλλους το πολύ – πολύ να τους κάνει να ντραπούν. Το να ξεγυμνωθούν όμως στον εαυτό τους θα τους κάνει να τον σιχαθούν!


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7 Άρθρα

"Κάποτε μια υποψία μπορεί να γεννηθεί, γιατί μια καινούρια εμπειρία τραντάζει το ατράνταχτο αξίωμα!" | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top