tetartopress

Χειμερινά καλλιτεχνικά εργαστήρια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Eργαστήρια ΚΘΒΕ 2022-23

Eργαστήρια ΚΘΒΕ 2022-23


Ο κόσμος της δημιουργίας, της έκφρασης και της φαντασίας, με όχημα την τέχνη του θεάτρου, ανοίγει και πάλι για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες μέσα από τα Χειμερινά Καλλιτεχνικά Εργαστήρια «Εξερευνώ, Μαθαίνω, Εκπαιδεύομαι, Διασκεδάζω!» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Φέτος πιο ενισχυμένος και ανανεωμένος από ποτέ ο θεσμός ξεκινά με νέα αισθητηριακά εργαστήρια εξερεύνησης για βρέφη, με εργαστήρια ανακάλυψης και εμπειρίας για παιδιά από 3 ετών και άνω, θεατροπαιδαγωγικά για παιδιά του δημοτικού και βιωματικά θεατρικά εργαστήρια, για έφηβους και ενήλικες, στο κέντρο της πόλης αλλά και στη Μονή Λαζαριστών.

Το ΚΘΒΕ, υπερασπιζόμενο ένα θέατρο που αγκαλιάζει και απευθύνεται σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, συνεχίζει το ταξίδι του με τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια παρέχοντας για 4η χρονιά δωρεάν μαθήματα για ΑμεΑ.

Στόχος των εργαστηρίων είναι η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης των παιδιών, καθώς και η ανάπτυξη της φαντασίας, μέσα από ειδικά σχεδιασμένο ασκησιολόγιο, που ανταποκρίνεται στην ηλικιακή ομάδα κάθε εργαστηρίου, προσαρμοσμένο στη ιδιαίτερη θεματική, που εισάγει θεατρικούς κώδικες, αφουγκράζεται τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους νέους και εστιάζει σε ερεθίσματα, τα οποία ενθαρρύνουν τα παιδιά να δρουν ως «ενεργοί πολίτες», με ενδιαφέρον για τις κοινωνικές προεκτάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η θεματική του κάθε εργαστηρίου, σχεδιάζεται και διαμορφώνεται, βάσει της μεθοδολογίας και της φιλοσοφίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που σχετίζεται με την βιωματική εμπειρία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της άντλησης υλικού από τα ίδια τα παιδιά.

 
Η ομάδα εν δυνάμει και το ΚΘΒΕ μια αγκαλιά για τα ΑΜΕΑ

Πυρήνας φέτος του θεατρικού εργαστηρίου για ΑμεΑ θα είναι η Ομάδα Εν δυνάμει, η οποία σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, προχωρά στη δημιουργία ενός νέου κύκλου δράσεων.

Πρόκειται για μία σειρά εβδομαδιαίων θεατρικών εργαστηρίων για νέους (18 ετών και άνω), με εισηγητές και εισηγήτριες ηθοποιούς και μέλη της ομάδας Εν δυνάμει, σε συνεργασία με εθελοντές/ντριες της ομάδας.

Χρησιμοποιώντας εργαλεία δομημένου διαλόγου, παιχνίδια ρόλων, δημιουργικής γραφής, ασκήσεων χορού και θεάτρου, προσδοκούμε στη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου, το οποίο θα παρουσιαστεί στο τέλος των εργαστηρίων.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ανάπηρους και ανάπηρες, σε φίλους και φίλες της ομάδας Εν δυνάμει, καθώς και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την μεθοδολογία της εργασίας της.

Τμήμα ΑΜΕΑ: 18 ετών και άνω
Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map
Σάββατο 11:00

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο παραπάνω τμήματα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται οι ίδιοι ή οι φροντιστές τους στο ταμείο του Βασιλικού θεάτρου από Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, ώστε να καταθέσουν συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής στο Θεατρικό Εργαστήρι, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής της συμπληρωμένης αίτησης στο mail: [email protected].

 Αίτηση για ΑμεΑ |  Αίτηση ΑμεΑ (Συμπερίληψης)

Στη συνέχεια, και αφού εξετασθούν οι αιτήσεις, θα ειδοποιούνται τηλεφωνικά για την δυνατότητα συμμετοχής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ελένη Δημοπούλου στο τηλέφωνο 6948202250.

 

Νέα τμήματα για βρέφη (από 18 μηνών)

Η μεγάλη ανταπόκριση των νέων μαμάδων στη συμμετοχή τους στα βρεφικά τμήματα των Θεατρικών Εργαστηρίων, οδήγησε το ΚΘΒΕ στη δημιουργία νέων τμημάτων για βρέφη, από 18 μηνών και άνω, φέτος και στη Μονή Λαζαριστών.

 

4η χρονιά θεατρικά εργαστήρια για τους Ενήλικες

Τα τμήματα ενηλίκων αφορούν σε δύο ηλικιακές ομάδες, με δικαίωμα παρακολούθησης μια φορά την εβδομάδα. Η πρώτη ηλικιακή ομάδα συμπεριλαμβάνει άτομα από 18 έως 25 ετών ενώ η δεύτερη απευθύνεται σε άτομα 25 ετών και άνω. (*Τηρείται όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο).

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Βασιλικού Θεάτρου και της Μονής Λαζαριστών και υπό την καθοδήγηση έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και καλλιτεχνών, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη δική τους καλλιτεχνική εκδρομή στον κόσμο του Θεάτρου.

Οι εγγραφές αρχίζουν 17 Οκτωβρίου, στα ταμεία του Βασιλικού Θεάτρου – Ωράρια ταμείων.

Το κόστος συμμετοχής σε όλα τα τμήματα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Βασιλικού Θεάτρου και της Μονής Λαζαριστών ανέρχεται στο ποσό των 240 ευρώ ανά έτος (με δυνατότητα καταβολής σε δύο δόσεις).

Το ποσό μειώνεται στα 120 ευρώ ανά έτος, για τα επόμενα μέλη της ίδιας οικογένειας που συμμετέχουν σε τμήματα θεατρικών εργαστηρίων του ΚΘΒΕ και στην περίπτωση που ο ίδιος συμμετέχων παρακολουθεί περισσότερα από ένα εργαστήρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Οι εγγραφές για όλα τα εργαστήρια πραγματοποιούνται αποκλειστικά στα ταμεία του Βασιλικού θεάτρου, συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής και καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό.

 Αίτηση για παιδιά και εφήβουςΑίτηση για ενήλικες


Αναλυτικό Πρόγραμμα Εργαστηρίων  2022 – 2023

Βρεφικά Αισθητηριακά Εργαστήρια & Εργαστήρια ανακάλυψης και εμπειρίας

Οι πρώτες απόπειρες συνύπαρξης σε μία ομάδα, η συνεργασία, αλλά ταυτόχρονα και η ελευθερία για πειραματισμό, είναι κάποιοι από τους στόχους των βρεφικών και προνηπιακών εργαστηρίων. «Σε ένα μη κατευθυντικό παιχνίδι, με πληθώρα υλικών και ερεθισμάτων που απευθύνονται στις αισθήσεις, δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον παρατήρησης, εξερεύνησης και απόλαυσης, και έτσι συντελούμε σε μία πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού και του κόσμου».

Παράλληλα με τη χαρά του παιχνιδιού, την ανακάλυψη και την έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων, καλλιεργείται και η δημιουργικότητα των παιδιών. Έτσι, εξελίσσεται το παιχνίδι των ερεθισμάτων, σε ένα πιο δημιουργικό και παραστατικό εργαστήριο, όπου η νοηματοδότηση και τα πρώτα παιχνίδια ρόλων εισάγονται στις ομάδες.

Κάποια από τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού είναι ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη της λεπτής και αδρής κινητικότητας, η ενίσχυση της φαντασίας, της συγκέντρωσης και της αυτοπεποίθησης, το συμβολικό παιχνίδι, η ανάπτυξη της λεκτικής επικοινωνίας.

 

Βρεφικά Αισθητηριακά Εργαστήρια 18-24 Μηνών & 24-36 Μηνών

Βρεφικά εργαστήρια 18-24μηνών & 24-36 μηνών | Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Μαίρη Χατζηαγγελίδου

«Εγώ κι εσύ, εμείς μαζί θα παίξουμε πολύ!! Παραμύθια κι ιστορίες, μουσικές και μελωδίες, χρώματα, σχήματα και υλικά θα μας κρατήσουν συντροφιά…»

Με οδηγό το θεατρικό παιχνίδι και την αισθητηριακή αγωγή, καθώς και με εργαλεία όπως τα μουσικοκινητικά παιχνίδια, την αφήγηση, και τα παιχνίδια ρόλων, δημιουργείται ένα περιβάλλον έκφρασης και επικοινωνίας για τα βρέφη. Κάτω από την ομπρέλα της ομάδας απελευθερώνεται η φαντασία, τα παιδιά αλληλοεπιδρούν και συνεργάζονται δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους και με τους ενήλικες. Γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους, το σώμα τους, το χώρο, καλλιεργούν την αισθητική τους, αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους, εκφράζονται και διασκεδάζουν.

18-24 μηνών
Βασιλικό θέατρο – Πέμπτη: 17:30-18:30

24 -36 μηνών
Βασιλικό θέατρο – Πέμπτη: 19:00-20:00

Βρεφικά εργαστήρια 18-24μηνών & 24-36 μηνών | Μονή Λαζαριστών
Διδάσκουσα: Μαίρη Ανδρέου

«Οι πρώτες ομάδες, γέλια, δοκιμές και θα περάσουμε απίστευτες στιγμές. Απαλά και λεία, θεόρατα, τραχιά, βρεγμένα μα και γλιτσερά, μοσχομυρωδάτα είτε βρωμερά θα πειραματιστούνε όλα τα παιδιά».

Προσφέροντας, μέσα από μικρόκοσμους, ποικίλα ερεθίσματα για όλες τις αισθήσεις, και με τα εργαλεία της διαδραστικής αφήγησης και του θεατρικού παιχνιδιού, θα δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο για τις ομάδες και την αλληλεπίδραση των παιδιών. Χρώματα, πανιά, ήχοι και κατασκευές θα ξυπνήσουν την περιέργεια και θα διεγείρουν τη φαντασία. Παιχνίδια έκφρασης, κίνησης στο χώρο, και εξερεύνηση της σχέσης με τα υπόλοιπα σώματα, θα γεμίσουν χαρά την ομάδα όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των συνοδών/φροντιστών τους.

18-24 μηνών
Μονή Λαζαριστών – Τρίτη: 17:30-18:30

24 -36 μηνών
Μονή Λαζαριστών – Τρίτη: 19:00-20:00

 

Εργαστήρια εξερεύνησης και εμπειρίας  3 – 4,5 ετών & 5 – 6,5 ετών

Θεατρικό εργαστήρι: 3 – 4,5 ετών | Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Μαίρη Χατζηαγγελίδου

«Για μισό λεπτό! Το άκουσες και συ αυτό; Τι να ήταν άραγε και τι έχει να μας πει; Σε ποια γλώσσα και με τι αφορμή; Για στάσου μήπως ήταν μια τίγρης, ένας ήρωας, το φεγγάρι ή ένα κόκκινο πουλί; Νομίζω ήρθε η στιγμή! Η ώρα για παιχνίδι!»

Ένα παιχνίδι φαντασίας γεμάτο νέες σκηνές και εξελίξεις ακόμη και στις πιο χιλιοειπωμένες ιστορίες. Με αφορμή ένα παραμύθι, μια μελωδία, μια μυρωδιά , ένα χρώμα και με οδηγό το θεατρικό παιχνίδι, και την αισθητηριακή αγωγή δημιουργείται μία δράση κι ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, χαρίζοντας τους την δυνατότητα να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν, να σκεφθούν αυθόρμητα, να δράσουν ατομικά και συλλογικά και να ψυχαγωγηθούν. Μέσα από αυτή την εμπειρία καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, αναγνωρίζεται η σημασία της ομαδικότητας, τα μέλη γνωρίζουν το σώμα τους και τα συναισθήματα τους, παρατηρούν τον κόσμο και εκφράζονται.

3 – 4,5 ετών
Βασιλικό θέατρο – Σάββατο: 10:30-11:30

Θεατρικό εργαστήρι: 3 – 4,5 ετών | Μονή Λαζαριστών
Διδάσκουσα: Μαίρη Ανδρέου

Παίζω και Δημιουργώ

Πώς πετάει ένα μπαλόνι; Πως ζωντανεύει ένα πολύχρωμο πανί; Ας ανακαλύψουμε τον κόσμο του θεάτρου μέσα από παραμύθια ,ήχους και χρώματα.

Εξερευνούμε τον κόσμο γύρω μας με αισθητηριακά ερεθίσματα, μεταμορφωνόμαστε σε ζώα του δάσους, σε υπερήρωες, σε ψάρια του βυθού, σε μικρούς μεγάλους… Παίζουμε με χρώματα, στο χαρτί, στα χέρια, στο πρόσωπο… φτιάχνουμε δράκους με κορδέλες, πουλιά με μαντίλια, βουνά με χαρτόκουτα, γνωρίζουμε την ομάδα και δρούμε μαζί, μα πάνω από όλα διασκεδάζουμε με τις περιπέτειές μας!

3 – 4,5 ετών
Μονή Λαζαριστών – Σάββατο 10:00-11:00

Θεατρικό εργαστήρι: 5 – 6,5 ετών | Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Μαρία Καστανάρα

Ιστορίες και παραμύθια θα γίνουν αφορμές για δημιουργικά παιχνίδια, για ταξίδια σε κόσμους φανταστικούς και μαγεμένους, όπου η ομάδα μέσα από τη συνεργασία και τη δραματοποίηση, θα εξερευνήσει. Με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και αισθητηριακά ερεθίσματα, τα παιδιά θα καταφέρουν να δημιουργήσουν τους δικούς τους μαγικούς κόσμους, να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν τη θέση τους μέσα σε αυτούς, να αναλάβουν ρόλους και να απολαύσουν τα οφέλη της συνύπαρξης μέσα στην ασφάλεια της ομάδας.

5 – 6,5 ετών
Βασιλικό θέατρο – Πέμπτη: 17:30-18:30

Θεατρικό εργαστήρι: 5-6,5 ετών | Μονή Λαζαριστών:
Διδάσκουσα: Άννα Μαντά

«Μικροί πτυχιούχοι χειριστές αεροσκαφών» για παιδιά 5- 6,5 ετών.

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας γερομπάμπουρας- λάτρης της τζαζ- από την Σίκινο ,ένας μεθυσμένος σκαντζόχοιρος από το Πήλιο ,η Μύγα μαστερ -σεφ από τους Παξούς ,μια ξεκούρδιστη κιθάρα από το Λονδίνο και ένας ταλαιπωρημένος πίνακας του Joan Miro από το Παρίσι;

Ελάτε να επιβιβαστούμε στα αεροσκάφη μας και να ταξιδέψουμε βήμα βήμα, σε έναν διαφορετικό κόσμο! Στον μαγικό κόσμο του θέατρου και της τέχνης. Εκεί, όπου όλοι οι άνθρωποι συναντιούνται, από όλα τα σημεία της γης και φτιάχνουν την πιο ζεστή παρέα! Απαραίτητο αξεσουάρ :τα γυαλιά της φαντασίας.

Μέσα από μια σειρά συναντήσεων, με βασικό εργαλείο την θεατρική διαδικασία ,το εκπαιδευτικό δράμα, την αφήγηση παραμυθιού, σε συνδυασμό με την μουσική, την ζωγραφική και τις κατασκευές από πηλό, οι μικροί μας φίλοι, καλούνται να παίξουν, να εκφραστούν ,να αισθανθούν, να κατασκευάσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο παρέα με άλλους.

5 – 6,5 ετών
Μονή Λαζαριστών – Σάββατο: 10:15-11.15

 

Θεατρικά Εργαστήρια για παιδιά του Δημοτικού

Θεατρικό εργαστήρι: Α’- Β’ Δημοτικού | Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Μαρία Καστανάρα

Διαθέτοντας τα εργαλεία και τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, αλλά και του θεατρικού παιχνιδιού, θα αξιοποιήσουμε μύθους και ιστορίες. Η δημιουργία και η έκφραση μέσα στην ασφάλεια της ομάδας, θα χτίσει τα βήματα για την αυτογνωσία και την καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης, εμπλέκοντας το φανταστικό με το πραγματικό.

Α’- Β’ Δημοτικού
Βασιλικό θέατρο – Πέμπτη: 18:45 – 20:15

Θεατρικό εργαστήρι: Α’- Β’ Δημοτικού | Μονή Λαζαριστών
Διδάσκουσα: Άννα Μαντά

«Μικροί πτυχιούχοι χειριστές αεροσκαφών» για παιδιά α’+ β’ Δημοτικου

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα συναχωμένο μύδι από την Μασσαλία , ένας ρεμπέτης από την Σύρο ,ένας αρχιτέκτονας από την Νεα Υορκη ,ένας τζίτζικας ντράμερ από την Ρόδο ,μια νυσταγμένη γραβάτα από την Ιταλια, ένας κλεμμένος πίνακας του Edgar Degas από το Παρίσι με τον σπουδαίο ζωγράφο κ. Pablo Picasso;

Ελάτε να επιβιβαστούμε στα αεροσκάφη μας και να ταξιδέψουμε βήμα βήμα, σε έναν διαφορετικό κόσμο! Στον μαγικό κόσμο του θέατρου και της τέχνης. Εκεί, όπου όλοι οι άνθρωποι συναντιούνται, από όλα τα σημεία της γης και φτιάχνουν την πιο ζεστή παρέα!

Απαραίτητα αξεσουάρ :τα γυαλιά της φαντασίας και ένα πλατύ χαμόγελο. Μέσα από μια σειρά συναντήσεων ,με βασικό εργαλείο την θεατρική διαδικασία ,το εκπαιδευτικό δράμα, την αφήγηση παραμυθιού και ιστοριών ,σε συνδυασμό με τη μουσική ,την ζωγραφική και τις κατασκευές από πηλό, οι μικροί μας φίλοι, καλούνται να παίξουν ,να αυτοσχεδιάσουν ομαδικά και ατομικά ,να (συν)-δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά αυτού του γοητευτικού κόσμου.

Α’- Β’ Δημοτικού
Μονή Λαζαριστών – Σάββατο: 11:30 – 12:45

Θεατρικό εργαστήρι: Γ’- Δ’ Δημοτικού | Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Μαίρη Ανδρέου

Παίζω και Δημιουργώ

Κλασσικά παραμύθια μεταφερμένα σε εποχές σύγχρονες υπό το πρίσμα των μικρών μας πλασμάτων, είναι ο βασικός στόχος του εργαστηρίου. Η συνεργασία μέσα στην ομάδα, η απελευθέρωση της φαντασίας και η αποδοχή του διαφορετικού, είναι τα συστατικά για να δημιουργήσουμε τον δικό μας κόσμο, τα δικά μας “κοστούμια’’, τις δικές μας μάσκες και ιστορίες και φυσικά να εκφραστούμε ελεύθερα! Η ομάδα

θα επιλέγει την ιστορία ως καμβά εργασίας, και χρησιμοποιώντας εργαλεία και τεχνικές από το θεατρικό παιχνίδι και την τέχνη της σκηνοθεσίας, θα δημιουργεί έναν καινούργιο δικό της κόσμο, τον οποίο-γιατί όχι- ίσως και να παρουσιάζει!

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας και ομαδοσυνεργατικότητας, έτσι ώστε να ξετυλιχτούν τα οφέλη της εργασίας ενός συνόλου, καθώς και να ανακαλύψουμε το θέατρο από όλες τις πλευρές του.

Γ’- Δ’ Δημοτικού
Βασιλικό θέατρο – Σάββατο: 12:00 – 13:30

Θεατρικό εργαστήρι: Γ’- Δ’ Δημοτικού | Μονή Λαζαριστών
Διδάσκουσα: Άννα Μαντά

«Μικροί πτυχιούχοι χειριστές αεροσκαφών» για παιδιά γ’+ δ’ Δημοτικού

Ιστορίες Κίνηση Ρυθμός Παύση Στοπ

Δέστε τις ζώνες σας και το ταξίδι ξεκινάει!!

Ελάτε να επιβιβαστούμε στα αεροσκάφη μας και να ταξιδέψουμε βήμα βήμα, σε έναν διαφορετικό κόσμο! Στον μαγικό κόσμο του θέατρου και της τέχνης. Εκεί, όπου όλοι οι άνθρωποι συναντιούνται, από όλα τα σημεία της γης φτιάχνουν την πιο ζεστή παρέα! Απαραίτητα αξεσουάρ: τα γυαλιά της φαντασίας, και η όρεξη για συνεργασία και ομαδικότητα.

Μέσα από μια σειρά συναντήσεων, με βασικό εργαλείο την θεατρική διαδικασία ,το εκπαιδευτικό δράμα, τις ιστορίες, σε συνδυασμό με την μουσική ,την ζωγραφική και τις ομαδικές κατασκευές από πηλό, οι νεαροί συμμετέχοντες, καλούνται να παίξουν, να εμπλακούν σε παιχνίδια ρόλων, να συμμετέχουν σε ασκήσεις συγκέντρωσης, παρατηρητικότητας και επικοινωνίας, να αυτοσχεδιάσουν ατομικά και ομαδικά, να συνθέσουν τη δική τους ιστορία και να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά αυτού του γοητευτικού κόσμου.

Γ’- Δ’ Δημοτικού
Μονή Λαζαριστών – Σάββατο: 13:00 – 14.30

Θεατρικό εργαστήρι: Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού | Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Μαίρη Ανδρέου

Παίζω και Δημιουργώ

Με άξονα τα κλασσικά παραμύθια και τα ερεθίσματα της εποχής μας, φανταζόμαστε και δημιουργούμε τον δικό μας κόσμο, τα δικά μας “κοστούμια’’, τις δικές μας μάσκες, τις δικές μας ιστορίες.

Η ομάδα θα επιλέγει την ιστορία ως καμβά εργασίας, και χρησιμοποιώντας εργαλεία και τεχνικές από το θεατρικό παιχνίδι και την τέχνη της σκηνοθεσίας, θα δημιουργεί έναν καινούργιο δικό της κόσμο, τον οποίο-γιατί όχι- ίσως και να παρουσιάζει!

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας και ομαδοσυνεργατικότητας, έτσι ώστε να ξετυλιχτούν τα ωφέλη της εργασίας ενός συνόλου, καθώς και να ανακαλύψουμε το θέατρο από όλες τις πλευρές του.

Ε’- ΣΤ’ Δημοτικού
Βασιλικό θέατρο – Σάββατο: 13:30 – 15:00

Θεατρικό Εργαστήριο για Ε΄- ΣΤ Δημοτικού | Μονή Λαζαριστών
Διδάσκουσα: Θωμαή Ουζούνη

Το εργαστήρι μέσα από ομαδικό παιχνίδι( ασκήσεις φωνητικές, ρυθμικές, αισθητηριακές εμπιστοσύνης ) δίνει έμφαση στην ομάδα και την λειτουργία της. Επικεντρώνεται σε ομαδικά παιχνίδια ρόλων , αυτοσχεδιασμούς και χρήση αντικειμένου, παραγωγή λόγου, σε δραστηριότητες από τις οποίες να αναδεικνύεται ο ρόλος της μονάδας μέσα στην ομάδα, με στοιχεία εκπαιδευτικού δράματος.

Ε’- ΣΤ’ Δημοτικού
Μονή Λαζαριστών – Κυριακή: 10.00 – 11.30

 

Θεατρικά Εργαστήρια για Εφήβους

Θεατρικό Εργαστήριο για εφήβους Α’- Β’ Γυμνασίου | Μονή Λαζαριστών
Διδάσκουσα: Θωμαή Ουζούνη

Το εργαστήρι έχει ως βασικό άξονα την ομάδα και την εξοικείωση των μελών της ομάδας μέσα από ασκήσεις επικοινωνίας, συγκέντρωσης, εμπιστοσύνης αισθητηριακές, ρυθμού, αυτοσχεδιασμό, σύνθεση, με υλικό και έμπνευση τον ποιητικό λόγο και την σκηνική του” αποτύπωση”.

Α’- Β’ Γυμνασίου
Μονή Λαζαριστών – Κυριακή 12:00-15:00

Εργαστήριο για εφήβους Α’-Β’ Γυμνασίου
Βασιλικό θέατρο

Γ’ Γυμνασίου-Α’ Λυκείου | Μονή Λαζαριστών
Διδάσκουσα: Δανάη Τανίδου

Το θέατρο είναι μια πύλη για εξερεύνηση, γνώση, απελευθέρωση για τον κόσμο και τον εαυτό μας. Μέσω του θεάτρου λοιπόν στο εργαστήριο αυτό οι έφηβοι θα ξανά συστηθούν με τον κόσμο, τον εαυτό τους, τον πολύτιμο άλλο . Θα βρουν τον χώρο

και τον τρόπο να εκφράσουν ελεύθερα όλες τις σκέψεις τους, τη δημιουργικότητα τους και να αισθανθούν την έννοια του ανήκειν. Τεχνικές του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού, του divised theatre θα αναμειχθούν με σημαντικό προσωπικό υλικό των εφήβων και θα δημιουργηθεί ένα νέο σύμπαν όπως το ονειρεύονται οι ίδιοι.

Α’- Β’ Γυμνασίου
Βασιλικό θέατρο -Δευτέρα – 18:00-21:00

Γ’ Γυμνασίου-Α’ Λυκείου
Μονή Λαζαριστών – Πέμπτη 18:00-21:00

Θεατρικό Εργαστήρι εφήβων Γ’ Γυμνασίου-Α’ Λυκείου | Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Λίζα Νεοχωρίτη

Εργαστήριο βασίζεται στην καλλιέργεια της επαφής και της εμπιστοσύνης της ομάδας, με οδηγό την έκφραση του σώματος και του λόγου και με άξονα τη χρήση ρημάτων , όπως επίσης και την έννοια του δρω – αντιδρώ, όπου μέσω αυτοσχεδιασμών και ελεύθερης αφήγησης θα προκύψει η σύνθεση μιας ή περισσότερων ιστοριών

Γ’ Γυμνασίου – Α’ Λυκείου
Βασιλικό θέατρο – Σάββατο 12:00-15:00

Εργαστήριο για εφήβους Β’-Γ’ Λυκείου | Μονή Λαζαριστών
Διδάσκων: Στέλιος Χατζηαδαμίδης

O νέος / η νέα ως δημιουργός.

Στο εργαστήρι αυτό, που συντονίζει ο σκηνοθέτης/ θεατρικός συγγραφέας Στέλιος Χατζηαδαμιδης, ο νέος/ η νέα είναι στο επίκεντρο, είναι στη θέση του δημιουργού, στην θέση του δραματουργού, του σκηνοθέτη, του ηθοποιού.

Ξεκινώντας από την αναζήτηση της ιδέα και συνεχίζοντας με τις λέξεις, τις κινήσεις, τα ρούχα και τα αντικείμενα που θα πλαισιώσουν την ιδέα αυτή και θα την αναπτύξουν/ θα την φωτίσουν, αναζητούμε τα θέματα μας / την θεματολογία μας στην εποχή μας, στο σήμερα , στο εδώ και τώρα.

Μέσα από τις τεχνικές της δημιουργίας γραφής, τα στοιχεία θεατρικής σκηνοθεσίας, τις αρχές της υποκριτικής τέχνης και τις βασικές αρχές ανάπτυξης και σύνθεσης καλλιτεχνικής ιδέας, ο νέος / η νέα έρχεται σε επαφή με το θέατρο ντοκουμέντο και κάνει την δημιουργική του έκφραση, θεατρική πράξη.

Β’- Γ’ Λυκείου
Μονή Λαζαριστών – Δευτέρα 18:00 – 21:00

Εργαστήριο με βάση την τέχνη της σκηνοθεσίας Β’- Γ’ Λυκείου | Βασιλικό Θέατρο
Διδάσκουσα: Κόμνω Κρικελίκου

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της δημιουργίας μιας παράστασης. Να δημιουργήσουν τα δικά τους μικρά δρώμενα. Να μάθουν να δρουν ομαδικά μέσα από ένα περιβάλλον πρωτοβουλίας και ελεύθερης έκφρασης. Να κάνουν θέατρο από αναπάντεχα «υλικά», να ανακαλύψουν πως δημιουργείται μια θεατρική στιγμή. Πως διαμορφώνεται η προσωπική μας αισθητική, με πόσους τρόπους μπορεί να εμπνευστεί κάποιος, πως προσεγγίζεται θεατρικά οποιοδήποτε μορφή κειμένου κλπ.

Β’- Γ’ Λυκείου
Βασιλικό θέατρο – Κυριακή 12:00-15:00

 

Θεατρικά Εργαστήρια για Ενήλικες

Εργαστήριο Ενηλίκων (18-25 ετών): Βασικά εργαλεία του ηθοποιού Ι ή «Εμείς ως κάποιοι άλλοι» || Βασιλικό θέατρο
Διδάσκουσα: Μελίνα Γαρμπή

Τι σημαίνει «σκηνή»; Πώς μπορώ να «γίνω» κάποιος άλλος πάνω σε αυτήν; Πώς μπορώ να μιλήσω για τις σκέψεις, τους φόβους και τα όνειρά μου μέσα από μια φανταστική ιστορία;

Το εργαστήριο έχει ως στόχο την έμπρακτη γνωριμία των συμμετεχόντων με την τέχνη του ηθοποιού και το πώς μπορεί κανείς μέσω της τέχνης αυτής να μιλήσει για τον εαυτό του και τον κόσμο. Μέσα από ασκήσεις τεχνικής και ποικίλους αυτοσχεδιασμούς, θα διερευνήσουμε τη συνείδηση του σώματος και της φωνής, την επικοινωνία, την προσωπική έκφραση, την άσκηση της φαντασίας και την ομαδικότητα.

Όχημά μας θα αποτελέσει η ιδιότροπη κωμωδία μιας άλλης εποχής, το απολαυστικό Λεόντιος και Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ, που θα μας δώσει το υλικό και την έμπνευση να μιλήσουμε επί σκηνής για μας, σήμερα, εδώ, ως κάποιοι άλλοι, άλλοτε, αλλού.

Ενηλίκων: 18-25 χρονών
Βασιλικό θέατρο – Δευτέρα 18:00-21:00

*Τηρείται όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο.

Εργαστήριο για νεαρούς ενήλικες 18-25 ετών | Μονή Λαζαριστών
Διδάσκουσα: Λίζα Νεοχωριτη

στόχος του εργαστηρίου είναι η συντονισμένη επαφή της ομάδας κ η εξέλιξη της φαντασίας. Μέσα από μία διαδικασία αυτοσχεδιασμών με άξονα την έννοια των ρημάτων, την δράση κ την αντίδραση του σώματος και του λόγου θα μελετήσουμε τη λειτουργία τους κ πως όλα αυτά “κινούνται” μέσα από ρόλους κ κείμενα που θα προκύψουν.

Ενηλίκων: 18-25 χρονών
Μονή Λαζαριστών – Κυριακή 18:00-21:00

*Τηρείται όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο.

Εργαστήριο Ενηλίκων (25 ετών και άνω): Βασικά εργαλεία του ηθοποιού ΙΙ ή «Να σας πούμε μια ιστορία;» | Μονή Λακαριστών
Διδάσκουσα: Μελίνα Γαρμπή

Πώς γινόμαστε «ομάδα» επί σκηνής; Πώς μπορεί ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων να συνθέσει και να αφηγηθεί σκηνικά την ιστορία που πιστεύει πως αξίζει να ειπωθεί;

Το εργαστήριο, ξεκινώντας από τη γνωριμία με τα βασικά εργαλεία του ηθοποιού (το σώμα, τη φωνή, την επικοινωνία, την άσκηση της φαντασίας, την έκφραση, την ομαδικότητα), έχει ως στόχο την ομαδική σκηνική αφήγηση μιας ιστορίας. Μέσα από ασκήσεις τεχνικής και θεατρικού παιχνιδιού, αυτοσχεδιασμούς και ομαδικές συνθέσεις, θα επιχειρήσουμε να συν-υπάρξουμε, να εκφραστούμε, να επικοινωνήσουμε και να δράσουμε επί σκηνής.

Σταδιακά η ομάδα θα αναδείξει μία θεματική που να καλύπτει τις κοινές ανησυχίες των μελών της, και θα επιδιώξει να συνθέσει και να αφηγηθεί σκηνικά μια ιστορία πάνω στη θεματική αυτή, δουλεύοντας και με σχετικά κείμενα της επιλογής ή της έμπνευσής της.

Ενηλίκων: 25 και άνω
Μονή Λαζαριστών – Κυριακή 18:00 – 21:00

*Τηρείται όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο.

Θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες άνω των 25 | Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Διδάσκουσα: Βίκυ Γρηγοριάδου

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και διερεύνηση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το παγκόσμιο ρεπερτόριο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες.

Πώς σχετίζεται το παλιό μπαλωμένο σακάκι και το κόκκινο βελούδινο φόρεμα με τον Στανισλάφσκι; Τι σχέση μπορεί να έχει η Σάρα Κέιν με τα μαύρα παλτό του Γιάννη Κουνέλη? Τι σχέση έχει ο ΛεΚοκ με την βασίλισσα Ελισάβετ? Οι στίχοι του Πάμπλο Νερούντα με ποιον τρόπο χορεύουν με τα ξύλινα κοντάρια? Και πώς τα λόγια του Τσέχοφ ακουμπάνε πάνω σε σανίδια που τρίζουν και καλύπτονται από το νάιλον του μπογιατζή? Και εν τέλει με ποια συνθήκη η κόκκινη κορδέλα μάς ενώνει όλους?

Ενηλίκων: 25 και άνω
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Δευτέρα 18:00 – 21:00

*Τηρείται όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Κωνσταντίνα Ματζίρη, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 10.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ. στο τηλέφωνο 2315.200029.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...
Παλαιά Σφαγεία

Πάτρα: Συναυλία “Φωνητικά Σύνολα Solfege Kodaly” του Δημοτικού Ωδείου στα Παλαιά Σφαγεία

Στο πλαίσιο της ενότητας εκδηλώσεων  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών υπό τον τίτλο «Μουσική από παιδιά για παιδιά», την Δευτέρα 27 ...
11o Athens garden festival στον κήπο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 Αθήνα, έναντι σταθμού Λαρίσης) στις 30 και 31 Μαΐου

Athens garden festival 2024

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και η ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων) στα πλαίσια του "This ...
Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

4 μέρες, 4 venues, 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες. Το μοναδικό γεγονός στην Ελλάδα που ενώνει το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13928 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top