tetartopress

«Χώρα, σε βλέπω» – Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας παρουσιάζει 10 εμβληματικές ταινίες από τον ελληνικό κινηματογράφο


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους παρουσιάζει στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, δέκα εμβληματικές ταινίες από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Μαρτίου έως και τις 11 Μαΐου.

Οι ταινίες θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο για όλους κάθε Τρίτη στο Cine Cinema της Αμαλιάδας και κάθε Τετάρτη στον Ορφέα του Πύργου. Πρόκειται για μερικές από τις πιο πολυβραβευμένες ταινίες του ρεύματος που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 και χαρακτηρίστηκε ως «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος», όπως οι Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού, Το προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη, Ιωάννης ο βίαιος της Τόνιας Μαρκετάκη, Μέγαρα των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Ο θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Το άλλο γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου, αλλά και παλαιότερες, της δεκαετίας του 1960, όπως οι Μανταλένα του Ντίνου Δημόπουλου, Το μπλόκο του Άδωνι Κύρου, Z του Κώστα Γαβρά, και ακόμη πιο παλιές όπως τα Πρόσωπα λησμονημένα του Γιώργου Τζαβέλλα. Όλες οι ταινίες είναι αποκατεστημένες και προβάλλονται από νέες ψηφιακές κόπιες υψηλής ποιότητας.

Το Χώρα, σε βλέπω είναι ένα πρόγραμμά διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ταινιών του ελληνικού́ κινηματογράφου του 20ού αιώνα, που υλοποίησε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από́ την Ελληνική́ Επανάσταση υπό́ την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού́ Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων, του Ελληνικού́ Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.

Αποτελείται από 42 συνολικά ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και υβριδικές, άλλες κλασικές, άλλες σπάνιες, όλες μοναδικές στο είδος τους, εκ των οποίων οι 30 αποκαθίστανται με νέες ψηφιακές κόπιες με την επιμέλεια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η διαδικασία ψηφιοποίησης και αποκατάστασης κλασικών τίτλων της ελληνικής κινηματογραφίας δημιουργεί́ μια παρακαταθήκη για το μέλλον με νέα αρχεία, προσβάσιμα στις επόμενες γενιές επαγγελματιών του σινεμά́ και κινηματογραφόφιλων, με υπότιτλους στα αγγλικά́ και στα ελληνικά́ για κωφούς και βαρήκοους.

Το πρόγραμμα συνοδεύει ειδική έκδοση, στην οποία οι ταινίες και η εποχή́ τους συνομιλούν με θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, μέσα από́ κείμενα και άλλα σχεδιάσματα, ενώ δημιουργείται και εκπαιδευτική́ βαλίτσα, που πρόκειται να κατατεθεί́ σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά  ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

Πρόγραμμα Προβολών

Τρίτη 29 Μαρτίου, Αμαλιάδα (cineCinema, 21:30):Z, του Κώστα Γαβρά (1969, 127’)

Τετάρτη 30 Μαρτίου, Πύργος (Ορφέας, 21:00): ΜΕΓΑΡΑ των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1974, 72´)

Τρίτη 5 Απριλίου, Αμαλιάδα (cineCinema, 21:30): ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ του Ντίνου Δημόπουλου (1960, 88´)

Τετάρτη 6 Απριλίου, Πύργος (Ορφέας, 21:00):ΕΥΔΟΚΙΑ του Αλέξη Δαμιανού (1971, 105´)

Τετάρτη 13 Απριλίου, Πύργος (Ορφέας, 20:30):Ο ΘΙΑΣΟΣ του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975, 230´)

Τρίτη 19 Απριλίου, Αμαλιάδα (cineCinema, 21:30): ΠΡΟΣΩΠΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ του Γιώργου Τζαβέλλα (1946, 86´)

Τρίτη 3 Μαΐου, Αμαλιάδα (cineCinema, 21:30): ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ του Άδωνι Κύρου (1965, 82´)

Τετάρτη 4 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 21:00):ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ του Παντελή Βούλγαρη (1972, 85´)

Τρίτη 10 Μαΐου, Αμαλιάδα (cineCinema, 21:30): ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΡΑΜΜΑ του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976, 72´)

Τετάρτη 11 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 20:30):ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΙΑΙΟΣ της Τώνιας Μαρκετάκη (1973, 177´)


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Μαρία Ρούτση και “Αντηχώ” - Συναυλία στο Royal στην Πάτρα

Μαρία Ρούτση και “Αντηχώ” – Συναυλία στο Royal στην Πάτρα

Η Μαρία Ρούτση συναντά επί σκηνής τη χορωδία “Αντηχώ” και μας προσκαλούν σε μία μοναδική συναυλία στο Royal Theater (Ακτή ...
Άκης Παπαντώνης «Η τελευταία αρκούδα του δάσους»

Άκης Παπαντώνης «Η τελευταία αρκούδα του δάσους»

Από τα σχολικά χρόνια της δεκαετίας του ’80 ως τον εμφύλιο στη Βοσνία το ’90 και την Αθήνα των αρχών ...
Pan Pan X Years Of Youth «Κάτι Να Σε Ζεσταίνει» - Κυκλοφόρησε το νέο τους single

Pan Pan X Years Of Youth «Κάτι Να Σε Ζεσταίνει» – Κυκλοφόρησε το νέο τους single

Ο Pan Pan και ο Years of Youth αποκαλύπτουν το δεύτερο single τους μέσα από το επερχόμενο νέο τους άλμπουμ ...
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Aνδρέας Κατερινόπουλος: «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»

Ένα νέο μουσικό έργο με γενικό τίτλο «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»,που ηχογραφήθηκε στο Studio B της ΕΡΑ υπό τη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13631 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top