Τέταρτο

76 Προβολές

«Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός» – Εκδήλωση στην Πάτρα στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας

Poster-Patra-teliko-(1)-(1)bΕκδήλωση στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου, στις 12:00, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Μεγάλου Αλεξάνδρου 129, Πάτρα).

Ομιλήτριες:
– Χρύσα Καπάτου, Δικηγόρος
– Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ελισάβετ Λιάπη, Συντονίστρια Φοιτητικής Ομάδας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Θα χαιρετίσουν:
– Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
– Ιωάννης Δρίτσας, Δρ Κλινικής Εγκληματολογίας και Κοινωνικής Εργασίας, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Η τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, στον ελληνικό ποινικό κώδικα, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης, αποτελεί συμβατική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης. Η περσινή κύρωση σε νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης δεσμεύει τη χώρα για την αλλαγή αυτή, η οποία εξάλλου προβλέπεται σε όλα τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ο ορισμός του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης, αποτελεί παράλληλα και πολιτική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο βιασμός είναι ανεξέλεγκτος, ενώ επικρατεί η ατιμωρησία και η κουλτούρα κατηγορίας των θυμάτων του βιασμού. Τα αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα, που έφτασαν μέχρι και στις δολοφονίες γυναικών, και η ενεργοποίηση και οι κινητοποιήσεις των γυναικών, επιτάσσουν τη συγκεκριμένη αλλαγή, σήμερα που βρίσκεται προ των πυλών η συνολική αναδιάρθρωση του Ποινικού Κώδικα.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336 και έχει καταθέσει σχετικό αναλυτικό υπόμνημα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. Η αλλαγή του νόμου περί βιασμού, ενώ δεν θα επιλύσει τα πάντα, αποτελεί ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης προς την αλλαγή των ατομικών και κοινωνικών συμπεριφορών και την απόδοση δικαιοσύνης, καθιστώντας σαφές ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Η παρούσα εκδήλωση φιλοδοξεί να συμβάλλει σε αυτόν τον τόσο αναγκαίο και σημαντικό δημόσιο διάλογο, αλλά και στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Poster-Patra-teliko-(1)-(1)


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 4293 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top

menu