Τέταρτο
264 Προβολές

Δ. Βυζάντιος: Ο πρώτος θεατρικός συγγραφέας του ελληνικού κράτους


Αµέσως µετά την παράδοση του κάστρου της Πάτρας στους Γάλλους (1828), στα καφενεία και στους δρόµους της πόλης κυκλοφορούν τούρκοι, φουστανελ-λοφόροι αρβανίτες, επτανησιώτες, ρουµελιώτες, ηπειρώτες, γάλλοι και άλλοι. Ο καθένας µε το δικό του γλωσσικό ιδίωµα. Ο καθένας µε το δικό του θεό.Την εικόνα µιας τέτοιας πολυπολιτισµικής κοινωνίας εµφανίζει ο ∆ηµήτριος Βυζάντιος µε το πρώτο θεατρικό έργο που εκδόθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, στο Ναύπλιο το 1836. Ο τίτλος του έργου «Βαβυλωνία».

Ο ∆ηµήτριος Βυζάντιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1790. Τα χρόνια της επανάστασης διετέλεσε δηµόσιος υπάλληλος. Απηύδησε. Αποσύρθηκε στην Πάτρα όπου και έζησε για αρκετά χρόνια και πέθανε σ’ αυτήν (µάλλον το 1853). Τάφος του δεν υπάρχει αφού θάφτηκε στο παλιό νεκροταφείο κοντά στον ναό του Αγ. Ανδρέα.

Έζησε αγιογραφώντας ναούς. Αγιογράφησε και την οροφή του παλαιού ναού του Αγ. Ανδρέα (στη φωτογραφία κάρτα των αρχών του 20ού αι. που απεικονίζει το ναό).

Έζησε πένητας, πέθανε πάµφωχτος. Η σύζυγός του Μαριγώ κινήθηκε δικαστικά, µετά το θάνατό του, κατά του ναού του Αγ. Ανδρέα για να διεκδικήσει χρήµατα που του οφείλονταν. Με απόφαση του 1868 επήλθε συµβιβασµός και πήρε 1.000 δραχµές.

Ο πρώτος θεατρικός συγγραφέας του ελληνικού κράτους έζησε την Πάτρα και παράστησε τη βαβυλωνία της. Πέθανε σ’ αυτήν µαζί µε την όµορφη ποικιλία της διαφορετικότητας…


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 24 Άρθρα

RELATED ARTICLES

Back to Top