tetartopress

Δασαρχείο Ξυλοκάστρου: Αρνητική γνωμοδότηση για τις Ανεμογεννήτριες στη Ζήρεια

Αιολικά
Αιολικά


Αρνητική γνωμοδότηση για τις Ανεμογεννήτριες στη Ζήρεια, από το Δασαρχείο Ξυλοκάστρου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η Υπηρεσία μας, μετά τη μελέτη της υποβληθείσας Μ.Π.Ε., της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και της Τεχνικής Έκθεσης Οδοποιίας, γνωμοδοτεί αρνητικά για την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγου Α.Σ.Π.Η.Ε. για τους παρακάτω λόγους:
Η κορυφογραμμή του όρους «Μικρή Ζήρεια» αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής και αισθητικής αξίας και η εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου έργου, αναμένεται να προξενήσει σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις (στα είδη χλωρίδας, πανίδας, ορνιθοπανίδας, στο φυσικό τοπίο) μόνιμου χαρακτήρα και μη αναστρέψιμες.
Οι επεμβάσεις (εκσκαφές) για την κατασκευή του και συγκεκριμένα για τη διαμόρφωση των πλατειών και κυρίως για τη διάνοιξη νέων οδών, λόγω του μεγέθους τους και το γεγονός ότι πραγματοποιούνται πλησίον και κατά μήκος κορυφογραμμής (σε υψόμετρο 1900 – 2117 μ.), όπου επικρατούν μεγάλες εγκάρσιες κλίσεις του εδάφους και έντονα βραχώδεις εξάρσεις, θα επιφέρουν σοβαρότατες αλλαγές στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Οι μορφολογικές αλλοιώσεις που θα προκληθούν στο ανάγλυφο είναι μεγάλες.
Η διάνοιξη των οδών στις πλαγιές με μεγάλη κλίση και με έντονα βραχώδεις εξάρσεις (το ποσοστό βραχωδών προϊόντων εκσκαφής εκτιμάται στη μελέτη 70% – κατά θέσεις είναι μεγαλύτερο) θα δημιουργήσουν μεγάλες εγκάρσιες τομές και πληγώσεις, που καθιστούν δυσκολότερη την σταθεροποίηση του εδάφους, αδύνατη την αποκατάσταση των πρανών (που αναφέρεται ότι θα γίνει στη μελέτη) και επιδεινώνουν το πρόβλημα της κατακρήμνισης των βραχωδών προϊόντων εκσκαφής προς τα κατάντη.
 Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον (καταστροφή χλωρίδας) της περιοχής που θα προκληθούν από την κατάληψη των εκτάσεων (για κατασκευή πλατειών και οδών, όπως αναφέρεται στη μελέτη απαιτούνται 150 στρέμματα, για το σύνολο του έργου), θα πρέπει να προστεθούν και οι επιπτώσεις που θα προκληθούν σε εκτάσεις που βρίσκονται στα κατάντη των θέσεων επέμβασης από την κατακρήμνιση των βραχωδών προϊόντων εκσκαφής.
 Οι επεμβάσεις (εκσκαφές) θα επιφέρουν σοβαρότατες αλλαγές και στα τοπιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Επειδή αυτές δεν σχετίζονται οπτικά με το τοπίο, ξεπερνούν τα όρια της απορροφητικής ικανότητάς του, διαταράσσοντας και αλλοιώνοντας το χαρακτήρα του. Οι επεμβάσεις θα είναι ορατές για πάρα πολλά χρόνια (μεγάλα πρανή δρόμων), καθώς τυχόν αποκατάστασή τους, δηλαδή επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση είναι αδύνατη.
Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι ο Α.Σ.Π.Η.Ε. αναπτύσσεται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (>1900 μ.) κατά μήκος κορυφογραμμής, η οποία κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή θα έχει ως αποτέλεσμα οι (αρνητικές) οπτικές αλλοιώσεις να είναι ορατές από μεγάλη απόσταση, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν από βλάστηση.
Τέλος, σημειώνουμε ότι το 2007 και για λογαριασμό του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης συντάχθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή του Όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) και την Χαράδρα Φλαμπουρίτσα, από ομάδα 13 μελετητών (Περιβαλλοντολόγων, Δασολόγων και Βιολόγων), όπου οι Κορυφές μικρής & μεγάλης Ζήρειας αξιολογούνται μεγάλης σημαντικότητας για τα στοιχεία του φυσικού Περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη υποβλήθηκε το 2010 στο τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής νυν ΥΠΕΝ για έγκριση.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» – Πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με online προβολές στο τμήμα ...
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13761 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top