Τέταρτο

1148 Προβολές

Δεκάδες Jumbo γεμάτα πράγματα, γιατί δεν τα βουτάμε για τα γεράματα;

jumbo«Πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή γιατί επιθυμούμε τη διατήρηση των παλαιών συντάξεων, την ώρα που έχουμε αποδεχθεί οι νέες συντάξεις να είναι κατοχυρωμένα μικρότερες», δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου της Jumbo Απόστολος Βακάκης.

Με λίγα λόγια εσείς οι παλιότεροι συνταξιούχοι πρέπει να ντρέπεστε που παίρνετε μεγαλύτερες συντάξεις έναντι των νέων συνταξιούχων. Ακόμα καλύτερα, σαν κοινωνία πρέπει να ντρεπόμαστε που υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν περισσότερα χρήματα από κάποιους άλλους. Λογικό. Πώς είναι είναι δυνατόν να αποδεχτούμε σαν κοινωνία συνταξιούχους των 1000 ευρώ όταν ήδη ζουν ολόκληρες οικογένειες με 500 ή ακόμα και λιγότερα;

Όταν ο Νικόλας Άσιμος τραγουδούσε στις αρχές του ’80 «Χιλιάδες σούπερ μάρκετ γεμάτα πράγματα, γιατί δεν τα βουτάμε για τα γεράματα» προφανώς δεν πίστευε πώς ήταν δυνατό να ζήσουμε, όλη μας τη ζωή με πράγματα που έχουμε «βουτήξει». Και προφανώς δεν το πίστευαν και όλοι αυτοί που εκείνη την εποχή -αλλά και μέχρι πρόσφατα- έμπαιναν στα σούπερ μάρκετ έπαιρναν ό,τι μπορούσαν και τα μοίραζαν σε περαστικούς στα πεζοδρόμια και στις λαϊκές αγορές. Προφανώς και δεν πίστευαν ότι μπορούσαν να χτυπήσουν οικονομικά μια αλυσίδα πολυκαταστημάτων απαλλοτριώνοντας ράφια με μπισκότα και γάλατα. Οι «επιθέσεις» όμως αυτές είχαν συμβολισμό και ουσία. Έδειχναν στην κοινωνία τον στόχο, που δεν ήταν άλλος από τον καπιταλισμό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και για το οποίο πρέπει όλοι να ντρεπόμαστε, είναι ότι για την ίδια δουλειά πληρώνονται δύο διαφορετικοί μισθοί. Πρέπει δύο άνθρωποι που δουλεύουν το ίδιο να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό», συνεχίζει ο Απόστολος Βακάκης. Και δεν εννοεί βέβαια να αυξηθούν οι μισθοί. Δεν ονειρεύεται κοινωνική δικαιοσύνη. Ή μάλλον την ονειρεύεται με τον τρόπο του. Μια δικαιοσύνη στην οποία όλοι εμείς θα μοιραζόμαστε τα ψίχουλα που μας πετούν και θα λέμε και ευχαριστώ. Ντροπή, λοιπόν και στους μισθωτούς που παίρνουν περισσότερα από άλλους. Ντροπή και στην κοινωνία που αφήνει να υπάρχει τόση αδικία στους εργασιακούς χώρους.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός, είναι μια πολύ καλή πρακτική για να εξουσιάζεις. Αποπροσανατολίζεις, μετατοπίζεις το «κατηγορώ» σε άλλες κοινωνικές ομάδες και οριοθετείς στόχους. Και όσο και αν φαίνεται παλιό και ξεπερασμένο «παιχνίδι» δεν σταματά να μας εκπλήσσει η συχνότητα που το κράτος και ο καπιταλισμός το χρησιμοποιεί με στόχο να αδρανοποιεί το κοινωνικό σύνολο ή ακόμα χειρότερα όταν το κάνει για να στρέφει αλλού τις όποιες δυνάμεις αντίστασης έχουν απομείνει. Και όμως, ο στόχος ήταν, είναι και θα είναι εκεί.

Χιλιάδες σούπερ μάρκετ γεμάτα πράγματα… Ίσως να μην υπάρχει νόημα στο να τα βουτήξουμε για τα γεράματα αλλά έχει σίγουρα νόημα να βρούμε τους τρόπους να αντισταθούμε στις κανιβαλικές και αντικοινωνικές διαθέσεις των ιδιοκτητών τους.


Οι δηλώσεις του Απόστολου Βακάκη έγιναν στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) – Τις διαβάσαμε στο thepressproject.gr


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

RELATED ARTICLES

Back to Top