tetartopress

Διαμαρτυρία πολιτών και φορέων στο Δασαρχείο Πάτρας

Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας

Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21/11 στις 11:00 η εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων στο Δασαρχείο Πάτρας, καθώς το Δασαρχείο, ως γνωμοδοτούσα υπηρεσία κατά την διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης βιομηχανικών έργων ΑΠΕ στην περιοχή (Αιολικοί σταθμοί σε Σκιαδοβούνι και Λειψούτα Ερυμάνθου, Πλακουτσόβουνο, Μαλούρα, Κοκκινόβραχος, Ορνιθοκάθισμα, Παπαρίτσα Παναχαϊκού, Υδροηλεκτρικοί σταθμοί σε Πείρο και Τεθρέα), γνωμοδοτεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων θετικά για την εγκατάσταση τέτοιων έργων εντός προστατευόμενων και δασικών περιοχών. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας:

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων στο Δασαρχείο Πάτρας. Δυστυχώς, όπως διαπιστώσαμε, ο κ. Δασάρχης απουσίαζε αλλά είχε φροντίσει να φυλάσσεται το Δασαρχείο από αστυνομική δύναμη σαν να επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τρομοκρατική ενέργεια και όχι ειρηνική διαμαρτυρία για τα αυτονόητα.

Τη διαμαρτυρία στήριξαν με την παρουσία τους και συνυπέγραψαν το παρακάτω υπόμνημα που παραδόθηκε στο Δασαρχείο:

Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδος
Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ερυμάνθου
ΜΕΡΑ 25 Αχαΐας
Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Ερυμάνθου
Σύλλογος Αλεποχωριτών ‘Ο ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ’
Σύλλογος Λεοντίου ‘Ο Άγιος Ανδρέας’
Σύλλογος Γολεμίου
Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών ‘ΩΛΕΝΟΣ’
Προλέτ-Accion
Δυσήνιος Ίππος
Αγωνιστικής Κίνησης Πάτρας
Επιτροπή Αγώνα Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου
Επιτροπή Αγώνα Μελισσοβούνι Ερυμάνθου
Επιτροπή Αγώνα Λεοντίου
Επιτροπή Αγώνα Πλατανίου
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠΕΛΟΠΟΝΝΗSOS
Πρωτοβουλία πολιτών Πάτρας για την προστασία της υγείας από Η/Μ ακτινοβολία
κ.Δασάρχη,

 

Με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε το Δασαρχείο Πάτρας να γνωμοδοτεί επανειλημμένα θετικά για την αδειοδότηση πλήθους βιομηχανικών έργων ΑΠΕ στα προστατευόμενα βουνά και τα ποτάμια της περιοχής μας (ενδεικτικά, με θετικές γνωμοδοτήσεις για Αιολικά στις παρακάτω προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000: Σκιαδοβούνι και Λειψούτα Ερυμάνθου, Ορνιθοκάθισμα, Παπαρίτσα και Πλακουτσόβουνο Παναχαϊκού, θετικές γνωμοδοτήσεις για Υδροηλεκτρικά: ποταμοί Πείρος, Τεθρέας.), αγνοώντας συστηματικά τις επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που του έχουν επανειλημμένα επισημανθεί από πολίτες και φορείς, παραβλέποντας έτσι τον θεσμικό του ρόλο που αφορά στην προστασία και διαχείριση των δασικών περιοχών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Αποτέλεσμα της παραπάνω στάσης του Δασαρχείου Πάτρας είναι η αδειοδότηση πλήθους έργων ΑΠΕ, ενώ αναμένονται άμεσα οι γνωμοδοτήσεις του και για άλλα έργα, των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία.  Για την αδειοδότηση τριών Αιολικών στις προστατευόμενες περιοχές του Ερυμάνθου και του Παναχαϊκού, φορείς και πολίτες -μεταξύ των οποίων Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμοι, Μητρόπολη Πατρών, επαγγελματικοί σύνδεσμοι, σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, ΜΚΟ, κτλ-  έχουμε πραγματοποιήσει ήδη προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου καταδίκη της πολύτιμης βιοποικιλότητας των περιοχών μας, του φυσικού μας πλούτου και κατά συνέπεια του μέλλοντός μας αλλά και των επόμενων γενεών.

Καλούμε το Δασαρχείο Πάτρας να τηρήσει την επιστημονική δεοντολογία και να προστατεύσει τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής μας, να μην κρύβεται πίσω από γενικόλογες διατάξεις και ρυθμίσεις, αλλά να εξετάσει επί της ουσίας τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικών έργων ΑΠΕ και των επίσης καταστροφικών συνοδών τους έργων στις δασικές εκτάσεις, στους προστατευόμενους οικότοπους και είδη.

Καλούμε τη δασική υπηρεσία να λειτουργήσει στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, ως υπηρεσία με αρμοδιότητα την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και όχι ως υπηρεσία προώθησης και ανάπτυξης επενδύσεων προς το συμφέρον ιδιωτικών εταιρειών, που φιλοδοξούν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του φυσικού μας πλούτου και του μέλλοντος των κατοίκων των περιοχών που αναπτύσσονται τα βιομηχανικά έργα ΑΠΕ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

«Το πνεύμα του πατέρα μου με πανοπλία! Κάτι δεν πάει καλά! ...Ας είχε έρθει η νύχτα! Όμως, ψυχή μου, ησύχασε ...
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top