tetartopress

Διεθνής Αμνηστία: 10.000 υπογραφές ζητούν τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας 


Η Διεθνής Αμνηστία βρέθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου το πρωί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό να παραδώσει στον υπουργό Παναγιώτη Θεοδωρικάκο τις πάνω από 10.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν τον άμεσο τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Η πολυετής έρευνα και παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας στο θέμα έχει πλέον αποτυπώσει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι, στην Ελλάδα, η παράνομη χρήση βίας από μέλη των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί ένα συστημικό και όχι κατ’ εξαίρεση φαινόμενο, που αναπαράγεται και μέσα από μια κουλτούρα ατιμωρησίας.

Το συμπέρασμα αυτό ανέδειξε ακριβώς ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος περιγράφοντας τις εμπειρίες και τον αγώνα του για δικαίωση:

«Μετά από δέκα χρόνια περιμένω την πρωτόδικη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό που ζητάω είναι δικαιοσύνη. Αυτό που ζητάγαμε χρόνια σαν Ένωση Φωτορεπόρτερ είναι η ΕΔΕ να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή και επίσης οι αστυνομικοί των ΜΑΤ στα κράνη τους να φέρουν ευκρινή νούμερα για να μπορούμε να τους αναγνωρίζουμε».

Για τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, από την άλλη, η δικαίωση ήρθε στα διοικητικά δικαστήρια 11,5 χρόνια μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του, με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η οποία απέρριψε την έφεση του δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης που επιδίκαζε αποζημίωση και έκανε δεκτή την έφεση του Μανώλη Κυπραίου.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να συναντήσει τον υπουργό, αλλά δυστυχώς το υπουργείο δεν έχει αποκριθεί σε καμία από τις εκκλήσεις μας. Ακόμα και σήμερα, η οργάνωση, που αιτήθηκε εκ νέου να συναντήσει τον υπουργό για να του παραδώσει τις υπογραφές, απάντηση δεν έλαβε. Αντ’ αυτού, η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας που διαμαρτυρήθηκε σήμερα ειρηνικά έξω από το υπουργείο ήρθε αντιμέτωπη με τη στενή παρακολούθηση της αστυνομίας.

«Το υπουργείο οφείλει να δώσει δημοσίως απαντήσεις: Πώς θα διασφαλιστεί επιτέλους η λογοδοσία και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη; Δυστυχώς, η ηγεσία του φαίνεται να κωφεύει στις εκκλήσεις τόσο της Διεθνούς Αμνηστίας όσο και της κοινωνίας των πολιτών συνολικά»: Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας.

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στην ελευθερία της συνάθροισης σήμερα τίθεται υπό αμφισβήτηση διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, με τις συχνότατες καταγγελίες για μη αναγκαία και υπέρμετρη χρήση βίας και για μια νομοθεσία που δεν συνάδει με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να λογοδοτήσουν και να μιλήσουν δημόσια για τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να λάβουν με σκοπό την προστασία και την ενίσχυση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και στη συνάθροιση.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Πεταλούδες στο στομάχι ...
Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον

Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve έρχεται στο θέατρο «Πάνθεον» ...
Μεγάλος Ιεροεξεταστής - Μηχανουργείο

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

Η παράσταση «Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη ανεβαίνει στο Μηχανουργείο από τη Σάββατο 28 Ιανουαρίου, για 6 παραστάσεις ...
«Λαχτάρα για κεράσια»

«Λαχτάρα για κεράσια» στην Αμαξοστοιχία Τρένο στο Ρουφ

Τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ θα γιορταστούν με την επαναφορά στη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12363 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top