Τέταρτο

209 Προβολές

Διεθνής Αμνηστία: Η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους αντιρρησίες συνείδησης

diethnis-amnistia-antirisies-syneidisisΌπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία η ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ από την ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 18 Απριλίου, παρά τα όποια θετικά βήματα, αποτέλεσε άλλη μια χαμένη ευκαιρία να εναρμονίσει η ελληνική πολιτεία τις διατάξεις που αφορούν τους αντιρρησίες συνείδησης με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως άλλωστε είχε επισημάνει εγκαίρως και επανειλημμένα η Διεθνής Αμνηστία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως προκύπτουν από τις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, μετά και την δημοσίευση του νέου νόμου 4609/2019 στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ Α 67), θα πρέπει άμεσα:

– να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για μείωση της διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας στους 12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητείας, και αντίστοιχα για τις κατηγορίες υπόχρεων μειωμένης θητείας.

– να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση με την νέα σύνθεση της ειδικής επιτροπήςπου εξετάζει τα αιτήματα αναγνώρισης των αντιρρησιών συνείδησης, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση και οι αιτούντες να εξεταστούν σύντομα από τη νέα σύνθεση.

– να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει έκπτωση από την εναλλακτική υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, ζήτημα το οποίο το Υπουργείο έχει δεσμευτεί να εξετάσει.

Πάγια σύσταση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι να υπάρχει πρόβλεψη ώστε η ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης να µην ανακαλείται ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, μαζί με το ζήτημα της έκπτωσης λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα της έκπτωσης αλλά και της εξαρχής αυτόματης απόρριψης λόγω των προϋποθέσεων που ορίζονται στο Άρθρο 59 παρ. 3 του νόμου 3421/2005. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει κατάργηση αυτών των προϋποθέσεων που οδηγούν σε αυτόματη απόρριψη (ή έκπτωση)για τους λόγους που ανέλυσε σε πρόσφατο σχετικό υπόμνημά της προς το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παρομοίως και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ζητήσει την κατάργηση των «αμάχητων τεκμηρίων». Σε κάθε περίπτωση, η αυτόματη απόρριψη ή έκπτωση εξαιτίας οποιασδήποτε δίωξης φαίνεται να αντιβαίνει στο τεκμήριο της αθωότητας, ενώ μερικές από τις προϋποθέσεις (π.χ. περί κυνηγίου, σκοπευτικών αγώνων κ.λπ.), δεν σχετίζονται με το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης στη στρατιωτική θητεία ή τη «χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον ανθρώπων», όπως έχει επισημανθεί και από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τέλος, μια σειρά από ζητήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν από το σχέδιο νόμου, μπορούν να αντιμετωπιστούν ωστόσο με υπουργική απόφαση. Μεταξύ αυτών είναι:

– το ζήτημα της δυνατότητας υποβολής αίτησης για αναγνώριση αντιρρησία συνείδησης μετά την κατάταξη, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης που καθορίζει τις προθεσμίες υποβολής της αίτησης και των υπολοίπων δικαιολογητικών.

– το ζήτημα του μηνιαίου ποσού που καταβάλλεται σε όσους αντιρρησίες συνείδησης δεν παρέχεται στέγη και τροφή από τους φορείς όπου υπηρετούν εναλλακτική υπηρεσία. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να αυξηθεί όσο χρειάζεται ώστε να ανταποκρίνεται στο πραγματικό ύψος των αναγκαίων εξόδων ενός αντιρρησία συνείδησης που υπηρετεί εναλλακτική υπηρεσία. Το ύψος των αποδοχών θα πρέπει να είναι επαρκές ώστε να διασφαλίζει ένα κατάλληλο βιοτικό επίπεδο σύμφωνα με τα Άρθρα 7 και 11 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα.

Το Υπόμνημα που κατέθεσε η Διεθνής Αμνηστία προς το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις 17 Δεκεμβρίου 2018 μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντίρρησης Συνείδησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντίρρησης Συνείδησης, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει εκδήλωση ενημερωτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα με αντιρρησίες συνείδησης από Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, και ώρα 19:30 μ.μ., στο Στέκι  Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Κυψέλης  (Σποράδων 36, Κυψέλη – πίσω από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης).

Ομιλητές/τριες:

Halil Karapasaoglu, διωκόμενος Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης και ποιητής
Θοδωρής Δημητρακάκης, Έλληνας αντιρρησίας συνείδησης
Αλεξία Τσούνη, Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO)
Ελένη Βεληβασάκη, νομικός, Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας

Η βραδιά θα κλείσει με απαγγελία σχετικών ποιημάτων του Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης Halil Karapasaoglu από τον ίδιο, και του Έλληνα αντιρρησία συνείδησης Μιχάλη Μαραγκάκη, από τον συγγραφέα Θοδωρή Ηλιόπουλο.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από διάφορες χώρες του κόσμου του Friedhelm Schneider, Γερμανού αντιρρησία συνείδησης και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO).

Ο Halil Karapasaoglu, διωκόμενος Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης και ποιητής, θα έρθει από την Κύπρο ειδικά για την εκδήλωση αυτή. Θα μας μιλήσει για την προσωπική του υπόθεση, το κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης στην Κύπρο, και για τις θετικές εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο. Ο Θοδωρής Δημητρακάκης, Έλληνας αντιρρησίας συνείδησης που υπηρετεί κοινωνική υπηρεσία αντί για στρατιωτική θητεία, θα μας μιλήσει, μέσα από την δική του υπόθεση, για την κατάσταση στην Ελλάδα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την συνεισφορά των αντιρρησιών συνείδησης. Η Αλεξία Τσούνη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), θα μας παρουσιάσει συνοπτικά την κατάσταση στις Ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ύπαρξη ή μη υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και την αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης. Η Ελένη Βεληβασάκη, νομικός, θα μας αναλύσει, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας, τις συστάσεις της οργάνωσης προς τις Ελληνικές αρχές για την πλήρη εναρμόνιση της νομοθεσίας και της πρακτικής με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της εκδήλωσης.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5167 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top