Τέταρτο

Διεθνής Αμνηστία: Η στοχοποίηση δημοσιογράφου για αναφορά σε περιβαλλοντικές καταστροφές απειλεί την αναφορά δημοσίου συμφέροντος


Ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας με αφορμή την εκδίκαση κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη για φερόμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων με τη δημοσίευση όσον αφορά την καταδίκη ανώτερου στελέχους εταιρείας εξόρυξης χρυσού για περιβαλλοντική καταστροφή:

Ενόψει της εκδίκασης της αγωγής από δικαστήριο της Αθήνας κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του ανεξάρτητου συνεταιριστικού μέσου ενημέρωσης Alterthess για φερόμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων με τη δημοσίευση όσον αφορά την καταδίκη ανώτερου στελέχους εταιρείας εξόρυξης χρυσού για περιβαλλοντική καταστροφή, η Κονδύλια Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, δήλωσε:

«Η στοχοποίηση ενός μικρού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης και μιας δημοσιογράφου επειδή αναφέρθηκε σε καταδίκη για περιβαλλοντική καταστροφή συνιστά απειλή για την αναφορά θεμάτων δημόσιου συμφέροντος και αποτελεί το τελευταίο κατάφωρο παράδειγμα κατάχρησης του συστήματος δικαιοσύνης για τον εκφοβισμό των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποθάρρυνση του δημόσιου ελέγχου».

«Το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει αυτή την εξωφρενική αγωγή και να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι και οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρονται στο περιβάλλον και σε άλλα θέματα προστατεύονται από τις τακτικές εκφοβισμού παραγόντων εταιρειών που σκοπεύουν να τους φιμώσουν».

«Η αγωγή αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής αγωγής κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για να φιμώσει δημοσιογράφους και ακτιβίστριες/-ιστές. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής της οδηγίας κατά των SLAPP εντός της Ε.Ε. για την προστασία των δημοσιογράφων και των ακτιβιστριών/-ών από τη χρήση επιβλαβών δικαστικών διαδικασιών από κυβερνήσεις και εταιρείες».

Υπόβαθρο

Εάν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του ενάγοντος, η Σταυρούλα Πουλημένη και το Alterthess θα κληθούν να καταβάλουν αποζημίωση έως και 100.000 ευρώ. Εάν η Σταυρούλα Πουλημένη δεν είναι σε θέση να καταβάλει την αποζημίωση, είναι δυνατόν να τεθεί υπό κράτηση.

Στις 19 Οκτωβρίου 2021, το Alterthess και η Σταυρούλα Πουλημένη έλαβαν αγωγή από υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Hellas Gold. Η αγωγή ζητούσε αποζημίωση 100.000 ευρώ για άρθρο που είχε δημοσιεύσει ο ιστότοπος «Alterthess» στις 27 Οκτωβρίου 2020, ισχυριζόμενη ότι το δημοσιευμένο άρθρο είχε κάνει παράνομη επεξεργασία των «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του» στο σημείο που αναφερόταν στην ποινική του καταδίκη.

Ο ενάγων και άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος καταδικάστηκαν σε σχέση με δραστηριότητες της Hellas Gold στη βορειοανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα για ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10169 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top