Τέταρτο

Διεθνής Αμνηστία: Σταματήστε την επικείμενη εκτέλεση του Mustafa al-Darwish 


Σε απάντηση στις ειδήσεις ότι ο Mustafa al-Darwish ενδέχεται να αντιμετωπίσει επικείμενη εκτέλεση αφότου η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στην Προεδρία Κρατικής Ασφάλειας μετά το Ανώτατο Δικαστήριο, που επικύρωσε τη θανατική του ποινή, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Lynn Maalouf δήλωσε:

«Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει άμεσα να σταματήσουν όλα τα σχέδια εκτέλεσης του Mustafa al-Darwish, ο οποίος κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές ταραχές και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από μια βαθιά προβληματική δίκη βασισμένη στην «εξομολόγησή του», όπως την αποκάλεσαν, που αποσπάστηκε μέσω βασανιστηρίων. Ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα και πρέπει να σωθεί η ζωή του.

Η πραγματοποίηση αυτής της εκτέλεσης θα υπονομεύσει βαθύτατα την πρόσφατη πρόοδο της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά τη χρήση της θανατικής ποινής, που σημείωσε πτώση κατά 85% στις εκτελέσεις στο βασίλειο το 2020.

Ο διεθνής νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα απαγορεύει αυστηρά τη θανατική ποινή για άτομα που ήταν κάτω των 18 ετών τη στιγμή του εγκλήματος. Δεδομένου ότι το επίσημο κατηγορητήριο δεν προσδιορίζει τον ακριβή μήνα που έλαβαν χώρα τα φερόμενα εγκλήματα, ο Mustafa al-Darwish θα μπορούσε να ήταν 17 ή 18 εκείνη τη στιγμή.

Αντί να στείλουν στον θάνατο τον Mustafa al-Darwish, οι αρχές πρέπει άμεσα να αναιρέσουν την καταδίκη του και να ορίσουν μια δίκαιη επανεκδίκαση της υπόθεσής του».

Ιστορικό

Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2021, η υπόθεση του Mustafa al-Darwish παραπέμφθηκε στην Προεδρία Κρατικής Ασφάλειας. Ελλείψει διαφανών πληροφοριών σχετικά με τις δικαστικές διαδικασίες, η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι αυτή η παραπομπή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επικείμενη εκτέλεσή του μόλις ο βασιλιάς επικυρώσει την ποινή θανάτου του.

Ο Mustafa al-Darwish, 26 ετών, συνελήφθη τον Μάιο του 2015 για την υποτιθέμενη συμμετοχή του σε ταραχές μεταξύ του 2011 και του 2012. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, τέθηκε σε απομόνωση χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας για έξι μήνες, και δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο μέχρι τις αρχές της δίκης του, δύο χρόνια αργότερα∙ παραβιάστηκε έτσι το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη. Τον Μάρτιο του 2018 καταδικάστηκε σε θάνατο από το Εξειδικευμένο Ποινικό Δικαστήριο για μια σειρά κατηγορίες όπως «συμμετοχή σε ένοπλη εξέγερση εναντίον των ηγεμόνων, φραγή δρόμων και σπορά διαμαχών, σχηματισμό ένοπλου τρομοκρατικού δικτύου και πυροβολισμοί αξιωματούχων ασφαλείας, επιδίωξη διάρρηξης της εθνικής συνοχής μέσω της συμμετοχής σε περισσότερες από 10 ταραχές».

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση: ανεξάρτητα από τη φύση ή τις περιστάσεις του εγκλήματος, την ενοχή, την αθωότητα ή άλλα χαρακτηριστικά του ατόμου, καθώς και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση της εκτέλεσης.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7670 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

   

Back to Top