Τέταρτο

43 Προβολές

Διεθνής Αμνηστία: Ζητήστε δικαιοσύνη για τον George Floyd

Φωτογραφία από Διεθνή ΑμνηστίαΔιεθνής καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον George Floyd. Για να δοθεί φωνή σε όσους την στερούνται.

Αναλυτικά η έκκληση, της Διεθνούς Αμνηστίας:

«Σας παρακαλώ, δεν μπορώ ν’ ανασάνω», ήταν τα λόγια του George Floyd όταν ένας αστυνομικός έβαλε το γόνατό του κατευθείαν στον λαιμό του, αρνούμενος να το μετακινήσει για 7 λεπτά. «Θα πεθάνω!» είπε ο George, με τους καρπούς του δεμένους πίσω από την πλάτη του με χειροπέδες.

Όταν ο αστυνομικός τελικά απομάκρυνε το γόνατό του από τον λαιμό του George, το σώμα του George δεν κινούνταν. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε νεκρός.

Ο George Floyd ήταν ένας άοπλος μαύρος άντρας. Νωρίτερα, ένας υπάλληλος μανάβικου είχε καλέσει την αστυνομία, θεωρώντας ότι ο George είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει πλαστά χρήματα στο μαγαζί, αλλά εκείνο το τηλεφώνημα αποδείχθηκε θανατηφόρο, όταν κατέφθασε η αστυνομία. Αν η αστυνομία δεν είχε χρησιμοποιήσει παράνομα βία, ο George θα ήταν ακόμα ζωντανός σήμερα.

Είμαστε εξοργισμένοι/ες που σχεδόν έξι χρόνια μετά τη φράση του Eric Garner «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», όταν δολοφονούνταν από το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, οι αστυνομικοί δεν φαίνεται να έχουν μάθει να ακούνε την έκκληση ενός ατόμου για βοήθεια. Η ζωή του George Floyd είχε σημασία. Το ίδιο και οι ζωές των Eric Garner, Michael Brown, Akai Gurley, Tamir Rice, Breonna Taylor και πάρα πολλών άλλων. Η αστυνομία υποτίθεται ότι προστατεύει τη ζωή και αυτή η αρχή αγνοήθηκε από αστυνομικούς που αρνήθηκαν στους αφροαμερικανούς/ές την ανθρώπινη υπόστασή τους.

Ο θάνατος του George έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς πράξεων ρατσιστικής βίας ενάντια σε Μαύρους Αμερικάνους, που αναδεικνύει τα απίστευτα επίπεδα βίας και διάκρισης στις ΗΠΑ. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τη δολοφονία ενός μαύρου άντρα που έκανε τζόκινγκ, του Ahmaud Arbery∙ τη δολοφονία της Breonna Taylor, μιας μαύρης γυναίκας που κοιμόταν στο διαμέρισμά της όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον της, και τόσες άλλες. Η αστυνομία διαπράττει παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων με συγκλονιστικά συχνό ρυθμό, ειδικά εναντίον φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων, και ειδικά εναντίων Μαύρων Αμερικανών. Μόνο το 2019, η αστυνομία ενεπλάκη στους θανάτους άνω των 1000 ατόμων στις ΗΠΑ.

Οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου για το σεβασμό και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία, δημιουργώντας εντάσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των διαδηλωτών/ριών. Σε όλο και περισσότερες πόλεις παρατηρούμε δράσεις που θεωρούνται περιττές ή υπερβολικά βίαιες. Καλούμε την αστυνομία να δώσει άμεσα τέλος στη χρήση αυτής της θανατηφόρας βίας, και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να διασφαλίσουν και να προστατέψουν το έννομο δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή η περιττή ή υπερβολική βία, και όλα τα περιστατικά πιθανά περιττής ή υπερβολικής χρήσης βίας κατά διαδηλωτών/ριών θα πρέπει να ερευνηθούν και όλοι/ες οι αστυνομικοί που παρανόμησαν θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στον θάνατο του George απολύθηκαν από τη δουλειά τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαιοσύνη. Η οικογένεια και η κοινότητα του George καλούν στη λογοδοσία όλων των υπεύθυνων, και σε εγγυήσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ διαδηλώνουν στους δρόμους και απαιτούν απαντήσεις για τον θάνατο του George, αλλά αντιμετωπίζουν, αντίθετα, την καταστολή της αστυνομίας.

Αναλάβετε τώρα δράση, και καλέστε τις αρχές των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι όλοι οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του George Floyd θα λογοδοτήσουν.

Ενώστε τις δυνάμεις σας με τους φίλους, την οικογένεια, την κοινότητα του George, και απαιτήστε #JusticeforFloyd!

Υπογράφοντας την έκκληση, θα σταλεί μια επιστολή στον Κυβερνήτη της πολιτείας της Μινεσότα, Tim Walz. Μπορείτε να υπογράψετε εδώ.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5394 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top