tetartopress

Δήλωση των Δημάρχων Ικαρίας, Καισαριανής, Πάτρας, Πετρούπολης, Τυρνάβου & Χαϊδαρίου, για την οικονομική κατάσταση των σχολείων


Κοινή δήλωση των Δημάρχων Ικαρίας, Καισαριανής, Πάτρας, Πετρούπολης, Τυρνάβου και Χαϊδαρίου, για την οικονομική κατάσταση των σχολικών μονάδων:

Το απαράδεκτο περιστατικό απόπειρας διακοπής του ρεύματος σε δημοτικό σχολείο στον δήμο Καισαριανής δείχνει την κατεπείγουσα ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης για την ανακούφιση των σχολικών επιτροπών από τα χρέη που συσσωρεύτηκαν και είναι αδύνατον να αποπληρωθούν.

1. Με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 2009 και το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από κυβέρνηση, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, η κρατική επιχορήγηση από τους ΚΑΠ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων μειώθηκε κατά 30%.

Για το 2009 το ποσό ανέρχονταν στα 180εκ€, το 2011 στα 120εκ€, το 2017 στα 100εκ€ και από το 2018 έως και το 2023 η τακτική ετήσια επιχορήγηση κινείται στα 126εκ€.

2. Την περίοδο της πανδημίας του covid, που τα σχολεία επιβαρύνθηκαν με επιπλέον κόστη υγιεινής και καθαριότητας, ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την εξ  αποστάσεως διδασκαλία, ενώ η χρηματική απόδοση από τα κυλικεία ήταν μηδενική, το κράτος δεν πρόβλεψε και πάλι καμία ουσιαστική επιχορήγηση.

3. Επιπρόσθετα, τα τελευταία τρία χρόνια, τα σχολεία πληρώνουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός επηρεάζει τις λοιπές συναλλαγές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δαπάνη ηλεκτροφωτισμού σε ένα τυπικό 12θέσιο σχολείο ανά δίμηνο κυμαίνεται έως και 1.500€.

Παράλληλα, το κόστος θέρμανσης έχει εκτοξευτεί. Από τα 0,52 Ευρώ/lt κόστος πετρελαίου θέρμανσης το 2009, το 2023 έφτασε στα 1,35 Ευρώ/lt. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ το κόστος αγοράς Φυσικού Αερίου, από το 2017 μέχρι και το 2021, αυξήθηκε κατά 128%.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο κρατικός προϋπολογισμός είχε αδιαλείπτως περιθώριο για εθελοντική φορολογία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και για αναβαλλόμενους φόρους στις τράπεζες, αλλά για τις σχολικές επιτροπές, δηλαδή, τα δημόσια σχολεία όπου φοιτούν 1,5 εκ μαθητές, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την φοροαπαλλαγή τους και εξακολουθούν έως και σήμερα να καταβάλουν φόρους με κάθε συναλλαγή τους.

Σήμερα, μετά από τη χρόνια λαίλαπα, και παρά τα αιτήματα τις σχολικής κοινότητας, η απουσία ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης έχει καθηλώσει τα πραγματικά διαθέσιμα των σχολικών ταμείων. Υπολογίζεται ότι το 80% της κρατικής επιχορήγησης δίνεται για την αποπληρωμή των τιμολογίων ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και έμμεσων φόρων.

Σε κάθε περίπτωση τα συσσωρευμένα χρέη δε δύναται να αποπληρωθούν.

Σταδιακά το κόστος για απαραίτητες αγορές στα σχολεία και μικροσυντηρήσεις μετακυλίεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Η πιθανότητα, δε, κάποιος πάροχος ενέργειας να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ή διακοπή παροχής είναι πολύ μεγάλη.

 

Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ως οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε:

 

διαγραφή χρεών, που οφείλονται στην προμήθεια προϊόντων ενέργειας, για τα περίπου 700 ΑΦΜ σχολικών επιτροπών που υπάρχουν πανελλαδικά,

γενναία αύξηση της επιχορήγησης και πάντως πάνω από τον τρέχοντα πληθωρισμό,

απαλλαγή της όποιας φορολογικής επιβάρυνσης για τις  συναλλαγές των σχολείων, ειδικό σχολικό τιμολόγιο για παροχή προϊόντων ενέργειας,

απαγόρευση διακοπής ρεύματος, φυσικού αερίου ή νερού στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Δήμαρχος Ικαρίας: Φανούρης Καρούτσος

Δήμαρχος Καισαριανής: Ηλίας Στάμελος

Δήμαρχος Πατρέων: Κώστας Πελετίδης

Δήμαρχος Πετρούπολης: Βαγγέλης Σίμος

Δήμαρχος Τυρνάβου: Στέλιος Τσικριτσής

Δήμαρχος Χαϊδαρίου: Μιχάλης Σελέκος

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13874 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top